ISU Vâlcea: Stopul cardio-respirator, o problemă tot mai des întâlnită; media e de 5-6 cazuri pe săptămână
Data publicării: 12-12-2024
"Echipajele SMURD intervin aproape zilnic la câte un caz de stop cardio-respirator. În principiu, avem media săptămânală de cinci-şase stopuri cardio-respiratorii. Sunt destul de multe. Un stop cardio-respirator este un caz de cod roşu şi necesită alocarea de resurse specializate, dar primordial este să se înceapă manevrele în timpul cel mai scurt", a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, prim adjunctul ISU Vâlcea, locotenent-colonel Marius Zoican.
Zoican a precizat, însă, că este îmbucurător că tot mai mulţi vâlceni urmează cursuri de prim ajutor, numai anul acesta aproximativ 160 de persoane, mare parte liceeni, fiind înscrise în programul "Salvator din pasiune", plus că 95% din personalului operativ al inspectoratului, inclusiv cel din echipajele de stingere, are deja aceste cursuri, astfel că şi numărul persoanelor aflate în aceste situaţii care au fost salvate în prespital a fost în creştere.
"Avem foarte multe apeluri medicale în judeţ, dar în multe situaţii cei care apelează sunt medici, sunt asistenţi, sunt persoane care cunosc protocoalele. Sunt şi persoane care nu cunosc protocoalele, însă dispeceratul nostru, împreună cu personalul Serviciului de Ambulanţă Judeţean, acordă sfaturi, astfel încât să asigure un minim de prim ajutor persoanei respective până la sosirea echipajului medical. Sunt multe astfel de interviuri şi ele continuă pe toată durata deplasării ambulanţei către cazul respectiv, astfel că şi multe dintre cazuri sunt rezolvate cu succes", a mai spus prim adjunctul ISU Vâlcea.
Pe lângă programul "Salvator din pasiune", care se adresează tuturor cetăţenilor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 65 de ani, la nivelul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă poate urma asftel de cursuri şi personalul din celelalte structuri ale Ministerului de Interne, iar potrivit datelor ISU Vâlcea, în ultimii doi ani au participat la astfel de module de pregătire aproape 490 de poliţişti şi 144 de jandarmi din judeţ.
"Stopul cardio-respirator poate apărea oricând, oriunde şi mai ales la oricine. Cu fiecare minut de la instalarea stopului cardio-respirator, dacă nu se acordă primul ajutor, şansele de supravieţuire ale victimei scad cu aproximativ 10%. Şansele la viaţă ale victimei cresc cu aproximativ 50-70% dacă manevrele de resuscitare şi defibrilare automată sunt realizate în primele 3-5 minute de la instalarea stopului cardio-respirator. (...) Obiectivele principale ale acestor cursuri constau atât în dobândirea deprinderilor pentru aplicarea diferitelor tehnici şi manevre de acordare a primului ajutor, fără echipamente specifice, cât şi formarea deprinderilor de utilizare a defibrilatoarelor semiautomate", a adăugat purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea, Sorin Albinaru.
Sursa: Agerpres,
12-12-2024, Vizualizari 48