Jumătate din populație va fi afectată de miopie până în 2050

©

Autor:

Jumătate din populație va fi afectată de miopie până în 2050
Un nou studiu sugerează că aproximativ jumătate din populația globului va fi afectată de miopie până în anul 2050. Dintre aceștia, o cincime va avea un risc crescut de pierdere a vederii.

Deși miopia este o boală des întâlnită în zilele noastre, ce apare la persoanele care utilizează frecvent calculatorul și telefonul mobil, cercetătorii nu au ajuns încă la un comun acord asupra cauzei exacte. Între 1970 și 2000 cazurile de miopie s-au dublat în America. În Coreea de Sud, un studiu recent afirmă că aproximativ 96% dintre adolescenți suferă de miopie, iar în Singapore, China și Japonia, 80-90% dintre tineri au această boală.

Analizând 145 de studii care au implicat în total 2,1 milioane de participanți, cercetătorii au descoperit că în anul 2000, 1,406 milioane de persoane au fost diagnosticate cu miopie, asta însemnând 22,9% din populația întregului glob. De asemenea, 163 milioane de persoane aveau un stadiu avansat de miopie, ceea ce înseamnă un risc crescut de orbire sau cataractă.

Studiul a fost publicat în jurnalul Ophthalmology.

Cercetătorii afirmă că până în 2050 vor fi aproximativ 4,758 milioane de persoane diagnosticate cu miopie (49,8% din populația globului) și 938 de milioane de persoane cu un stadiu avansat de miopie.

Această prevalență crescută a miopiei este legată de stilul de viață și de schimbările comportamentale ale omului din ultimele decenii. Un rol important îl au factorii de mediu și faptul că petrecem din ce în ce mai puțin timp în aer liber. Ne-am obișnuit să lucrăm, să învățam și să ne desfășurăm activitățile în spații închise iar aceasta ar putea reprezenta o cauză a creșterii cazurilor de miopie. Cercetătorii încearcă să afle mecanismele biologice care determină modificările fizice de la nivelul globului ocular.

Bazându-se pe studii epidemiologice, cercetătorii afirmă că petrecerea timpului în aer liber, mai ales în copilăria timpurie, poate împiedica debutul miopiei. Totuși, studiile de acest gen pot fi făcute doar pe animale, întrucât nu pot fi realizate pe termen lung pe un eșantion de copii. Din păcate, nu se cunoaște care este specia de animale cea mai apropiată de om în ceea ce privește miopia.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că 2 sau mai multe ore petrecute afară pot scădea riscul de miopie la copii. Totuși, alți cercetători afirmă că miopia este corelată cu eliberarea anumitor mediatori chimici din retină.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 24-09-2021 | creare: 14-03-2016 | Vizite: 5562
Bibliografie
Half the world's population will be short-sighted by 2050, link: http://www.sciencealert.com/half-the-world-s-population-will-be-short-sighted-by-2050
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce copiii au nevoie de mai multă lumină violet și legătura cu miopia
  • 7 pași pentru sănătatea ochilor
  • Nanopicăturile oculare ar putea reduce necesitatea ochelarilor de vedere
  •