Imunitatea dobândită în urma vaccinărilor de rutină ar putea fi utilă în lupta împotriva cancerului

©

Autor:

Imunitatea dobândită în urma vaccinărilor de rutină ar putea fi utilă în lupta împotriva cancerului
Cercetătorii de la Universitatea din Massachusetts Amherst a dezvoltat teoretic o metodă prin care un antigen proteic dintr-un vaccin administrat în copilărie poate fi introdus în celulele unei tumori maligne, redirecționând astfel sistemul imunitar al organismului să lupte împotriva cancerului. Acest lucru ar putea opri evoluția bolii și preveni reapariția acesteia.
Sistemul de livrare intracelulară se bazează pe o formă inofensivă de Salmonella, care eliberează un medicament, în acest caz un antigen de vaccin, odată ce a pătruns în celula tumorală.

Neil Forbes, profesor de inginerie chimică și autorul principal al studiului, publicat în revista Frontiers in Immunology, susține că această abordare terapeutică are potențialul de a fi eficientă pentru o varietate largă de tipuri de cancer.

Cercetarea a fost realizată în laboratorul Forbes, parte a Institutului pentru Științele Vieții Aplicate (IALS), și vizează abordarea unor forme de cancer dificil de tratat, inclusiv cancerul hepatic, cel mamar metastatic și cel pancreatic. Universitatea a depus o cerere de brevetare, iar Ernest Pharmaceuticals, o companie înființată de Forbes și colegii săi, intenționează să obțină aprobarea FDA pentru a începe studiile clinice în următorii ani.

Prin manipulare genetică, echipa a utilizat Salmonella pentru a introduce ovalbumina (o proteină din ouăle de găină) în celulele tumorale pancreatice ale șoarecilor imunizați anterior cu acest „vaccin”. Rezultatele au arătat că terapia a eliminat 43% din tumorile pancreatice existente și a prelungit supraviețuirea.

În cercetări preliminare, echipa a demonstrat deja că injectarea Salmonellei modificate în fluxul sanguin a tratat eficient tumorile hepatice la șoareci. Înainte de a începe studiile clinice, cercetătorii intenționează să repete experimentele pe alte animale și să optimizeze tulpina de Salmonella pentru a asigura siguranța utilizării la oameni. Prima țintă ar fi cancerul hepatic, urmat de cel pancreatic.

Neil Forbes subliniază că această cercetare nu este doar un exercițiu academic, ci un efort concret de a dezvolta o terapie împotriva cancerului. Abordarea propusă ar putea revoluționa modul în care tratăm cancerul, oferind o nouă cale de a utiliza sistemul imunitar pentru a lupta împotriva acestei boli devastatoare.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 12-10-2023 | creare: 12-10-2023 | Vizite: 253
Bibliografie
Can immunity from routine vaccines be used to fight cancer?, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/10/231010133343.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un vaccin recent dezvoltat a eliminat eficient tumorile canceroase și a prevenit reapariția cancerului în studiile experimentale
  • Cercetătorii lucrează la un vaccin anticancer ce previne și tratează în același timp cancerul cerebral
  • Un grup de molecule mici din tumorile hepatice ar putea fi cheia dezvoltării vaccinurilor împotriva cancerului
  •