Ce știu părinții despre sigilarea molarului de 6 ani?

©

Autor:

Ce știu părinții despre sigilarea molarului de 6 ani?
Un nou studiu publicat în Revista Română de Medicină Dentară de către cercetători de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București oferă noi perspective referitoare la stadiul de cunoaștere a părinților în ceea ce privește sigilarea molarilor de șase ani.
Conform autorilor, rezultatele au arătat că majoritatea părinților posedă cunoștințe corecte legate de acest aspect, iar copiii acestora au beneficiat de sigilarea molarului unu permanent la momentul potrivit, considerând că aceasta este o metodă eficientă de prevenire a cariilor la acest nivel.

Eșantionul de studiu a fost compus din 110 participanți, dintre care 105 au fost de sex feminin, cu vârste cuprinse între 24 și 48 de ani și care au primit chestionare pe cale electronică prin care s-a evaluat, cu ajutorul a 17 întrebări, stadiul cunoașterii acestora în materie de metode preventive ale cariei dentare la copii.

Printre obiectivele studiului s-au numărat evaluarea gradului de corectitudine al indicării locului de erupție a molarului de 6 ani, metodele de prevenire a cariilor la nivelul acestuia și sursa de informare privitoare la acestea. Din punct de vedere statistic, majoritatea participanților au locuit înafara Bucureștiului, numai 7,27% fiind domiciliați în acest oraș, iar cea mai mare proporție a raportat un nivel de educație superior, echivalent absolvirii unei instituții universitar, procentul aferent acestora fiind de 42%.

În ceea ce privește cunoștințele pedodontice ale părinților, majoritatea, mai exact un procent de 68%, au indicat în mod corect locul de erupție al molarului de șase ani, însă 18% au crezut că acesta înlocuiește un dinte temporar, iar 13% dintre părinți nu au reușit să indice locul de erupție. Mai mult, sigilarea acestuia drept mijloc de prevenție a fost identificată de 75% dintre participanți, iar 82% au considerat că periajul dentar este principalul mijloc de prevenire a cariilor dentare.

Pe de altă parte, 46 dintre părinți au raportat faptul că nu au vizitat un cabinet stomatologic în vederea sigilării molarilor de șase ani ai copiilor lor, în timp de 62 au făcut acest lucru. Dintre copiii cu molari unu definitivi sigilați, 47% au beneficiat de această metodă profilactică înaintea vârstei de 7 ani, deci la mai puțin de un an de la erupția dintelui.

De menționat este și faptul că 76% dintre școlile la care copiii mergeau nu aveau un cabinet stomatologic, prin urmare majoritatea sigilărilor analizate în decursul studiului fiind efectuate în cabinete dentare private.

Data actualizare: 05-07-2023 | creare: 05-07-2023 | Vizite: 324
Bibliografie
A. Munteanu, R. Kalbani, R. Luca, I.-A. Stanciu. Parents’ knowledge on the sealing of first permanent molar. Romanian Journal of Dental Medicine. 2022;XXV(3-4), available at: https://rjd.ro/volume-xxv/no-3-4-2022/parents-knowledge-on-the-sealing-of-first-permanent-molar/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum