Lifting facial chirurgical - ritidectomie
©
Autor: Elena Stanciu
Cand vine vorba de procesul de imbatranire si reconditionare faciala, femeile si barbatii prefera sa adopte masuri de preventie, uneori chiar si timpurii, pentru a fi cu un pas inainte ca anumite aspecte sa nu mai poata fi corectate.
Altii pe de alta parte incearca sa isi armonizeze starea de spirit, un suflet tanar si starea generala a tonusului cu chipul reflectat in oglinda.
In mod obisnuit si se pare ca si eronat ni s-a atras atentia ca principalul inamic al aspectului corporal in procesul de imbatranire este gravitatia. Insa astronautii nu sunt vesnic tineri doar pentru ca plutesc intr-un mediu cu gravitatie zero. Gravitatea determina doar aspectul general al corpului / fetei imbatranite in diverse pozitii (suspendat cu fata in jos, intins pe o parte sau pe spate) .
Cel mai ieftin lifting facial este zambetul- majoritatea oamenilor trecuti de prima tinerete reusesc sa isi intinereasca chipul si sa alunge batranetea de pe fata zambind. Exista multi factori care pot determina diverse tipare ale schimbarilor survenite odata cu procesul de imbatranire. Cea mai mare diferenta insa o constituie subtierea generala in volum a fetei (pierderea volumului facial) . Furnizarea de volum la nivelul structurilor faciale reprezinta cea mai eficienta metoda de reconditionare faciala in acest sens. Insa si lifting -ul facial poate oferi rezultate impresionante, in special daca este combinat si cu alte operatii adjuvante.
Liftingul facial chirurgical - macroscopic (ritidectomia) este o procedura chirurgicala majora, destinata intineririi fetei prin indepartarea totala sau partiala a excesului cutanat sever si a acumularilor nedorite de grasime la nivelul fetei si gatului, corectarea ptozei faciale (ca urmare a unui proces de slabire sau imbatranire) si repozitionarea structurilor profunde din vecinatatea planului osos, fara insa a afecta aspectul microscopic al pielii si influenta ridurile fine ale fruntii, pleoapelor si buzelor.
** flaciditatea zonei mediane a fetei;
** cutele adanci de sub ochi;
** adancirea santurilor nasolabiale (intre marginea nasului si coltul gurii) - uneori necesita interventie speciala.
** un contur mandibular nedefinit datorate coborarii inegale a tegumentelor sub relieful osos;
** ridurilor de la nivelul obrajilor;
** atenuarea reliefului malar;
# rezectia excesului tegumentar sau de tesut adipos (submentonier) ;
# intarirea sistemului musculoaponevrotic;
# repunerea in tensiune a muschilor fetei;
# ablatia micilor lipoame submentoniere;
# intinderea si netezirea pielii (“ redraparea “ pielii) la nivelul fetei si submentonier.
Operatia de lifting facial poate ajuta la reversul efectelor daunatoare ale soarelului, stresului, trecerii timpului si altor elemente. Aceasta presupune intinderea, netezirea pielii si indepartarea excesului de piele cu sau fara retensionarea muschilor faciali, precum si redraparea pielii de sub barbie si de pe gat.
Se recomanda efectuarea unui lifting facial primavara si vara pentru a evita anumite dezvantaje ce tin de clima, expunerea la soare si mediu exterior.
Lifting -ul facial NU va elimina ridurile in totalitate desi termenul tehnic ce desemneaza aceasta interventie face aluzie la acest lucru: rididectomie, in mod literal “ taierea” (- tomie) - indepartarea ridurilor. Ridurile periorale si din jurul ochilor pot avea beneficii minore in urma unui lifting facial, insa se recomanda interventiile specifice pentru corectarea completa (blefaroplastie- estetica pleoapelor, peeling chimic, dermabraziune, remodelare cutanata cu laser etc) si obtinerea celor mai bune rezultate.
Exista numeroase operatii incluse in acest spectru al lifting -ului facial insa acestea difera in functie de:
- tipul de incizie;
- de numarul de straturi tisulare tratate in timpul interventiei;
- de zona si marimea zonei supusa operatiei;
- de gradul de invaziune (tehnica folosita) .
Lifting -ul facial nu include si liftingul fruntii si nu realizeaza o ridicare completa a zonei centrale si inferioare a fetei, fara a fi realizata in conjunctie cu alte tratamente adjuvante.
Ameliorarea aspectului microscopic al pielii (microlifting) se realizeaza prin indepartarea straturilor moarte de la suprafata pielii, tonifierea dermului si a fibrelor de colagen si elastina folosind efectul termic al substantelor chimice (peeling chimic) si al energiei laser cu dioxid de carbon (peeling cu laser) .
Imbunatatiri vizibile ale ridurilor fine pot fi aduse printr-un tratament de hidratare a pielii, in timp ce ridurile mai adanci pot fi estompate cu ajutorul microinjectiilor de infrumusetare faciala (actioneaza precum un paralizant la nivelul muschilor subcutanati impiedicand astfel cutarea pielii) .
Din punct de vedere medical fata este divizata in trei. Lifting -ul traditional aduce modificari concentrandu-se la nivelul obrajilor, tamplelor, maxilarului si submental (cele doua treimi inferioare ale fetei), urmand ca o blefaroplastie si un lifting frontal sa asigure o reconditionare faciala completa si mentinerea unei concordante intre zonele tratate.
Gradul de imbunatatire la nivelul trasaturilor fetei depinde si de severitatea stadiului de imbatranire la momentul realizarii interventiei si gradul de elasticitate al pielii.
Cele mai bune rezultate se obtin atunci cand pacientul isi mentine o greutate corporala stabila, nu fumeaza, are o structura osoasa buna si o piele sanatoasa care si-a pastrat elasticitatea. Tipul de piele, gradul de vatamare ca urmare a expunerii solare, varsta si rata de imbatranire a fiecarei persoane sunt factori determinanti atat a rezultatelor finale cat si a candidaturii pentru o interventie de lifting facial.
Efectele lifting -ului facial si durabilitatea acestora depinde si de fiecare pacient si de anumite caracteristici fiziologice, insa longevitatea rezultatelor se incareaza intre 7-10 ani. Se recomanda insa mentinerea acestora printr-o ingrijire adecvata a pielii, procedee moderne de intretinere a tonusului musculaturii, lipoaspiratie la nivelul gatului, adipolifting (transplant autolog de grasime la nivelul fetei), microlifting cu substante chimice sau laser, o dieta echilibrata si o viata sanatoasa, precum si alte tratamente faciale minore pentru a compensa semnele imbatranirii.
Fiind considerata o interventie chirugicala majora, chirurgul va indeparta atat tegument cat este necesar si sigur pentru a asigura un aspect natural si un contur facial estetic si bine definit.
Persoanele atat de sex feminin cat si de sex masculin, nefumatori, care au statura supla, cu o greutate relativ stabila, cu o stare generala de sanatate buna obtin cele mai bune rezultate.
# piele laxa la nivel facial, submentonier sau in zona urechilor, fara insa a-si fi pierdut din elasticitatea ;
# riduri fine;
# structura osoasa este sanatoasa, puternica si bine conutrata;
# dorinta de a imbunatati conturul facial pentru a obtine un aspect intinerit si placut, in ansamblu (dispus sa accepe anumite combinatii de proceduri pentru a obtine rezultatele adecvate) ;
# bine informat cu privire la tehnicile disponibile, la alternativele disponibile si la riscurile implicate in cazul unui lifting facial.
# intr-o stare emotionala buna si cu asteptari realiste cu privire la rezultatele ulterioare.
Varsta nu reprezinta neaparat un criteriu de selectie, insa pacientul trebuie sa aiba minim 18 ani si sa indeplineasca celelalte criterii de selectie. Pentru unii ptoza pielii apare in jurul varstei de 20 de ani, pentru altii 50 -60, acest lucru depinde in principal de stilul si calitatea vietii. Majoritatea candidatilor insa au varsta cuprinsa intre 40-60 de ani, si mai rar lifting facial la 70-80 de ani.
Masuri antelifting : renuntarea la fumat cu cel putin 2 saptamani inainte de interventie, un regim alimentar rational si echilibrat, efectuarea de analize care sa sublinieze starea inimii, tensiunea arteriala sau viteza de coagulare a sangelui.
*** proceduri de remodelare cutanata – reduc ridurile si netezeste pielea prin eliminarea straturilor de piele vatamate;
*** optiuni cu efecte asemanatoare pot fi peeling -ul chimic sau remodelarea cutanata laser pentru retexturarea pielii fetei;
*** dermabraziune -pentru indepartarea ridurilor verticale de la nivelul buzei;
*** terapiile cu lumina intens pulsata stimuleaza straturile mediane ale pielii pentru productia de colagen ce umple pliurile si ridurile si liniile fine.
*** materiale de augmentare a tesuturilor moi (filleri dermali) care sa umple ridurile adanci.
*** microinjectiile cu toxina botulinica sunt specifice ridurilor frontale si din jurul ochilor;
*** creme, geluri si tratamente cosmetice ce netezesc pielea si incetinesc procesul de imbatranire a acesteia, stimuleaza productia de elastina si colagen.
*** lipectomia directa (indepartarea excesului de tesut adipos de la nivelul barbiei - “ barbia dubla”) ;
*** implanturi faciale (malar, mentonier) ;
*** reconturarea structurii faciale (redefinirea liniei maxilarului) ;
*** adipolifting (transfer autolog de grasime pentru a oferi volum fetei) ;
*** septorinoplastie (corectia nasului si a septului nazal) ;
*** submentoplastie (corectia pielii lasate de sub barbie - “ gusa”) .
Pozitionarea inciziei si alegerea tipului de incizie depinde foarte mult de structura faciala a pacientului, de gradul de corectie necesar si preferinta chirurgului. In mod obisnuit acestea sunt facute in zona temporala – zona de insertie a parului langa tample (cat mai putin vizibil), coboara prin fata urechii si apoi in jurul lobului auricular se curbeaza in spatele urechii, pe gat, spre scalpul inferior. Aceeasi procedura este repetata si de partea cealalta a fetei pacientului. Ocazional este necesara o incizie submentoniera (pentru corectia ptozei regiunii anterioare a gatului) .
In cadrul unui lifting facial medicul chirurg foloseste diferite tehnici prin care decoleaza pielea fetei de pe structurile adipo- musculare subiacente. Tesutul adipos este indepartat prin liposuctie (sub barbie, obraji, zona de sub urechi) sau prin rezectie chirurgicala (lipectomie) pentru un contur imbunatatit, iar tesuturile faciale sunt retensionate.
Ultima etapa a procesului este intinderea, eliberarea sau retensioarea anumitor muschi si tesuturi ce se extind spre umeri, sub barbie si in spatele gatului. Are loc ascensionarea pielii si tragerea acesteia pe directii verticale si orizontale pentru a elimina ridurile (in special zona mediana) si fixarea acesteia cu clipsuri metaliece chirurgicale la nivelul scalpului.
In final, chirurgul realizeaza excizia excesului tegumentar rezultat dupa intinderea tesuturilor si pielii si suturarea inciziilor cu o combinatie de suturi si clipsuri metalice. Un bandaj compresiv va fi aplicat delicat in jurul fetei pentru a mentine presiunea.
Operatia de lifting facial dureaza aproximativ 6 ore, insa timpul operator poate varia in functie de tehnica aplicata. Discutia si consultatia medicului chirurg va stabili daca sunteti un candidat potrivit pentru un lifting facial sau daca aspectele faciale inestetice nu pot fi corectate cu ajutorul altor proceduri disponibile (mai putin invazive) .
Altii pe de alta parte incearca sa isi armonizeze starea de spirit, un suflet tanar si starea generala a tonusului cu chipul reflectat in oglinda.
In mod obisnuit si se pare ca si eronat ni s-a atras atentia ca principalul inamic al aspectului corporal in procesul de imbatranire este gravitatia. Insa astronautii nu sunt vesnic tineri doar pentru ca plutesc intr-un mediu cu gravitatie zero. Gravitatea determina doar aspectul general al corpului / fetei imbatranite in diverse pozitii (suspendat cu fata in jos, intins pe o parte sau pe spate) .
Cel mai ieftin lifting facial este zambetul- majoritatea oamenilor trecuti de prima tinerete reusesc sa isi intinereasca chipul si sa alunge batranetea de pe fata zambind. Exista multi factori care pot determina diverse tipare ale schimbarilor survenite odata cu procesul de imbatranire. Cea mai mare diferenta insa o constituie subtierea generala in volum a fetei (pierderea volumului facial) . Furnizarea de volum la nivelul structurilor faciale reprezinta cea mai eficienta metoda de reconditionare faciala in acest sens. Insa si lifting -ul facial poate oferi rezultate impresionante, in special daca este combinat si cu alte operatii adjuvante.
Liftingul facial chirurgical - macroscopic (ritidectomia) este o procedura chirurgicala majora, destinata intineririi fetei prin indepartarea totala sau partiala a excesului cutanat sever si a acumularilor nedorite de grasime la nivelul fetei si gatului, corectarea ptozei faciale (ca urmare a unui proces de slabire sau imbatranire) si repozitionarea structurilor profunde din vecinatatea planului osos, fara insa a afecta aspectul microscopic al pielii si influenta ridurile fine ale fruntii, pleoapelor si buzelor.
Scopurile lifting -ului facial
# redarea unui aspect intinerit fetei – corectii :** flaciditatea zonei mediane a fetei;
** cutele adanci de sub ochi;
** adancirea santurilor nasolabiale (intre marginea nasului si coltul gurii) - uneori necesita interventie speciala.
** un contur mandibular nedefinit datorate coborarii inegale a tegumentelor sub relieful osos;
** ridurilor de la nivelul obrajilor;
** atenuarea reliefului malar;
# rezectia excesului tegumentar sau de tesut adipos (submentonier) ;
# intarirea sistemului musculoaponevrotic;
# repunerea in tensiune a muschilor fetei;
# ablatia micilor lipoame submentoniere;
# intinderea si netezirea pielii (“ redraparea “ pielii) la nivelul fetei si submentonier.
Operatia de lifting facial poate ajuta la reversul efectelor daunatoare ale soarelului, stresului, trecerii timpului si altor elemente. Aceasta presupune intinderea, netezirea pielii si indepartarea excesului de piele cu sau fara retensionarea muschilor faciali, precum si redraparea pielii de sub barbie si de pe gat.
Se recomanda efectuarea unui lifting facial primavara si vara pentru a evita anumite dezvantaje ce tin de clima, expunerea la soare si mediu exterior.
Lifting -ul facial NU va elimina ridurile in totalitate desi termenul tehnic ce desemneaza aceasta interventie face aluzie la acest lucru: rididectomie, in mod literal “ taierea” (- tomie) - indepartarea ridurilor. Ridurile periorale si din jurul ochilor pot avea beneficii minore in urma unui lifting facial, insa se recomanda interventiile specifice pentru corectarea completa (blefaroplastie- estetica pleoapelor, peeling chimic, dermabraziune, remodelare cutanata cu laser etc) si obtinerea celor mai bune rezultate.
Exista numeroase operatii incluse in acest spectru al lifting -ului facial insa acestea difera in functie de:
- tipul de incizie;
- de numarul de straturi tisulare tratate in timpul interventiei;
- de zona si marimea zonei supusa operatiei;
- de gradul de invaziune (tehnica folosita) .
Lifting -ul facial nu include si liftingul fruntii si nu realizeaza o ridicare completa a zonei centrale si inferioare a fetei, fara a fi realizata in conjunctie cu alte tratamente adjuvante.
Ameliorarea aspectului microscopic al pielii (microlifting) se realizeaza prin indepartarea straturilor moarte de la suprafata pielii, tonifierea dermului si a fibrelor de colagen si elastina folosind efectul termic al substantelor chimice (peeling chimic) si al energiei laser cu dioxid de carbon (peeling cu laser) .
Imbunatatiri vizibile ale ridurilor fine pot fi aduse printr-un tratament de hidratare a pielii, in timp ce ridurile mai adanci pot fi estompate cu ajutorul microinjectiilor de infrumusetare faciala (actioneaza precum un paralizant la nivelul muschilor subcutanati impiedicand astfel cutarea pielii) .
Din punct de vedere medical fata este divizata in trei. Lifting -ul traditional aduce modificari concentrandu-se la nivelul obrajilor, tamplelor, maxilarului si submental (cele doua treimi inferioare ale fetei), urmand ca o blefaroplastie si un lifting frontal sa asigure o reconditionare faciala completa si mentinerea unei concordante intre zonele tratate.
Rididectomie dupa scaderea in greutate
Prin rididectomie are loc rezectia tesutului de piele laxa rezultata in urma pierderii masive in greutate. Insa, spre deosebire de corpul dumneavoastra (ce trebuie sa fie suplu), fata are nevoie de volum pentru a arata tanara si cu un aspect proaspat. Acest lucru se poate realiza prin microlipofiling sau cu ajutorul fillerilor dermali pentru a oferi un aspect placut si bine definit conturului facial.Longevitatea rezultatelor
In urma recuperarii pacientii se vor bucura de un aspect mult mai odihnit si intinerit. Teoretic efectele liftingului sunt permanente, in sensul ca veti arata mereu mai tanar cu 7-10 de ani decat ati fi aratat la aceeasi varsta fara a apela la interventia estetica. Insa procesul de imbatranire continua, iar liftingul nu previne efectele ulterioare derularii procesului (vor aparea noi riduri, posibil sa apara din nou piele laxa, insa aspectul de imbatranire va fi cu mult redus) .Gradul de imbunatatire la nivelul trasaturilor fetei depinde si de severitatea stadiului de imbatranire la momentul realizarii interventiei si gradul de elasticitate al pielii.
Cele mai bune rezultate se obtin atunci cand pacientul isi mentine o greutate corporala stabila, nu fumeaza, are o structura osoasa buna si o piele sanatoasa care si-a pastrat elasticitatea. Tipul de piele, gradul de vatamare ca urmare a expunerii solare, varsta si rata de imbatranire a fiecarei persoane sunt factori determinanti atat a rezultatelor finale cat si a candidaturii pentru o interventie de lifting facial.
Efectele lifting -ului facial si durabilitatea acestora depinde si de fiecare pacient si de anumite caracteristici fiziologice, insa longevitatea rezultatelor se incareaza intre 7-10 ani. Se recomanda insa mentinerea acestora printr-o ingrijire adecvata a pielii, procedee moderne de intretinere a tonusului musculaturii, lipoaspiratie la nivelul gatului, adipolifting (transplant autolog de grasime la nivelul fetei), microlifting cu substante chimice sau laser, o dieta echilibrata si o viata sanatoasa, precum si alte tratamente faciale minore pentru a compensa semnele imbatranirii.
Fiind considerata o interventie chirugicala majora, chirurgul va indeparta atat tegument cat este necesar si sigur pentru a asigura un aspect natural si un contur facial estetic si bine definit.
Candidatul ideal pentru lifting facial
Rididectomia (ridectomia, lifting facial) poate imbunatati vizibil asectul facial al unei persoane sporind increderea si starea de spirit a acestuia, insa nu este aplicabila pentru toata lumea.Persoanele atat de sex feminin cat si de sex masculin, nefumatori, care au statura supla, cu o greutate relativ stabila, cu o stare generala de sanatate buna obtin cele mai bune rezultate.
# piele laxa la nivel facial, submentonier sau in zona urechilor, fara insa a-si fi pierdut din elasticitatea ;
# riduri fine;
# structura osoasa este sanatoasa, puternica si bine conutrata;
# dorinta de a imbunatati conturul facial pentru a obtine un aspect intinerit si placut, in ansamblu (dispus sa accepe anumite combinatii de proceduri pentru a obtine rezultatele adecvate) ;
# bine informat cu privire la tehnicile disponibile, la alternativele disponibile si la riscurile implicate in cazul unui lifting facial.
# intr-o stare emotionala buna si cu asteptari realiste cu privire la rezultatele ulterioare.
Varsta nu reprezinta neaparat un criteriu de selectie, insa pacientul trebuie sa aiba minim 18 ani si sa indeplineasca celelalte criterii de selectie. Pentru unii ptoza pielii apare in jurul varstei de 20 de ani, pentru altii 50 -60, acest lucru depinde in principal de stilul si calitatea vietii. Majoritatea candidatilor insa au varsta cuprinsa intre 40-60 de ani, si mai rar lifting facial la 70-80 de ani.
Masuri antelifting : renuntarea la fumat cu cel putin 2 saptamani inainte de interventie, un regim alimentar rational si echilibrat, efectuarea de analize care sa sublinieze starea inimii, tensiunea arteriala sau viteza de coagulare a sangelui.
Care sunt alternativele unui lifting facial?
Exista tratamente si proceduri chirurgicale sau nu, care pot fi folosite atat ca alternative cat si ca tratamente adjuvante:*** proceduri de remodelare cutanata – reduc ridurile si netezeste pielea prin eliminarea straturilor de piele vatamate;
*** optiuni cu efecte asemanatoare pot fi peeling -ul chimic sau remodelarea cutanata laser pentru retexturarea pielii fetei;
*** dermabraziune -pentru indepartarea ridurilor verticale de la nivelul buzei;
*** terapiile cu lumina intens pulsata stimuleaza straturile mediane ale pielii pentru productia de colagen ce umple pliurile si ridurile si liniile fine.
*** materiale de augmentare a tesuturilor moi (filleri dermali) care sa umple ridurile adanci.
*** microinjectiile cu toxina botulinica sunt specifice ridurilor frontale si din jurul ochilor;
*** creme, geluri si tratamente cosmetice ce netezesc pielea si incetinesc procesul de imbatranire a acesteia, stimuleaza productia de elastina si colagen.
Proceduri realizate frecvent in conjunctie cu lifting -ul facial:
*** blefaroplastia (chirurgia estetica a pleoapelor superiaora si sau inferioara) - pentru imbunatairea aspectului periorbital;*** lipectomia directa (indepartarea excesului de tesut adipos de la nivelul barbiei - “ barbia dubla”) ;
*** implanturi faciale (malar, mentonier) ;
*** reconturarea structurii faciale (redefinirea liniei maxilarului) ;
*** adipolifting (transfer autolog de grasime pentru a oferi volum fetei) ;
*** septorinoplastie (corectia nasului si a septului nazal) ;
*** submentoplastie (corectia pielii lasate de sub barbie - “ gusa”) .
Se recomanda scaderea in greutate inainte de interventia de lifting facial
Daca v-ati propus sa urmati un program de slabire atunci rezultatele vor fi cu mult mai bune daca amanati lifting -ul facial dupa finalizarea dietei, deoarece exista posibilitatea pierderii de volum de la nivel facial, in urma acestuia.Lifting-ul facial este recomandat si barbatilor
Piele laxa, flaciditate la nivelul obrajilor, barbiei, lateralelor maxilarului contribuie la formarea unui chip aglomerat, obosit, tern, suparat nepotrivit pentru barbati, chiar daca chipul lor denota adesea autoritate, seriozitate. Dezavantajul in cazul barbatilor este ca avand mai multe celule sangvine la nivelul fetei decat femeile exista un risc mai mare de sangerare sau infectie, insa un timp de vindecare mai redus (datorita fluxului sangvin).Lifting facial – procedura
Lifting -ul facial se realizeaza ambulatoriu (fara internare) sau supraveghere medicala 48 de ore, sub efectul unei anestezii locale si sedativ intravenos.Pozitionarea inciziei si alegerea tipului de incizie depinde foarte mult de structura faciala a pacientului, de gradul de corectie necesar si preferinta chirurgului. In mod obisnuit acestea sunt facute in zona temporala – zona de insertie a parului langa tample (cat mai putin vizibil), coboara prin fata urechii si apoi in jurul lobului auricular se curbeaza in spatele urechii, pe gat, spre scalpul inferior. Aceeasi procedura este repetata si de partea cealalta a fetei pacientului. Ocazional este necesara o incizie submentoniera (pentru corectia ptozei regiunii anterioare a gatului) .
In cadrul unui lifting facial medicul chirurg foloseste diferite tehnici prin care decoleaza pielea fetei de pe structurile adipo- musculare subiacente. Tesutul adipos este indepartat prin liposuctie (sub barbie, obraji, zona de sub urechi) sau prin rezectie chirurgicala (lipectomie) pentru un contur imbunatatit, iar tesuturile faciale sunt retensionate.
Ultima etapa a procesului este intinderea, eliberarea sau retensioarea anumitor muschi si tesuturi ce se extind spre umeri, sub barbie si in spatele gatului. Are loc ascensionarea pielii si tragerea acesteia pe directii verticale si orizontale pentru a elimina ridurile (in special zona mediana) si fixarea acesteia cu clipsuri metaliece chirurgicale la nivelul scalpului.
In final, chirurgul realizeaza excizia excesului tegumentar rezultat dupa intinderea tesuturilor si pielii si suturarea inciziilor cu o combinatie de suturi si clipsuri metalice. Un bandaj compresiv va fi aplicat delicat in jurul fetei pentru a mentine presiunea.
Operatia de lifting facial dureaza aproximativ 6 ore, insa timpul operator poate varia in functie de tehnica aplicata. Discutia si consultatia medicului chirurg va stabili daca sunteti un candidat potrivit pentru un lifting facial sau daca aspectele faciale inestetice nu pot fi corectate cu ajutorul altor proceduri disponibile (mai putin invazive) .
Data actualizare: 22-03-2019 | creare: 11-11-2009 | Vizite: 5979
Bibliografie
Ritidectomie- informatii generale despre lifting facial -link:https://www.drugs.com/cg/rhytidectomy.html
Ritidectomia dupa pierderea in greutate -link:
https://weight-loss.families.com/blog/rhytidectomy-after-weight-loss-sagging-facial-issues
Lifting -ul facial -link:
https://www.docshop.com/education/cosmetic/face/face-lift/
Chirurgie faciala - lifting facial -link:
https://www.medicinenet.com/face_lift/article.htm
Informatii utile despre lifting facial -link:
https://www.ienhance.com/procedure/description.asp?ProcID=5&BodyID=&specialtyid=1
Face lifting -link:
https://www.kyplasticsurgery.com/facelift.html
Ritidectomie ( lifting facial) -link:
https://www.infoplasticsurgery.com/facial/facelift/
Lifting facial- tratament chirurgical facial -link:
https://hcd2.bupa.co.uk/fact_sheets/html/surgical_facelift.html
Lifting facial chirurgical -link:
https://www.skinfacelift.com/
Lifting facial- informatii generale -link:
https://www.onlinesurgery.com/plasticsurgery/facelift.asp
Operatia de lifting facial -link:
https://www.faceliftresources.com/
Lifting facial- ritidectomie -link:
https://skin-care.health-cares.net/face-lift.php
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum