Legătura dintre participarea activă în societate și calitatea îmbătrânirii ulterioare

©

Autor:

Legătura dintre participarea activă în societate și calitatea îmbătrânirii ulterioare

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Toronto arată că între o viață socială activă și o calitate superioară a îmbătrânirii este o legătură strânsă. Conform oamenilor de știință, persoanele care s-au înscris la activități de voluntariat și au participat la activități recreaționale au prezentat o stare mai bună de sănătate pe parcursul celor trei ani în care s-a desfășurat studiul.
Autorii explică că aceste persoane au prezentat un risc mai redus de a dezvolta, la vârste înaintate, probleme fizice, mintale, cognitive sau emoționale, acestea reprezentând totodată și criteriile în funcție de care specialiștii au denumit acest tip de îmbătrânire ca fiind „cu succes”. Aceasta mai presupune și ca persoana analizată să poată declara că resimte un grad înalt de fericire, dar și de sănătate fizică și psihică.

Eșantionul de studiu a fost compus din peste 7.000 de persoane care au apreciat, la începutul acestuia, că aparțin de categoria oamenilor care îmbătrânesc „cu succes”. Potrivit autorilor, din totalul participanților 72% au reușit să mențină acest status pe parcursul celor trei ani, însă analiza a arătat că, în final, numai două treimi din cei care au înregistrat o componentă activă socială în viață au făcut parte din acest grup.

De asemenea, în urma ajustării rezultatelor în funcție de factori sociodemografici s-a constatat că participarea la activități recreaționale, voluntariat sau acte de caritate a determinat o creștere cu 15-17% a probabilității ca o persoană să își mențină o stare de sănătate globală excelentă pe toată durata studiului.

Mabel Ho, doctorand la universitatea canadiană și autor principal al studiului, afirmă că o limitare a studiului este caracterul observațional al acestuia, întrucât în prezența lui nu se poate defini o legătură directă de cauzalitate între viața socială sau voluntariat și îmbătrânirea mai sănătoasă. Cu toate acestea, autorul afirmă că această asociere este de domeniul logicii elementare, întrucât a fi activ din punct de vedere social este important indiferent de vârsta unei persoane.

Acesta mai menționează și faptul că actul de a ne conecta cu o altă persoană ne îmbunătățește starea de sănătate, atât mintală, cât și fizică, ne binedispune și determină o ameliorare a sentimentului de izolare și singurătate. Rezultatele studiului sunt susținute de noi tendințe în domeniul geriatric, întrucât medicii prescriu frecvent pacienților participarea la activități sociale, drept o metodă non-farmacologică de a se simți mai bine. 

 

sursa: News Medical


Data actualizare: 09-06-2023 | creare: 09-06-2023 | Vizite: 284
Bibliografie
Study explores link between social participation and successful aging in later life, link: https://www.news-medical.net/news/20230607/Study-explores-link-between-social-participation-and-successful-aging-in-later-life.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Gene homoloage influențează longevitatea șoarecilor și ar putea oferi informații esențiale cu privire la îmbătrânirea la om
  • Cheia îmbătrânirii cu succes, conform unui nou studiu
  • Dieta mediteraneană și microbiomul - esențiale pentru o îmbătrânire sănătoasă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum