Cum îți poți îmbunătăți vederea (fără ochelari) - conform specialiștilor
Autor: Dr. Purtan Teodora
Sănătatea vederii depinde de numeroÈ™i factori, precum vârsta, profesia, predispoziÈ›ia genetică, prezenÈ›a anumitor comorbidități, adoptarea anumitor obiceiuri nesănătoase, etc. În prezent, deteriorarea È™i pierderea vederii apare la o vârstă din ce în ce mai fragedă. Există însă anumite metode, accesibile fiecăruia dintre noi - non-intervenÈ›ionale È™i non-medicamentoase -prin care îÈ›i poÈ›i îmbunătăți vederea.
Cum se produce deteriorarea vederii?
Conform datelor din literatura de specialitate, principala cauză care determină reducerea temporară a vederii este legată de contractarea îndelungată È™i menÈ›inerea sub presiune a musculaturii oculare (musculatură alcătuită cu predominanță din muÈ™chii oblici ai ochilor È™i muÈ™chii drepÈ›i).
Păstrarea îndelungată a integrității vederii se poate realiza doar prin intermediul aÈ™a numitor „pauze” oculare, în cadrul cărora se produce relaxarea musculaturii oculare. SpecialiÈ™tii susÈ›in faptul că majoritatea persoanelor care prezintă diferite probleme de vedere neglijează aceste perioade de relaxare a musculaturii aflate în componenÈ›a ochilor.
Clipitul este principalul È™i cel mai delicat mod prin intermediul căruia are loc detensionarea È™i relaxarea musculaturii oculare. În mod fiziologic, o persoană sănătoasă clipeÈ™te o dată la un interval cuprins între două È™i patru secunde. Aceasta înseamnă că o persoană sănătoasă prezintă între 15 È™i 30 de clipiri pe parcursul unui minut. [1], [2]
Cum îÈ›i poÈ›i îmbunătăți vederea (fără ochelari) - conform specialiÈ™tilor
1. Clipește
Cea mai importantă metodă de îmbunătățire a vederii constă în relaxarea È™i reducerea presiunii exercitate asupra musculaturii oculare, care se realizează prin intermediul clipitului. SpecialiÈ™tii recomandă realizarea a zece clipiri la fiecare cinci minute, timp de 30 de zile. După această perioadă, persoana în cauză va realiza această tehnică instinctual, în mod inconÈ™tient È™i va observa o îmbunătățire marcantă a vederii.
Clipitul trebuie realizat încet, fără grabă È™i astfel persoana în cauză va observa o relaxare a musculaturii oculare. Pe măsură ce presiunea oculară se reduce, ochii devin mult mai odihniÈ›i È™i astfel pot focaliza mult mai uÈ™or È™i mai repede imaginea, obÈ›inându-se astfel o imagine mult mai clară.
Aceasta se explică prin faptul că, în timpul clipitului are loc relaxarea musculaturii oculare È™i stimularea glandelor lacrimale, care secretă lacrimile. Acestea din urmă umezesc suprafaÈ›a lacrimală, protejând-o împotriva uscăciunii È™i facilitează eliminarea prafului ocular acumulat pe parcursul zilei.
SpecialiÈ™tii recomandă efectuarea acestei metode în special în timpul activității desfășurate în faÈ›a calculatorului.
2. Lumina soarelui
Expunerea la soare pentru cel puÈ›in 10-15 minute în fiecare zi, duce la creÈ™terea sintezei de vitamină D în organism, care facilitează absorbÈ›ia vitaminelor È™i a mineralelor necesare menÈ›inerii sănătății oculare.
Pe lângă aceasta, expunerea zilnică la soare duce la creÈ™terea energiei din organism È™i combaterea fotosensibilității, care apare frecvent în cadrul diferitelor tulburări de vedere.
Pentru a beneficia de numeroasele efecte pozitive ale razelor solare asupra ochilor, specialiștii din domeniul medical recomandă expunerea cel puțin tip de 5-10 minute, dimineața la răsăritul soarelui și seara la apus.
Pe perioada verii, expunerea la razele solare pentru îmbunătățirea vederii, se poate realiza doar până la ora 12 sau după ora 17. Între orele 12 È™i 17, razele solare prezintă intensitate maximă È™i este necesară purtarea ochelarilor de soare.
Totodată, în mediile cu reflecsii luminoase puternice, cu risc de deteriorare a vederii, precum zăpada sau nisipul, se recomandă purtarea ochelarilor de soare, pentru protecÈ›ia vederii.
3. Fă sport
Antrenamentul fizic regulat este util pentru îmbunătățirea vederii. Acesta este rezultatul obÈ›inut în urma efectuării unor studii pe acest subiect, în cadrul anumitor universități din Statele Unite ale Americii.
Aceste studii au demonstrat faptul că, riscul de dezvoltare a unor tulburări de vedere, în cazul persoanelor care respectă un program de antrenament fizic regulat, este cu 20% mai redus față de celelalte persoane care neglijează acest aspect.
Astfel, pentru a-È›i îmbunătăți vederea nu este necesar să fii sportiv de performanță; un antrenament fizic de 10-15 minute efectuat zilnic este suficient pentru a observa beneficiile miÈ™cării asupra sănătății oculare. Acest antrenament fizic trebuie să cuprindă exerciÈ›ii ale mâinilor, a umerilor È™i a gâtului.
4. Exerciții oculare
MiÈ™carea oculară poate fi utilă pentru îmbunătățirea vederii deoarece, aceasta permite detensionarea È™i relaxarea musculaturii oculare.
Efectuarea timp de 5-10 minute în fiecare zi, a unor exerciÈ›ii de mobilizare a globilor oculari în sens vertical È™i orizontal, poate duce la o îmbunătățire considerabilă a vederii în timp, prin relaxarea È™i creÈ™terea mobilității musculaturii oculare.
5. CreÅŸte aportul de vitamine ÅŸi minerale
Vitaminele A, E ÅŸi C, precum ÅŸi anumite minerale (zincul, omega-3, etc.), deÈ›in o cantitate crescută de antioxidanÅ£i care previn apariÅ£ia degenerării maculare ÅŸi protejează vederea împotriva agenÅ£ilor distructivi. Printre alimentele bogate în vitamine ÅŸi minerale, esenÅ£iale pentru menÅ£inerea sănătăţii oculare, amintim spanacul, morcovul, broccoli, cartofii dulci, ardeul roÅŸu, citricele ÅŸi anumite tipuri de peÅŸte (precum salmonul, bogat în omega-3).
6. CreÅŸte aportul de carotenoizi
Carotenoizii se numără printre nutrienÈ›ii alimentari esenÅ£iali pentru sănătatea vederii. Luteina ÅŸi zeaxanthinul sunt doi carotenoizi prezenÅ£i în componenÅ£a retinei. Aceste două substanÅ£e protejează macula împotriva agresiunii factorilor externi, prin stimularea secreÅ£iei de pigment la nivelul zonei oculare expuse agenÅ£ilor distructivi ÅŸi absorbÅ£ia razelor ultraviolete. Dintre alimentele bogte în carotenoizi amintim legumele cu frunză verde, ouăle, broccoli, zuchinni. De asemenea, carotenoizii pot fi administraÅ£i ÅŸi sub formă de supliment alimentar.
Pe lângă aceste metode de îmbunătățire a vederii, mai pot fi amintite È™i alte măsuri, care facilitează îmbunătățirea vederii È™i prevenirea apariÈ›iei tulburărilor de vedere:
- Evită să porÈ›i încontinuu lentilele de contact.
- Masează zilnic musculatura oculară.
- Închide ochii timp de un minut, la fiecare trei ore, în timpul efectuării unor activități care suprasolicită ochii (precum cititul, scrisul, etc.). Scopul este relaxarea temporară a musculaturii oculare.
- Evită să te speli pe față È™i ochi cu apă prea caldă sau prea rece, deoarece pot exista efecte negative asupra vaselor de sânge aflate în componenÈ›a pleoapelor. Pentru spălarea ochilor È™i a feÈ›ei se impune utilizarea apei călduÈ›e, potrivite.
- Evită suprasolicitarea ochilor. În acest caz se recomandă închiderea calculatorului, a laptop-ului sau a telefonului È™i evitarea utilizării acestora cu două ore înainte de culcare.
- Concentrează privirea într-un singur punct, timp de câteva minute, în fiecare zi.
- Renunță la fumat și la orice obicei nesănătos, care poate avea efecte negative asupra sănătății oculare.
- Tratează corespunzător afecţiunile cronice, precum diabetul zharat, hipertensiunea arterială, etc.
- Poartă ochelari de soare în caz de expunere la lumină solară puternică.
- Respectă o igienă corporală şi oculară corespunzătoare, dat fiind faptul că mucoasa oculară este extrem de sensibilă la acţiunea agenţilor infecţioşi. [1], [2], [3], [4]
2. Fauci, Braunwald, Isselbacher, Wilson, Martin, Kasper, Hauser, Longo, HARRISON Principiile Medicinei Interne vol.I și II, Editura Teora, București, 2003
3. 10 Ways to Improve Your Eyesight, link: https://www.healthline.com/health/how-to-improve-eyesight
4. How to improve and protect eyesight without glasses, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324635.php
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni