Tipuri de implant facial

©

Autor:

Implanturile faciale sunt folosite pentru a produce modificari faciale tridimensionale. Prin extinderea limitelor exerioare a proeminenetelor osoase, proportiile si forma fetei poate suferi schimbari dramatice.
Implanturile faciale au dublu rol:
** de a camufla deficientele osoase;
** de a amplifica o proemineneta normala din structura faciala.


Pentru o remodelare completa se poate apela la efectuarea mai multor implanturi faciale: combinatii de implanturi pentru pometi si barbie (duo) sau implanturi pentru barbie, pometi si maxilar (trio) .
O combinatie ideala de implanturi faciale poate corecta o deficienta de forma a zonei faciale mediane (zona dintre alveola oculara si structura dentara superioara) . Aceasta deficienta ofera un aspect plat al obrajilor, o baza nazala adancita, o structura osoasa retrasa. In acest caz se recomanda o combinatie de implanturi: obraji (2) si paranazal (2) .

Zona mediana a fetei cuprinde 3 zone: maxilar, pre-maxilar si paranazal; implanturile pentru fiecare dintre aceste zone corecteaza caracterul plan sau concavitatea excesiva a zonei faciale mediane.

*** implantul paranazal – corecteaza aspectul bazei nasului;
*** implantul premaxilar ajuta la scoaterea catre exterior a bazei nazale, deschizand unghiul nazolabial ;

*** implantul sub nivelul alveolei orbitale – umple santul suborbital ce sa formeaza ca rezultat al atrofiei tesutului, efect al imbatranirii (pot fi folosite si injectiile cu filleri dermali pentru a corecta adancimea santului suborbital, insa efectele nu vor fi permanente) ;
* exista 4 tipuri de astfel de implanturi in functie de legatura pe care o realizeaza intre diferite zone ale fetei:
- dinspre linia inferioara a orbitei, catre nas;
- dinspre linia inferioara a orbitei spre osul lacrimal;
- dinspre linia inferioara a orbitei, catre pometi;
- catre catre coltul extern al ochiului;

* acest implant se plaseaza prin intermediul unei incizii la nivelul pleoapei inferioare, pe os.
* se ridica periostul osului pentru a garanta o acoperire partiala sau totala a implantului, pentru a preveni palpabilitatea marginilor implantului ;

*** implantul nazolabial – este amplasat pe os, pe partile laterale ale nasului si netezeste cutele nazolabiale (adancituri care apar intre nas si colturile buzelor)

Cele mai frecvente implanturi faciale : implanturi malare (obraji), implanturi mentoniere (barbie) si implanturi de maxilar (superioare si inferiaore) .

implanturi obraji1. Implanturi de obraji – implanturi malare

Implanturile malare sunt folosite pentru a da volum sau pentru remodelarea generala atat a pometilor cat si a partii superioare a maxilarului. Chirurgia cranio-faciala se ocupa cu proceduri mai grave, de corectia a deformarilor maxilarului sau a asimetriilor datorate unor factori congenitali, sindroame sau traume.
Exista 2 tipuri de implanturi pentru obraji, in functie de zona de deficienta tratata:
- implantul de obraz standard – cunoscut sub denumirea de implant malar – plasat desupra osului zigomatic;
- implantul submalar – recomandat pentru zonele in care tesuturile moi sunt lasate, plasat sub nivelul osului zigomatic pentru a produce o ridicare a pometilor si netezirea cutelor nazolabiale;

implant obrajiImplantul malar este plasat intern printr-o incizie la nivelul buzei superioare (in interiorul cavitatii bucale, intre buza si gingie) sau pleoapei inferioare. Alte alternative presupun introducerea implantului intre structura osoasa faciala si tesutul malar, printr-o incizie mica, externa sub barbie.
Implanturile se amplaseaza fie deasupra, fie sub structura de sustinere a obrajilor, si este fixat in unele cazuri cu ajutorul unui surub de titan.
Implanturile pentru obraji sunt de marimi si forme diferite, insa majoritatea au un aspect asemanator unei aparatoare de barbie.

Procedura de implantare dureaza aproximativ 60 minute. Ea poate fi combinata cu alte proceduri de liposuctie faciala sau lifting- ul zonei mediane a fetei, lifting frontal, blefaroplastie (in acest caz implantul este introdus prin inciziile aferente acestor proceduri) . Postoperator se aplica un bandaj pentru a minimiza disconfortul. Suturile se vor autodizolva in 10 zile.

Aplicatii
Un trend adoptat de la celebritatile media si cinematofrafiei, implanturile de barbie remodeleaza conturul facial al acestora oferind un aspect proaspat prin prezenta unor pometi inalti si frumosi.
Multi dintre pacientii care apeleaza la aceasta interventie sunt tineri, insa doresc sa corecteze anumite asimetrii faciale. Pe masura insa ce trec anii, volumul tesutului malar scade oferind un aspect obosit si lipsit de viata, imbatranit iar implanturile malare amelioreaza acest aspect. Obrajii drepti faca nasul sa para mai lung, iar barbia mai mica, rezultand un profl slab, disproportionat. Datorita acestui aspect adesea procedura se realizeza in combinatie cu rinoplastia.

2. Implanturi de barbie – mentoplastie – augmentarea proeictiei mentoniere

implant barbieImplantul de barbie (interventie numita tehnica mentoplastie) este utilizat in special pentru a imbunatati aspectul unei barbii retrase.
Implantul de barbie este plasat prin intermediul unei incizii sub nivelul barbiei sau inciziei intraorale, de-a lungul buzei inferioare (in interiorul cavitatii bucale) .
Pentru a fixa implantul, partea inferioara a maxilarului este adusa catre exterior si fixat pe pozitie.
Procedura dureaza intre 30 – 60 minute. In functie de suturile folosite, acestea se vor autodizolva in 10 zile sau vor fi scoase in 7 zile. Poate fi combinata cu alte prodceduri de intinerire faciala: liposuctia si lifting al pielii gatului, mini-lift.

Aplicatii:
Implantul la nivelul barbiei poate oferi atat femeilor cat si barbatilor un aspect simetric, mai atragator, mai putin extenuat si imbatranit deoarece ofera proportionalitate chipului si elimina aparenta de piele laxa (“ gusa “) .
Este o interventie frecvent solicitata de barbati intrucat impune un caracter mai puternice maxilarului, o trasatura atractiva la un barbat.
O barbie mica, retrasa poate face ca pielea de pe gat sa para lasata, in timp ce nasul capata porportii mai mari comparativ cu restul fetei. Pentru a capata un look mai ascutit (colturos) se recomanda un implant mai mare. O data ce zona de interventie se vindeca, implantul nu este detectabil, deoarece acesta adera la structura osoasa dupa ce este atasat cu suturi sau suruburi de titan.

3. Implanturi de maxilar / mandibula

Interventie numita augmentarea maxilarului sau augmentarea mandibulei este utilizata pentru a recontura linia maxilarului, a modifica asimetriile si reechilibra conturul fetei.
Implantul este plasat printr-o incizie la interiorul buzei inferioare (in ambele parti), pentru a putea crea “ buzunarasul” de implant lateral.
Procedura dureaza intre 1 – 2 ore in functie de decizia pacientului de apela la o interventie singulara sau impreuna cu o procedura de liposuctie. Incizia este inchisa cu suturi autodizolvante. Zona de interventie va avea un aspect vizibil umflat, si va continua sa se umfle inca 48 de ore de la finalizarea operatiei. O dezumflare completa si vindecarea zonei se va produce abia la cateva luni de la procedura de implantare.
Urmatoarele 6 luni nu este recomandata solicitarea nici unei interventii dentare.

Aplicatii
Majoritatea oamenilor solicita aceasta interventie pentru a crea o linie patratoasa a maxilarului, considerat in general o trasatura faciala atractiva.
In ceea ce priveste asimetriile de contur al maxilarului, osul maxilar inferior este predispus la astfel de asimetrii datorita mobilitatii sale (spre deosebire de mandibula- fixa) . Conturul maxilar este dat de linia barbiei, linia ce sustine structura dentara si unghiurile maxilarului (de la capetele de jonctiune cu mandibula) .

Perioada de recuperare

Perioada de recuperare in cazul implanturilor faciale este relativ redusa, in functie de tipul de implant si de marimea acestuia, precum si de stilul de viata sau daca acesta a fost efectuat in conjunctie cu o alta interventie chirurgicala sau nu, aceasta poate varia. In general o saptamana este suficienta pentru a va putea relua activitatile zilnice obisnuite.

Se recomanda: renuntarea la consumul de tutun si bauturi alcoolice, precum si intreruperea unor tratamente medicamentoase (consultati medicul chirurg pentru instructiuni specifice privind restrictiile medicamentoase si alimentare inainte si dupa interventie) .
In ceea ce priveste pregatirea pentru perioada postoperatorie, se recomanda procurarea:
- unor pungi de gheata (pentru a reduce aspectul umflat) ;
- unguente si creme prescrise medical, in cazul inciziilor externe;
- pansamente si fase de curatare;
- alimente moi, bogate in proteine;
- restrictie cu privire la periatul ditnilor, insa unda verde pentru utilizare unei ape de gura antiseptice;
Disconfortul va fi minim, comparativ cu alte interventii chirurgicale, se va resimti o presiune, tensiune in zona implantului, umflarea zonei si invinetirea acesteia.

Toate implanturile faciale se realizeaza sub efectul unei anestezii generale sau a unei anestezii locale in combinatie cu un sedativ oral, de catre un medic chirurg / plastician autorizat, fara internare.

Candidatul perfect pentru un implant facial

** o stare de sanatate psihica si fizica buna;
** o motivatie realista: imbunatatirea aspectului facial, amplificarea anumitor trasaturi, reconturarea conturului facial sau echilibrarea asimetriilor faciale;
** cei mai buni candidati sunt cei a caror piele din jurul fetei este un pic lasata (nu intinsa), pentru a asigura elasticitatea necesara pentru pozitionarea cu succes a implantului, remodelarea precisa a acestuia.
! Contraindicatii : persoane cu probleme dentare grave sau alergice la materialele de implant;

Data actualizare: 26-08-2012 | creare: 26-09-2009 | Vizite: 10506
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: