Blefaroplastia - chirurgia estetica a pleoapelor
©
Autor: Elena Stanciu
V-ati gandit cum va pot evalua cei din jur varsta si vitalitatea dintr-o singura privire? Se pare ca ochii tradeaza multe aspecte ale varstei si stilului nostru de viata, conform unui studiu realizat in SUA, in cadrul Centrului de Stiinta Medicala din cadrul Universitatii Tennessee.
Ochii si zona periorbitala sunt zone de captare a atentiei in timpul contactului verbal direct dintre oameni. Schimbarile aspectului ochilor si a pleoapelor cauzate de procesul de imbatranire ar putea trasmite un mesaj eronat de oboseala, tristete, absenta a vigorii si pot altera intregul aspect facial.
In unele cazuri, excesul tegumentar si pseudohernia subcutanata a tesutului gras de la nivelul pleoapei superioare pot determina aparitia faldurilor de tegument vizibile, ce obstructioneaza campul vizual superior si modificari ale reliefului, sub forma de pungi de grasime sau cearcane la nivel pleoapei inferioare.
Pliurile de piele proeminente de la nivelul pleoapei superioare pot „cadea” peste gene, determinand pierderea vizibilitatii periferice.
Persoanele care nu prezinta un exces tegumentar apeleaza la blefaroplastia pleoapei inferioare din motive estetice: multe femei sunt afectate de prezenta cearcanelor, a „pungilor de sub ochi”, efecte frecvente ale oboselii si fotoimbatranirii.
Pielea pleoapelor este extrem de fina si subtire, iar nuanta vinetie din jurul ochilor se datoreaza unui flux sangvin necorespunzator in aceasta zona. Cearcanele vinetii pot fi accentuate de extenuare, boala, nutritie necorespunzatoare, iritatii ale ochilor sau de efectul agresiv al unor factori de mediu, modificari hormonale, cauze patologice (edeme) sau modificari ponderale importante.
Inainte de a va decide sa aprelati la blefaroplastie, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele aspecte:
Blefaroplastia poate corecta doar una dintre pleoape (superioara sau inferioara) sau ambele (cele superioare intr-o prima etapa si apoi cele inferioare).
Interventia se realizeaza in general prin intermediul unor incizii externe facute de-a lungul cutelor naturale ale pleoapei superioare si sub marginea ciliara (cu gene) a pleoapei inferioare. Atunci cand nu este necesara excizia unui tesut tegumentar de la nivelul pleoapei inferioare, incizia poate fi facuta intern, sub pleoapa.
Absenta acestui pliu ofera ochilor un aspect mult micsorat si cazut. Chirugia estetica creeaza un pliu, pentru a mari si rotunji ochii -aceasta interventie se mai numeste si chirurgia pleoapei duble. Chiar daca si pentru europeni se poate crea un efect de „ochi migdalati” in stil asiatic, acesta nu va putea sa stearga caracteristicile mostenirii etnice sau genetice.
Ptoza si excesul de piele la nivelul pleoapei superioare sunt cauzate de slabirea structurilor de la nivelul pleoapei si a sprancenei. Membrana orbitala, stratul extensibil al pleoapei slabeste in timp, la fel si tonusul muschilor orbiculari.
Actiunea gravitatii asupra tesuturilor adipoase si continutului orbital produce o deplasare descendenta si o dislocare a pernitelor adipoase, din cauza pierderii suportului membranos si muscular. Aceasta pierdere a elasticitatii a pielii suplimenteaza suprafata pielii cu un tesut gras excesiv in jurul ochilor.
Imbatranirea si expunerea la soare reprezinta factrorii primari ce determina reducerea fibrelor de colagen si elastina din derma – acest lucru determina atrofierea epidermei si astfel au loc schimbari biochimice la nivelul fibrelor elastice.
Pleoapa superioara protejeaza globul ocular, distribuie lacrimile produse de glandele lacrimale si faciliteaza drenajul lacrimilor prin sistemul lacrimal. Daca oricare dintre aceste functii este afectata sau este impiedicata vizibilitatea normala, medicul trebuie sa stabileasca necesitatea blefaroplastiei ca tratament de ameliorare sau remediere a situatiei.
De obicei, femeile apeleaza la acest tip de interventie la o varsta mai redusa decat barbatii. Exista cazuri in care interventia este solicita si la 35 ani, pentru a imbunatati tonusul tegumentar si chiar mai devreme, atunci cand aspectul periorbital inestetic a fost mostenit genetic.
Starea generala de sanatate buna, sanatatea mintala si emotionala sunt premise obligatorii pentru a putea beneficia de aceasta interventie chirurgicala estetica.
Procedura poate fi aplicata celor care se confrunta cu una dintre urmatoarele situatii:
Nu este recomandata celor care sufera de anumite afectiuni care ar putea face interventia mai riscanta: insuficienta a productiei lacrimale, hipertensiune arteriala, tulburari ale sistemului circulator, boli cardiovasculare, diabet sau tulburari ale tiroidei, boala lui Grave.
Retina dezlipita sau glaucomul constituie motive suplimentare de precaute.
Scopuri secundare:
Tesutul tegumentar care ramane, este repozitionat prin ridicare si reatasare; excesul adipos este excizat, pentru un aspect neted si natural. Uneori, muschii orbiculari sunt repozitionati pentru a obtine rezultate mult mai bune.
Prezenta unui tesut lax si cazut la nivelul sprancenei necesita o restabilizare a pozitiei, pentru a preveni accentuarea caderii. Ridurile din unghiul extern (ridurile din cantusul palpebral, numite „laba gastii”) sunt minim imbunatatite.
Energia laser este folosita pentru a sigila vasele sangvine si a micsora trauma in timpul interventiei.
Nu este necesara indepartarea unui exces de grasime, iar muschiul orbicular si septul orbital sunt lasate intacte. Metoda este una eficienta in a evita crearea unui pliu la un nivel prea ridicat sau crearea aspectului unor ochi adanciti.
In cazul unor pacienti este necesara, pe langa reconstructia formei pleoapei si adancirea acesteia, obtinerea unei platforme de piele mai stabile, pentru un suport crescut al liniei genelor si pentru a preveni migrarea cicatricii deasupra si dedesubtul pliului ascuns al pleoapei.
La momentul inchiderii inciziei, marginile excizate sunt atasate de stratul aponevrotic subiacent (membrana conjunctiva) folosindu-se suturi permanente sau detasabile.
Pentru repozitionarea glandei lacrimale, a carei convexitate exterioara poate crea un aspect inestetic al ochilor, sunt necesare suturi, pentru resuspensionarea acesteia.
Alte abordari pentru incizia si excizia pielii si a straturilor profunde tisulare sunt:
Scop principal al acestui tip de interventie este inlaturarea pungilor de sub ochi. Secundar, interventia este folosita si pentru corectarea muschilor lasati si a pleoapelor pufoase.
In timp ce blefaroplastia pleoapei superioare implica in principiu doar excizia excesului tegumentar, blefaroplastia pleoapei inferioare se preocupa mai mult de indepartarea depozitelor grase de sub nivelul ochilor.
De asemenea, aceasta interventie permite si transferul de grasime in zonele adancite de sub ochi, pentru a obtine un aspect rotunjit, natural al regiunii periorbitale prin redistribuirea si uniformizarea depozitelor adipoase si a pielii.
Tehnica poate fi realizata atat cu ajutorul laserului, cat si cu ajutorul instrumentarului de incizie. Incizia este realizata posterior pleoapei.
Avantajele inciziei transconjunctivale:
O excizie minima a pielii este optionala, daca este necesara asigurarea unui suport suplimentar muschiului orbicular sau strangerea, intarirea membranei cantusului.
Desfasurarea procedurii: globul ocular este protejat de o capsula de plastic, pleoapa inferioara este trasa inapoi, iar incizia de la nivelul mebranei conjunctive este realizata cuajutorul unui instrument de incizie cu curent electric. Indepartarea celor trei pungi de grasime se face treptat. Inciziile se inchid fara suturi.
Pentru tratarea tesutrilor laxe, slabite, subtiate din unghiul extern al ochiului, pot fi necesare proceduri optionale:
Datorita inexistentei unei incizii externe, excesul de piele (mediu spre deloc) poate fi redus prin contractarea tesuturilor in urma unei remodelari cutanata cu laser sau a a unui peeling chimic sau cu laser. Aceste proceduri permit o recuperare mai rapida, o uniformizare si estompare a ridurilor.
Rezultatele pot fi nesatisfacatoare, iar riscurile sunt mai ridicate, prin comparatie cu tehnica transconjunctivala.
In acest fel, prin conservarea si repozitionarea tesuturilor, se obtine un aspect convex al regiunii periorbitale si un aer intinerit, restabilind echilibrul facial.
Timpul operator efectiv este cuprins intre 1.5 - 3 ore, cu internare peste noapte, pentru supravegherea postoperatorie a pacientului.
Lista de instructiuni pentru perioada recuperatorie include:
Pentru a preveni infectia, medicul va prescrie antibiotice.
La ce sa va asteptati:
Calitatea rezultatelor si durabilitatea lor in timp depinde de mai multi factori:
Trebuie sa aveti in vedere insa ca desi pungile de grasime sunt indepartate defintiv din zona periorbitala, blefaroplastia nu impiedica imbatranirea pielii din regiiunea perioculara (sub ochi).
Cele mai afectate zone ale fetei de catre procesul de imbatranire sunt: fruntea, zona sprancenelor, a arcadei si zona pometilor si obrajilor. Aceste elemente pot determina schimbarea aspectului si pozitiei pleoapelor.
In combinatie cu blefaroplastia, se poate corecta si pozitia sprancenelor printr-un lifting direct sau indirect, in timp ce un lifting frontal endoscopic poate imbunatati aspectul atat al fruntii cat si al pozitiei sprancenelor.
Remodelarea cutanata cu laser este folosita frecvent pentru a estompa ridurile periorbitale, in timp ce injectiile cu filleri dermali trateaza ridurile de tip „laba gastii”, oferind un aspect tanar si proaspat fetei.
Lifting-ul facial si al gatului, impreuna cu lifting-ul sprancenelor si al pleoapelor fac parte adesea dintr-un program complex de reintinerire faciala.
Ochii si zona periorbitala sunt zone de captare a atentiei in timpul contactului verbal direct dintre oameni. Schimbarile aspectului ochilor si a pleoapelor cauzate de procesul de imbatranire ar putea trasmite un mesaj eronat de oboseala, tristete, absenta a vigorii si pot altera intregul aspect facial.
In unele cazuri, excesul tegumentar si pseudohernia subcutanata a tesutului gras de la nivelul pleoapei superioare pot determina aparitia faldurilor de tegument vizibile, ce obstructioneaza campul vizual superior si modificari ale reliefului, sub forma de pungi de grasime sau cearcane la nivel pleoapei inferioare.
Pliurile de piele proeminente de la nivelul pleoapei superioare pot „cadea” peste gene, determinand pierderea vizibilitatii periferice.
Persoanele care nu prezinta un exces tegumentar apeleaza la blefaroplastia pleoapei inferioare din motive estetice: multe femei sunt afectate de prezenta cearcanelor, a „pungilor de sub ochi”, efecte frecvente ale oboselii si fotoimbatranirii.
Pielea pleoapelor este extrem de fina si subtire, iar nuanta vinetie din jurul ochilor se datoreaza unui flux sangvin necorespunzator in aceasta zona. Cearcanele vinetii pot fi accentuate de extenuare, boala, nutritie necorespunzatoare, iritatii ale ochilor sau de efectul agresiv al unor factori de mediu, modificari hormonale, cauze patologice (edeme) sau modificari ponderale importante.
Inainte de a va decide sa aprelati la blefaroplastie, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele aspecte:
- Blefaroplastia reprezinta o solutie pentru corectarea pleoapelor cazute si pliate si a cearcanelor pufoase sau adancite, insa nu si pentru sprancenele cazute sau ridurile periorbitale (in special cele de tipul „laba gastii”).
- Blefaroplastia reprezinta cea mai invaziva operatie estetica la nivelul fetei.
Blefaroplastia - metoda de reintinerire a regiunii ochilor
Blefaroplastia este o interventie chirurgicala care poate avea atat scopuri estetice, cat si functionale, implicand remodelarea regiunii periorbitale prin:- indepartarea si repozitionarea excesului de tesutdermograsos
- fixarea si intarirea muschilor orbiculari (care inconjoara ochiul si coordoneaza inchiderea si deschiderea pleoapelor)
- fixarea si intarirea tendoanelor
Primele mentiuni
Chirurgia estetica a pleoapelor este descrisa in literatura de specialitate de mai bine de un secol. Prima atestare se regasesete in lucrarea Medica (1478), unde Aulus Cornelius Celsus vorbeste despre excizia tegumentara de la nivelul pleoapei inferioare. Abia in 1818 apare termenul de „blefaroplastie" (von Graefe) ce descrie reconstructia pleoapelor; „blepharon”(gr.) = pleoapa, „plastos”, modelat, construit.Blefaroplastia pentru barbati
Desi in mod obisnuit exista conceptia conform careia femeile apeleaza cel mai frecvent la aceasta interventie, blefaroplastia este extrem de frecventa si printre barbati. Aceasta interventie ofera barbatilor aceleasi beneficii: o privire mai putin furioasa, mai linistita, mai vioaie, tinereasca, aspectul marit al ochilor si un aspect uniform, natural in jurul ochilor.Blefaroplastia poate corecta doar una dintre pleoape (superioara sau inferioara) sau ambele (cele superioare intr-o prima etapa si apoi cele inferioare).
Interventia se realizeaza in general prin intermediul unor incizii externe facute de-a lungul cutelor naturale ale pleoapei superioare si sub marginea ciliara (cu gene) a pleoapei inferioare. Atunci cand nu este necesara excizia unui tesut tegumentar de la nivelul pleoapei inferioare, incizia poate fi facuta intern, sub pleoapa.
Blefaroplastia asiatica
Blefaroplastia asiatica reprezinta una dintre cele mai solicitate interventii chirurgicale estetice (aprox 50 % din est si sud asiatici), din cauza lipsei pliului natural al pleoapei superioare.Absenta acestui pliu ofera ochilor un aspect mult micsorat si cazut. Chirugia estetica creeaza un pliu, pentru a mari si rotunji ochii -aceasta interventie se mai numeste si chirurgia pleoapei duble. Chiar daca si pentru europeni se poate crea un efect de „ochi migdalati” in stil asiatic, acesta nu va putea sa stearga caracteristicile mostenirii etnice sau genetice.
Beneficiile operatiei de blefaroplastie
Estetice
- imbunatatirea aspectului zonei din jurul ochilor si al aspectului facial, in ansamblu
- obtinerea unui efect de intinerire faciala
- corectarea aspectului obosit si umflat al pleoapei inferioare
- indepartarea excesului tegumentar din zona suborbitala
- corectarea ptozei pleoapei superioare
- corectarea ptozei pleoapei inferioare, ce lasa expus „albul” ochilor, de sub irirs, sau glandele lacrimale.
- corectarea unor asimetrii de fanta palpebrala (deschiderea anterioara a orbitei delimitata de cele doua margini libere ale pleoapei superioare si inferioare).
Psihice
- reimprospatarea privirii si reducerea aspectului obosit al fetei pot oferi beneficii in ce priveste increderea si respectul de sine.
Functionale
- restaurarea vizibilitatii periferice
- restaurarea vizbilitatii in planul superior
Imbatranirea pleoapelor
Maturizarea pielii, schimbarile generate de imbatranire sau ereditate la nivelul pleoapelor sunt cauzate de o combinatie de procese degenerative si patologice care altereaza pielea si structurile periorbitale.Ptoza si excesul de piele la nivelul pleoapei superioare sunt cauzate de slabirea structurilor de la nivelul pleoapei si a sprancenei. Membrana orbitala, stratul extensibil al pleoapei slabeste in timp, la fel si tonusul muschilor orbiculari.
Actiunea gravitatii asupra tesuturilor adipoase si continutului orbital produce o deplasare descendenta si o dislocare a pernitelor adipoase, din cauza pierderii suportului membranos si muscular. Aceasta pierdere a elasticitatii a pielii suplimenteaza suprafata pielii cu un tesut gras excesiv in jurul ochilor.
Imbatranirea si expunerea la soare reprezinta factrorii primari ce determina reducerea fibrelor de colagen si elastina din derma – acest lucru determina atrofierea epidermei si astfel au loc schimbari biochimice la nivelul fibrelor elastice.
Pleoapa superioara protejeaza globul ocular, distribuie lacrimile produse de glandele lacrimale si faciliteaza drenajul lacrimilor prin sistemul lacrimal. Daca oricare dintre aceste functii este afectata sau este impiedicata vizibilitatea normala, medicul trebuie sa stabileasca necesitatea blefaroplastiei ca tratament de ameliorare sau remediere a situatiei.
Candidatii la blefaroplastie
Candidatul general
Cel mai adesea, chirurgia pleoapelor se adreseaza unei persoane adulte, barbat sau femeie (mai des), cu o varsta medie in jur de 50 de ani. Persoana are un tesut facial sanatos si muschi tonici, cu o dorinta reala de a-si imbunatati aspectul pielii din jurul ochilor.De obicei, femeile apeleaza la acest tip de interventie la o varsta mai redusa decat barbatii. Exista cazuri in care interventia este solicita si la 35 ani, pentru a imbunatati tonusul tegumentar si chiar mai devreme, atunci cand aspectul periorbital inestetic a fost mostenit genetic.
Starea generala de sanatate buna, sanatatea mintala si emotionala sunt premise obligatorii pentru a putea beneficia de aceasta interventie chirurgicala estetica.
Procedura poate fi aplicata celor care se confrunta cu una dintre urmatoarele situatii:
- exces de piele lasata pe pleoapa superioara, ce poate interfera cu perceptia normala a campului vizual
- pleoapa superioara infundata in orbita (ochi adanciti)
- exces de piele pe pleoapa superioara, ascunzand pleoapa mobila (pielea de deasupra genelor)
- ridare excesiva a pleoapei superioare, ceea ce duce la un aspect obosit sau adormit
- umflaturi sub ochi, ce dau un aspect de oboseala accentuata si imbatranire excesiva chipului;
- flexibilitate redusa in deschiderea ochilor
- ptoza si exces tegumentar la nivelul unghiului extern al ochiului (se realizeaza in combinatie cu cantopexia)
- efecte degenerative la nivelul scheletului si tesuturilor faciale (periorbitale, in special), ce conduc la pierderea elasticitatii si tonusului facial, atrofierea si redistribuirea tesuturilor adipoase la nivel facial prin descendenta acestora.
Nu este recomandata celor care sufera de anumite afectiuni care ar putea face interventia mai riscanta: insuficienta a productiei lacrimale, hipertensiune arteriala, tulburari ale sistemului circulator, boli cardiovasculare, diabet sau tulburari ale tiroidei, boala lui Grave.
Retina dezlipita sau glaucomul constituie motive suplimentare de precaute.
Chirurgia pleoapei superioare - lifting-ul pleoapei
Scopul principal al chirurgiei pleaopei superioare este indepartarea excesului de piele si grasime si modelarea muschiului orbicular, pentru a restaura forma si conturul pleoapei superioare pentru capatarea unui aspect intinerit.Scopuri secundare:
- ridicarea liniei genelor
- imbunatatirea vizibilitatii periferice
- restaurarea pliului pleoapei superioare
Tesutul tegumentar care ramane, este repozitionat prin ridicare si reatasare; excesul adipos este excizat, pentru un aspect neted si natural. Uneori, muschii orbiculari sunt repozitionati pentru a obtine rezultate mult mai bune.
Prezenta unui tesut lax si cazut la nivelul sprancenei necesita o restabilizare a pozitiei, pentru a preveni accentuarea caderii. Ridurile din unghiul extern (ridurile din cantusul palpebral, numite „laba gastii”) sunt minim imbunatatite.
Tehnici de corectie a pleoapei superioare:
Chirurgia laser a pleoapelor - Blefaroplastia cu laser
Este una dintre cele mai sigure si minim invazive tehnici, cu riscuri minime de sangerare, inflamare, edem. Interventia are o acuratete mult mai mare in desfasurarea procedurii si un timp de recuperare redus, cu mai putine echimoze, prin comparatie cu interventia traditionala.Energia laser este folosita pentru a sigila vasele sangvine si a micsora trauma in timpul interventiei.
Repozitionarea tegumentara
Aceasta este o metoda conservatoare pentru tesuturi, indicata in cazul in care nu exista exces adipos.Nu este necesara indepartarea unui exces de grasime, iar muschiul orbicular si septul orbital sunt lasate intacte. Metoda este una eficienta in a evita crearea unui pliu la un nivel prea ridicat sau crearea aspectului unor ochi adanciti.
Fixarea profunda a tesuturilor
Metoda este indicata in cazul in care este necesara adancirea pliului pleoapei.In cazul unor pacienti este necesara, pe langa reconstructia formei pleoapei si adancirea acesteia, obtinerea unei platforme de piele mai stabile, pentru un suport crescut al liniei genelor si pentru a preveni migrarea cicatricii deasupra si dedesubtul pliului ascuns al pleoapei.
La momentul inchiderii inciziei, marginile excizate sunt atasate de stratul aponevrotic subiacent (membrana conjunctiva) folosindu-se suturi permanente sau detasabile.
Adezivul tisular
O metoda folosita extrem de rar foloseste un „lipici” pentru tesuturi, pentru a ajuta la inchiderea inciziei si a micsora numarul de suturi aplicate.
Tehnica de suspensionare
Aceasta este recomandata in cazul ptozei, proeminentei in exterior a glandei lacrimale.
Pentru repozitionarea glandei lacrimale, a carei convexitate exterioara poate crea un aspect inestetic al ochilor, sunt necesare suturi, pentru resuspensionarea acesteia.
Tehnica transconjunctivala
Aceasta tehnica indeparteaza tesutul adipos printr-o incizie transconjunctivala (prin partea interna a pleaopei inferioare. Metoda se foloseste daca saculetul de grasime aferent lateralei nazale este dislocat.Alte abordari pentru incizia si excizia pielii si a straturilor profunde tisulare sunt:
- termocauterul electric
- scalpelurle incalzite
- radiofrecventa
Chirurgia pleoapei inferioare
Remodelarea regiunii periorbitale (zona pleaopei inferioare) se realizeaza prin excizia de piele si tesut gras.Scop principal al acestui tip de interventie este inlaturarea pungilor de sub ochi. Secundar, interventia este folosita si pentru corectarea muschilor lasati si a pleoapelor pufoase.
In timp ce blefaroplastia pleoapei superioare implica in principiu doar excizia excesului tegumentar, blefaroplastia pleoapei inferioare se preocupa mai mult de indepartarea depozitelor grase de sub nivelul ochilor.
De asemenea, aceasta interventie permite si transferul de grasime in zonele adancite de sub ochi, pentru a obtine un aspect rotunjit, natural al regiunii periorbitale prin redistribuirea si uniformizarea depozitelor adipoase si a pielii.
Tehnici de corectie a pleoapelor inferioare:
Blefaroplastia transconjunctivala (fara cicatrice)
Aceasta este o abordare posterioara a blefaroplastiei inferioare. Tehnica este recomandata pentru pacientii cu pungi reduse sub ochi, fara exces tegumentar - in general mai tineri, cu piele mai subtire si mai elastica.
Tehnica poate fi realizata atat cu ajutorul laserului, cat si cu ajutorul instrumentarului de incizie. Incizia este realizata posterior pleoapei.
Avantajele inciziei transconjunctivale:
- nu presupune cicatrici externe
- este o tehnica mai putin invaziva
- are un risc mai putin de formarea a ectropionului (afectiune manifestata prin intoarcerea pleoapei in afara)
- realizeaza o remodelare mai precisa a depozitelor adipoase
- dupa interventie, vanataile si umflarea sunt mult mai reduse
- tehnica este sigura, in special pentru cei care au mai suferit interventii chirurgicale la nivelul pleoapelor.
O excizie minima a pielii este optionala, daca este necesara asigurarea unui suport suplimentar muschiului orbicular sau strangerea, intarirea membranei cantusului.
Desfasurarea procedurii: globul ocular este protejat de o capsula de plastic, pleoapa inferioara este trasa inapoi, iar incizia de la nivelul mebranei conjunctive este realizata cuajutorul unui instrument de incizie cu curent electric. Indepartarea celor trei pungi de grasime se face treptat. Inciziile se inchid fara suturi.
Pentru tratarea tesutrilor laxe, slabite, subtiate din unghiul extern al ochiului, pot fi necesare proceduri optionale:
- cantoplastie: interventie chirurgicala facuta cu scopul de a mari deschiderea pleoapei prin intarirea si reatasarea suspensiilor de osul orbital sau tesutul conjunctic protector.
- cantopexie: interventie chirurgicala oculara, ce consta in unirea a doua pleoape la nivelul unghiului extern.
Datorita inexistentei unei incizii externe, excesul de piele (mediu spre deloc) poate fi redus prin contractarea tesuturilor in urma unei remodelari cutanata cu laser sau a a unui peeling chimic sau cu laser. Aceste proceduri permit o recuperare mai rapida, o uniformizare si estompare a ridurilor.
Tehnica de incizie transcutanata
Reprezinta tehnica traditionala de incizie a pielii sub nivelul genelor (marginea ciliara) si este din ce in ce mai rar utilizata. In cazul in care este necesar, rezectia excesului tegumentar se face printr-o incizie ascunsa sub marginea ciliara.Rezultatele pot fi nesatisfacatoare, iar riscurile sunt mai ridicate, prin comparatie cu tehnica transconjunctivala.
Repozitionarea tesuturilor
In acest caz, pungile de grasime sunt repozitionate in compartimentul anatomic corespunzator .In acest fel, prin conservarea si repozitionarea tesuturilor, se obtine un aspect convex al regiunii periorbitale si un aer intinerit, restabilind echilibrul facial.
Inainte, in timpul si dupa interventie
Preoperator
- Se determina tipul de incizie, lungimea si pozitia acesteia, in functie de rezultatele dorite de pacient. Locatia inciziei si tehnica de suturare pot fi modificate in functie de forma dorita a pliului pleoapei.
- Analiza si evaluarea relatiilor dintre elementele estetice periorbitale pentru un rezultat natural, echilibrat, intinerit.
- Se realizeaza o consultatie oftalmologica, inclusiv testul de acuitate vizuala si pentru uscaciune a ochilor.
- Se determinarea tonusului pielii si al muschilor din zona periorbitala.
Timpul operator efectiv este cuprins intre 1.5 - 3 ore, cu internare peste noapte, pentru supravegherea postoperatorie a pacientului.
Postoperator
Dupa operatie, se aplica benzi adezive sterile pe suturi si comprese reci pe pleoape, pentru reducerea vanatailor si umflaturilor.Lista de instructiuni pentru perioada recuperatorie include:
- curatarea corespunzatoare a ochilor
- administratarea unguentului topic pentru protectia si umidificarea pleoapelor
- schimbarea bandajelor de protectie
- utilizarea picaturilor de lubrifiere a ochilor: instilatii oculare pentru reducere uturimii sau senzatiei de arsura
- mentinerea capului la un nivel ridicat decat restul corpului
- interzicerea machiajului
- interzicerea consumului de alcool,
- evitarea cu desavarsire a privitului la TV sau a monitorului calculatorului
- interzicerea purtarea lentilelor de contact
Pentru a preveni infectia, medicul va prescrie antibiotice.
La ce sa va asteptati:
- Tumefierea si vanataile vor disparea dupa 2 saptamani, iar dupa 10 zile va puteti intoarce la activitatile obisnuite, fara insa a depune efort sustinut.
- Veti putea observa o discloratie a pielii in zona cicatricilor timp de 6 luni (nuanta rozie) sau mai mult de la interventie. Aceasta se va estompa si subtia insa in timp.
- In primele saptamani puteti suferi de lacrimat excesiv, sensibilitate la lumina, schimbare temporara a acuitatii vizuale.
- Pentru protejarea ochilor de soare si de vant trebuie sa purtati ochelari de soare.
Rezultatele blefaroplastiei
Interventia ofera de obicei rezultate satisfacatoare si de durata. Pentru unii pacienti, schimbarile produse pot fi chiar permanente, oferindu-le satisfactia de a se bucura de un aspect inviorat al privirii.Calitatea rezultatelor si durabilitatea lor in timp depinde de mai multi factori:
- sexul si varsta pacientului
- etnia
- anumite probleme medicale preexistente sau dobandite
- structura arcadei
- tipul de piele
- gradul de vatamare al pielii, in urma expunerii la soare
Trebuie sa aveti in vedere insa ca desi pungile de grasime sunt indepartate defintiv din zona periorbitala, blefaroplastia nu impiedica imbatranirea pielii din regiiunea perioculara (sub ochi).
Proceduri complementare cu blefaroplastia
Blefaroplastia poate fi realizata in mod individual sau in combinatie cu alte proceduri de reintinerire a sectiunii mediane si superioare a fetei.Cele mai afectate zone ale fetei de catre procesul de imbatranire sunt: fruntea, zona sprancenelor, a arcadei si zona pometilor si obrajilor. Aceste elemente pot determina schimbarea aspectului si pozitiei pleoapelor.
In combinatie cu blefaroplastia, se poate corecta si pozitia sprancenelor printr-un lifting direct sau indirect, in timp ce un lifting frontal endoscopic poate imbunatati aspectul atat al fruntii cat si al pozitiei sprancenelor.
Remodelarea cutanata cu laser este folosita frecvent pentru a estompa ridurile periorbitale, in timp ce injectiile cu filleri dermali trateaza ridurile de tip „laba gastii”, oferind un aspect tanar si proaspat fetei.
Lifting-ul facial si al gatului, impreuna cu lifting-ul sprancenelor si al pleoapelor fac parte adesea dintr-un program complex de reintinerire faciala.
Complicatiile blefaroplastiei
Exista anumiti factori care ar putea conduce la aparitia complicatiilor:- gradul de umiditate/ uscaciune a ochilor – ariditate ce poate deveni excesiva, prin intreruperea peliculei de secretie lacrimala
- laxitatea marginii pleoapei ce determina o malpozitie a pleoapei inferioare dificil de corectat
- proeminenta globului ocular in raport cu complexul malar (pometi, obraji, oasele obrajilor), ceea ce determina o predispozitie pentru pozitia incorecta a pleoapelor
- varsta si tipul de piele
- gradul de vatamare a pielii in urma expunerii excesive la soare;
- structura arcadei si a sprancenei
Riscuri si complicatii posibile
- riscuri afetente oricarei interventii chirurgicale: sangerare, infectie (rar, din cauza vascularizarii puternice), riscuri legate de anestezia generala (probleme respiratorii, reactii adverse la medicamente).
- dificultati la inchiderea ochilor in timp ce dormiti (temporare, foarte rar au un caracter permanent)
- vederea incetosata sau dubla (temporar)
- umflarea pleoapelor
- vindecare tardiva
- vindecare sau cicatrizare neuniforma - poate fi corectata prin proceduri de revizie a cicatricilor
- formarea punctelor albe ce apar dupa indepartarea suturilor (pot fi indepartate de chirurg cu un ac foarte fin)
- rezectie excesiva a tesuturilor
- lezarea septului orbital
- contractia cicatriciala excesiva
- dezechilibrul muschiului extraocular – prin lezarea muschiului oblic in timpul rezectiei pungii mediane de grasime (pleoapa inferioara)
- adancirea tesuturilor moi in pliul pleoapei, din cauza rezectiei excesive de grasime
- asimetria pliurilor pleoapelor
- pierderea genelor (neobisnuit)
- tulburarea vederii (de obicei temporar)
- efecte severe: ectropion (intoarcerea pleoapei in afara, caderea pleoapei inferioare), hematoame retro-orbiculare si desprinderea retinei
Data actualizare: 06-06-2014 | creare: 19-12-2009 | Vizite: 24809
Bibliografie
1 - Blefaroplastia - link: https://en.wikipedia.org/wiki/Blepharoplasty2 - Operatii estetice faciale: Chirurgia pleoapelor - link: https://www.docshop.com/education/cosmetic/face/eyelid-surgery/
3 - Lifting- ul pleoapelor - link: https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002977.htm
4 - Blefaroplastia- informatii generale - link: https://emedicine.medscape.com/article/842137-overview
5 - Blefaroplastia- tratament de corectie a pleoapelor - link: https://emedicine.medscape.com/article/842137-treatment
6 - Blefaroplastia- perioada postoperatorie - link: https://emedicine.medscape.com/article/842137-followup
7 - Blefaroplastia - cine poate solicita aceasta interventie? - link: https://www.cosmeticsurgeryconsultants.co.uk/Blepharoplasty-suitable.htm
8 - Lifting -ul pleoapelor - blefaroplastia - link: https://www.yourplasticsurgeryguide.com/face-lift/eyelid-surgery.htm
9 - Chirurgia pleoapelor - reintinerire faciala - link: https://www.docshop.com/education/cosmetic/face/eyelid-surgery/results/
10 - Chirurgia pleoapelor superioare - link: https://www.docshop.com/education/cosmetic/face/eyelid-surgery/upper/
11 - Chirurgia pleoapelor inferioare -link: https://www.docshop.com/education/cosmetic/face/eyelid-surgery/lower/
12 - Blefaroplastia aferenta pleoapei superioare - ghid pentru pacient - link: https://www.drmeronk.com/insidersguide/13.html
13 - Blefaroplastia - indepartarea tesutului dermograsos de la nivelul pleoapei inferioare -link: https://www.drmeronk.com/insidersguide/17.html
14 - Tehnici de bleafaroplastie la nivelul pleoapei inferioare -link: https://www.drmeronk.com/eyelid/lowerlids.html
15 - Blefaroplastie - abordarea transcutanata -link: https://emedicine.medscape.com/article/838696-treatment
16 - Tehnici abordate in blefaroplastie -link: https://www.mysurgerymd.com/eyelid-surgery/#tranconjunctivalBlepharoplasty
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum