Recomandări de tratament pentru dermatita atopică la copii și adolescenți

©

Autor:

Recomandări de tratament pentru dermatita atopică la copii și adolescenți
Studiul realizat de King's College London a analizat siguranța și eficacitatea ciclosporinei în comparație cu metotrexatul la copii și tineri cu dermatită atopică, o afecțiune cutanată comună în rândul copiilor. Până în prezent, nu existau studii clinice randomizate suficient de robuste care să evalueze aceste două tratamente imunomodulatoare pentru pacienții pediatrici cu această afecțiune.
În cadrul studiului, 103 copii cu vârste între 2 și 16 ani, diagnosticați cu dermatită atopică severă, au fost evaluați în 13 centre din Marea Britanie și Irlanda. Pacienții au primit doze orale de metotrexat sau ciclosporină și au fost monitorizați pe o perioadă de nouă luni de tratament, urmate de șase luni după încheierea terapiei.

Rezultatele au arătat că ciclosporina acționează mai rapid și reduce mai eficient severitatea bolii în primele 12 săptămâni, dar este mai costisitoare. Pe de altă parte, metotrexatul s-a dovedit a fi semnificativ mai ieftin și a oferit un control mai bun al bolii după 12 săptămâni și după încheierea tratamentului, cu mai puține episoade de exacerbare raportate de participanți. Nu au fost identificate semnale de alarmă în ceea ce privește siguranța tratamentului.

În concluzie, pe baza rezultatelor studiului TREAT, metotrexatul reprezintă o opțiune de tratament utilă și sigură pentru pacienții pediatrici cu dermatită atopică severă și o alternativă viabilă la ciclosporină, în special în contexte cu resurse medicale limitate. Studiul este considerat a fi cel mai mare de acest tip și are potențialul de a schimba paradigma tratamentului dermatitei atopice la nivel internațional.

sursa: Science Daily
foto: King’s College London

Data actualizare: 26-09-2023 | creare: 26-09-2023 | Vizite: 273
Bibliografie
Clinical trial recommends methotrexate for children with severe atopic dermatitis, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/09/230919155049.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Noi medicamente pentru dermatita atopică
  • Cum arată eczemele, de ce apar și cum se tratează
  • Dermatita atopică la copil - cum îngrijim pielea atopică, precauții, sfaturi utile
  •