Combinarea hidroxiapatitei cu un complex de aminoacizi, o tehnică stomatologică care poate ajuta la restaurarea smalțului dentar

©

Autor:

Combinarea hidroxiapatitei cu un complex de aminoacizi, o tehnică stomatologică care poate ajuta la restaurarea smalțului dentar
O echipă internațională de cercetători a reușit reproducerea compoziției și microstructurii smalțului dentar, prin adăugarea la hidroxiapatită, un material folosit pentru mineralizarea oaselor și a dinților, a unui complex de aminoacizi. Compoziția îmbunătățită a materialului prezintă caracteristicile moleculare și structurale similare cu cele ale dinților naturali, fiind totodată, mai rezistentă decât țesutul natural.
Smalțul dentar, considerat cel mai dur țesut din corpul uman, cu rol în protejarea dentinei (structura de susținere a dinților) și a pulpei dentare (țesut moale care conferă dinților vitalitate), poate fi afectat de factori precum microfracturi, abraziune sau eroziune. Leziunile apărute la nivelul smalțului care nu sunt evaluate și tratate de către medicul stomatolog pot afecta în timp dentina și ulterior pulpă dinților, existând inclusiv riscul pierderii definitive a dinților. În consecință, restabilirea la timp a smalțului dentar este o necesitate, pentru a menține o dentiție sănătoasă și completă.

În mod tradițional, medicii stomatologi utilizează materialele de restaurare compozite pentru restaurarea smalțului, tehnica de restaurare presupunând în general gravarea acidă a smalțului în prealabil. Uneori, însă, substanțele utilizate în gravare care rămân pe suprafața dentară pot să nu aibă un efect pozitiv asupra lipirii. Pentru a reduce acest efect potențial negativ, cercetătorii au reușit îndepărtarea produselor de gravare folosind alcali de calciu, îmbunătățind astfel legarea noilor straturi de hidroxiapatită.

Studiile efectuate pe dinți sănătoși au confirmat faptul că prin combinarea hidroxiapatitei cu un complex de aminoacizi s-a reușit formarea unui strat mineralizat cu proprietăți asemănătoare cu cele ale țesutului dur natural. Noua metodă de restaurare dentară descrisă în studiul actual ar putea fi utilizată încă din stadii incipiente, pentru a reduce sensibilitatea dinților în caz de abraziune a smalțului sau pentru a reface smalțul dupa eroziune.

sursa: News Medical

Data actualizare: 20-09-2022 | creare: 20-09-2022 | Vizite: 299
Bibliografie
New dental coating replicates the composition and microstructure of natural enamel, link: https://www.news-medical.net/news/20220916/New-dental-coating-replicates-the-composition-and-microstructure-of-natural-enamel.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Restaurarea dinţilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum