Jocurile video – benefice pentru copii sau dăunătoare?
Autor: Costin Oana
Jocurile video la copii și adolescenți reprezintă un subiect controversat, întrucât se vorbește deopotrivă de beneficiile și efectele negative pe care acestea le implică.
Un studiu recent realizat de o echipă de cercetători de la Hospital del Mar (Spania) a analizat legătura dintre utilizarea jocurilor video săptămânal și anumite abilități cognitive și probleme legate de comportament.
La studiu au participat 2442 copii cu vârste între 7 și 11 ani, a căror activitate cerebrală a fost monitorizată în timp ce jucau jocuri video. Cercetătorii au observat că o oră de jocuri video pe săptămână a fost asociată cu mai bune abilități motorii și note mai mari la școală. Rezonanța magnetică a arătat totodată că jocurile video sunt asociate cu modificări la nivelul materiei albe a ganglionilor bazali și conectivității funcționale. Circuitele cerebrale implicate în învățarea prin achiziția de noi abilități prin exersare funcționau mai bine. Însă de la două ore în sus pe săptămână de jocuri video nu au fost remarcate beneficii suplimentare.
Pe de altă parte, la copiii care jucau timp de 8-9 ore pe săptămână jocuri video s-au observat probleme de comportament, precum conflicte cu copiii de ceeași vârstă sau reducerea abilităților sociale.
Concluzia cercetătorilor este că jocurile video nu sunt bune sau rele în sine, ci timpul petrecut jucându-le este cel care face diferența. Limitarea duratei de jocuri video la o oră pe săptămână este benefică, dar mai mult de atât poate fi dăunător.
Sursa: Medical News Today
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum