Legătura dintre participarea activă în societate și calitatea îmbătrânirii ulterioare
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Toronto arată că între o viață socială activă È™i o calitate superioară a îmbătrânirii este o legătură strânsă. Conform oamenilor de È™tiință, persoanele care s-au înscris la activități de voluntariat È™i au participat la activități recreaÈ›ionale au prezentat o stare mai bună de sănătate pe parcursul celor trei ani în care s-a desfășurat studiul.
Autorii explică că aceste persoane au prezentat un risc mai redus de a dezvolta, la vârste înaintate, probleme fizice, mintale, cognitive sau emoÈ›ionale, acestea reprezentând totodată È™i criteriile în funcÈ›ie de care specialiÈ™tii au denumit acest tip de îmbătrânire ca fiind „cu succes”. Aceasta mai presupune È™i ca persoana analizată să poată declara că resimte un grad înalt de fericire, dar È™i de sănătate fizică È™i psihică.
EÈ™antionul de studiu a fost compus din peste 7.000 de persoane care au apreciat, la începutul acestuia, că aparÈ›in de categoria oamenilor care îmbătrânesc „cu succes”. Potrivit autorilor, din totalul participanÈ›ilor 72% au reuÈ™it să menÈ›ină acest status pe parcursul celor trei ani, însă analiza a arătat că, în final, numai două treimi din cei care au înregistrat o componentă activă socială în viață au făcut parte din acest grup.
De asemenea, în urma ajustării rezultatelor în funcÈ›ie de factori sociodemografici s-a constatat că participarea la activități recreaÈ›ionale, voluntariat sau acte de caritate a determinat o creÈ™tere cu 15-17% a probabilității ca o persoană să îÈ™i menÈ›ină o stare de sănătate globală excelentă pe toată durata studiului.
Mabel Ho, doctorand la universitatea canadiană È™i autor principal al studiului, afirmă că o limitare a studiului este caracterul observaÈ›ional al acestuia, întrucât în prezenÈ›a lui nu se poate defini o legătură directă de cauzalitate între viaÈ›a socială sau voluntariat È™i îmbătrânirea mai sănătoasă. Cu toate acestea, autorul afirmă că această asociere este de domeniul logicii elementare, întrucât a fi activ din punct de vedere social este important indiferent de vârsta unei persoane.
Acesta mai menÈ›ionează È™i faptul că actul de a ne conecta cu o altă persoană ne îmbunătățeÈ™te starea de sănătate, atât mintală, cât È™i fizică, ne binedispune È™i determină o ameliorare a sentimentului de izolare È™i singurătate. Rezultatele studiului sunt susÈ›inute de noi tendinÈ›e în domeniul geriatric, întrucât medicii prescriu frecvent pacienÈ›ilor participarea la activități sociale, drept o metodă non-farmacologică de a se simÈ›i mai bine.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Expunerea la lumina albastră poate accelera îmbătrânirea
- Efectele anti-îmbătrânire ale rapamicinei, observate chiar și în urma unui tratament de scurtă durată
- Perspectiva pozitivă asupra îmbătrânirii este asociată cu adoptarea facilă a unui stil de viață activ
- Încetinirea ritmului la vârstnici - un indiciu de demență
intră pe forum