Locuri de pe pielea noastră în care se pot ascunde cu ușurință microbii

©

Autor:

Locuri de pe pielea noastră în care se pot ascunde cu ușurință microbii
O cercetare recentă realizată de o echipă de la Universitatea George Washington sugerează că bunicile aveau dreptate când ne spuneau să ne spălăm bine în spatele urechilor și între degetele de la picioare. Studiul se concentrează pe rolul microbiomului cutanat, adică a colecției de microorganisme care trăiesc pe și în pielea umană, în menținerea sănătății pielii.
Echipa de cercetători, condusă de Marcos Pérez-Losada, profesor asociat de biostatistică și bioinformatică, și Keith Crandall, directorul Institutului de Biologie Computațională, a dorit să testeze ceea ce ei numesc „Ipoteza Bunicii”. Aceasta presupune că zonele de piele mai puțin spălate, cum ar fi în spatele urechilor, între degetele de la picioare și în buric, ar putea găzdui tipuri diferite de bacterii comparativ cu zonele mai frecvent spălate, precum brațele sau picioarele.

Pentru a testa această ipoteză, cercetătorii au creat un curs inovator de genomica și au implicat 129 de studenți la nivel de licență și masterat în colectarea propriilor date. Studenții au învățat să preleveze probe de la zonele umede și uleioase, precum și de la zonele de control uscate, cum ar fi antebratele și gambele. Ulterior, au învățat să extragă și să secvențieze ADN-ul din probe pentru a compara microbiomul cutanat din zonele respective.

Rezultatele au arătat că zonele de piele care sunt curățate mai temeinic, cum ar fi antebratele și vițeii, au un microbiom mai divers și, prin urmare, potențial mai sănătos, comparativ cu probele prelevate din zonele mai puțin spălate. De asemenea, s-a constatat că un dezechilibru în microbiom, în favoarea microorganismelor dăunătoare, poate duce la afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczemele sau acneea.

Studiul, intitulat „Diversitatea spațială a bacteriomului cutanat”, publicat în revista Frontiers in Microbiology, este unul dintre primele care examinează diversitatea microbiomului cutanat la subiecți adulți sănătoși. Aceste descoperiri ar putea servi ca punct de referință pentru cercetările viitoare în domeniul sănătății pielii și al microbiomului cutanat.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 04-10-2023 | creare: 04-10-2023 | Vizite: 290
Bibliografie
Skin behind the ears and between the toes can host a collection of unhealthy microbes, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/09/230929131554.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: