Legătura dintre frica de dentist, frica de a vomita și reflexul excesiv de vomă în cabinetul stomatologic (studiu)

©

Autor:

Legătura dintre frica de dentist, frica de a vomita și reflexul excesiv de vomă în cabinetul stomatologic (studiu)
Cercetătorii au investigat legătura potențială între frica de a vomita (emetofobia) autoraportată, reflexul excesiv de vomă și anxietatea dentară (dentofobia) în cadrul cabinetului stomatologic. Studiul s-a bazat pe un sondaj online distribuit pe rețelele sociale.
Sondajul a folosit scale de autoevaluare cum ar fi Dental Anxiety Scale (DAS), Gagging Problem Assessment Tool (GPAR), Gagging Assessment Scale (GAS) și Specific Phobia of Vomiting Inventory (SPOVI). Sondajul a inclus și întrebări suplimentare, pentru a defini reflexul excesiv de vomă experimentat de participanți.

186 de persoane au răspuns la chestionar, 164 finalizându-l (88% femei; vârsta medie 34 de ani). Echipa a observat corelații pozitive între toate variabilele. Severitatea reflexului de vomă, anxietatea dentară și fobia de vărsături au prezis scorurile reflexului excesiv de vomă. Un reflex excesiv de vomă a crescut incidența emetofobiei.

Aproape 33% dintre indivizi au raportat că reflexul lor de vomă interferează considerabil cu activitățile de rutină; 6% au suferit o amigdalectomie, iar 24% au raportat respirația orală. 58% dintre participanți au raportat amintiri nefavorabile legate de sufocare sau vărsături, iar 7% au amintit de vărsături în cabinetele dentare. 13% dintre participanți au spus că mirosurile din cabinetele dentare cauzează frecvent reflex de vomă, în timp ce 20% au raportat că mirosurile nelegate de tratamentul dentar pot induce un răspuns similar.

În plus, 20-30% dintre indivizi au raportat diferite tipuri de evitare (cum ar fi consumul anumitor alimente, călătoriile lungi, consumul de alcool). 27% dintre participanți au experimentat reflex de vomă și 13% au raportat reflex de vomă semnificativ de către alți membri ai gospodăriei. Scorul mediu pe Scala de Anxietate Dentară a fost de 11,4, iar 39% (64 de participanți) au raportat anxietate mare (DAS ≥13).

Scorul mediu pe Scala de Evaluare a Reflexului de Vomă a fost de 6,6. 35% dintre participanți (53 de persoane) au avut un reflex de vomă semnificativ (GAS >6,0), în timp ce 28% (46 de persoane) au experimentat reflex de vomă semnificativ atunci când limita GAS a fost de 7,0. Scorul mediu GPA-R a fost de 1,75. 56% dintre participanți au raportat reflex de vomă nesemnificativ sau moderat (91 de persoane), 41% reflex de vomă moderat (66 de persoane) și trei procente reflex de vomă sever (cinci persoane). Scorul mediu SPOVI a fost de 22, iar 62% dintre participanți (102 persoane) au fost emetofobi (SPOVI ≥10).

Concluziile studiului au arătat că reflexul excesiv de vomă în cabinetul dentar este asociat cu anxietatea dentară și emetofobia. Peste 50% dintre participanți au raportat amintiri neplăcute legate de vărsături sau reflexul de vomă, iar 10-17% au afirmat că mirosurile pot induce sindromul. Rezultatele au indicat că mirosurile din cabinetele dentare joacă un rol mai puternic în anxietatea dentară și reflexul de de vomă decât se estima anterior. Studiul confirmă rapoartele anterioare care afirmă că reflexul excesiv de vomă în cabinetele dentare este strâns legat de anxietatea dentară.

sursa: News medical
foto: Everett Collection / Shutterstock

Data actualizare: 19-01-2024 | creare: 19-01-2024 | Vizite: 833
Bibliografie
What makes people gag at dentists?, link: https://www.news-medical.net/news/20240117/What-makes-people-gag-at-dentists.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum