Intoxicația alimentară
Autor: Patriche Silvia

IntoxicaÈ›ia alimentară apare ca urmare a consumului de mâncare stricată, contaminată cu bacterii sau care a venit în contact cu substanÈ›e toxice. Potrivit rapoartelor oficiale 1 din 10 persoane trec printr-o intoxicaÈ›ie alimentară în fiecare an. (1)
Mâncarea poate provoca intoxicaÈ›ie alimentară din mai multe motive: (2)
- modul de preparare nu este sanitar, carnea este gătită prea puÈ›in sau persoana care a gătit nu s-a spălat pe mâini
- mâncarea a fost depozitată la temperaturi nepotrivite care au permis dezvoltarea bacteriilor
- mâncarea a fost atinsă de o persoană cu gastroenterită
- mâncarea a intrat în contact cu animale de companie, muÈ™te sau alte insecte
- carnea proaspătă a intrat în contact cu cea gătită
Simptome
Simptomele intoxicaÈ›iei alimentare variază foarte mult în funcÈ›ie de sursa infecÈ›iei. Astfel, primele semne pot apărea după o oră sau chiar după 28 de zile. Principalele simptome ale intoxicaÈ›iei alimentare sunt: (3)
- pierderea apetitului
- dureri abdominale
- diaree
- vărsături
- febră
- slăbiciune general
- dureri de cap
Aceste simptome pot fi prezente de la câteva ore la 2-3 zile. Dacă, însă la acestea se adaugă simptome precum cele de mai jos, este bine să te adresezi doctorului. (4)
- diaree pentru mai mult de trei zile
- dificultăți de vedere sau vorbire
- deshidratare severă (gură uscată, urinări rare)
- vedere înceÈ›oÈ™ată
Complicații
De cele mai multe ori, intoxicaÈ›ia alimentară trece după 2-3 zile însă există È™i cazuri grave care pot duce la sindromul hemolitic uremic sau alte complicaÈ›ii. (8)
Sindromul hemolitic uremic – apare mai ales la copiii sub 10 ani, la femei È™i la persoanele peste 60 de ani È™i apare ca urmare a trecerii bacteriei E. coli din tubul digestiv în sânge. Odată ajunsă aici, toxina începe să distrugă celulele albe (leucocitele). (5)
Printre simptomele infecÈ›iei cu E. coli se numără diareea cu sânge, vărsăturile È™i febra. Acestea apar, de cele mai multe ori, la o săptămână după infecÈ›ie iar sindromul hemolitic uremic se remarcă prin iritabilitate È™i probleme la urinat. În cele mai grave cazuri, sindromul hemolitic uremic duce la probleme de rinichi, putând în final afecta chiar È™i sistemul nervos central. Vestea bună este că urmarea tratamentului atenuează È™i, în timp, elimină aceste simptome. (5)
Artrita reactivă - este o variaÈ›ie a inflamaÈ›iei de articulaÈ›ii, localizându-se în genunchi sau glezne. În general, această afecÈ›iune apare ca urmare a infecÈ›iei cu bacterii precum Salmonella sau Campylobacter jejuni. În general artrita reactivă persistă aproximativ 6 luni însă poate reveni. (5)
Sindromul intestinului iritabil are drept simptome dureri abdominale, diaree sau constipație și balonare. Intoxicația alimentară crește riscul dezvoltării acestei afecțiuni. (6)
Sindromul Guillain-Barré - apare ca urmare a intoxicaÈ›iei alimentare cauzate de infecÈ›ia cu bacteria Campylobacter jejuni. Printre simptome se numără slăbiciunea musculară, mai întâi în partea membrelor inferioare apoi în partea superioară a corpului. Procesul de recuperare poate dura până la 12 luni. (5, 7)
De asemenea, studiile au arătat că persoanele care au avut infecții cu E. coli au un risc crescut de hipertensiune arterială, boli cardiovasculare și probleme renale. (9)
Cauze
Contaminarea alimentelor se poate realiza în orice moment al procesului de producÈ›ie: creÈ™tere, culegere, procesare, depozitare, ambalare, transport È™i preparare. Există o categorie mare de bacterii care pot duce la intoxicaÈ›ii alimentare. Mai jos sunt câteva dintre cele mai răspândite È™i principalele alimente contaminate de fiecare bacterie în parte. (5, 10)
• E. coli – cea mai afectată este carnea de miel, bacteria răspândindu-se atunci când aceasta intră în contact cu fecalele sau dacă acelaÈ™i tip de carne nu este gătit cum trebuie. Uneori E. coli apare în cazul laptelui nepasteurizat, al sucul de mere din comerÈ›, sau al apei contaminate. Simptomele apar după 1-8 zile.
• Hepatita A – este răspândită prin intermediul preparatelor din comerÈ› pregătite necorespunzător. O persoană infectată va transmite mai departe bacteria. Primele simptome apar după 28 zile.
• Listeria – răspândită prin intermediul alimentelor fast food, a laptelui nepasteurizat È™i brânzei È™i prin nespălarea unor alimente (carne, fructe È™i legume). Uneori bacteria se răspândeÈ™te prin intermediul apei sau al solului. Semnele infecÈ›iei cu Listeria apar de la 9 la 48 de ore de la consumul alimentelor infectate.
• Staphylococcus aureus – supravieÈ›uieÈ™te pe carnea crudă sau contaminată, salate (nespălate corespunzător), sosuri pe bază de smântână. Virusul este răspândit prin atingere, tuse sau strănut. Simptomele apar între 1 È™i 6 ore.
• Campylobacter – apare pe carnea roÈ™ie È™i cea de pui. Contaminarea are loc atunci când alimentele intră în contact cu fecalele animale. De asemenea, în unele cazuri această bacterie este prezentă în laptele nepasteurizat È™i în apa contaminată. Campylobacter determină apariÈ›ia simptomelor după 2-5 zile.
• Clostridium botulinum – este întâlnit în cazul conservelor de casă cu aciditate scăzută, în cazul conservelor din comerÈ›, peÈ™tele sărat sau afumat È™i alte alimente păstrate pentru prea mult timp la temperatura camerei. Primele simptome ale infecÈ›iei cu Clostridium botulinum apar între 12 È™i 72 de ore.
• Salmonella – virusul supravieÈ›uieÈ™te în carnea roÈ™ie sau de pui contaminată, lapte sau ouă. Virusul supravieÈ›uieÈ™te unui proces de gătire neadecvat. Este răspândit prin cuÈ›itele folosite la gătit dar È™i direct de persoana care intră în contact cu alimentele. Simptomele apar după 1-3 zile.
• Clostridium perfrigens – poate fi prezentă în carnea proaspătă sau unele tocane din comerÈ›. În cazul preparatelor apare atunci când mâncarea care trebuie servită este È›inută prea mult timp la temperatura camerei. Simptomele infecÈ›iei apar între 8 È™i 16 ore.
• Rotavirus – este răspândit prin intermediul alimentelor naturale precum fructele È™i legumele dar È™i prin intermediul cărnii negătite. De multe ori, persoana infectată este cea care transmite virusul mai departe. Simptomele apar între 1 È™i 3 zile.
• Giardia lambia – este răspândită prin intermediul apei contaminate sau al persoanelor infectate care intră în contact cu mâncarea. Simptomele apar după 1-2 săptămâni.
• Norovirus – este răspândit prin alimente consumate în stare naturală (È™i nespălate înainte de consum) precum È™i prin intermediul apei contaminate. Simptomele infecÈ›iei apar după cel puÈ›in 12 ore.
• Shigella – este răspândit prin intermediul mâncării preparate din comerÈ› È™i a fructelor de mare. Simptomele apar după cel puÈ›in 24 ore.
Factori de risc
Oricine poate suferi de intoxicaÈ›ie alimentară însă anumite persoane sunt mult mai predispuse la infecÈ›ie. Mai jos sunt principalele categorii de persoane care au un risc crescut de intoxicaÈ›ie alimentară. (2, 3, 4, 11, 12)
- persoanele cu boli ale sistemului imunitar
- femeile însărcinate sau care alăptează – schimbările hormonale alături de cele metabolice È™i circulatorii lasă organismul mai predispus la infecÈ›ii
- copiii
- persoanele peste 60 de ani
- persoanele cu boli cronice precum diabet, SIDA, cancer sau boli de ficat
- persoanele care au călătorit în zone cu un conÈ›inut mare de germeni (de exemplu, în Asia de Sud-Est)
Diagnostic
De cele mai multe ori, doctorul stabileÈ™te diagnosticul în funcÈ›ie de simptomele fiecărui pacient în parte. În cazuri grave, însă, este nevoie de teste de sânge, teste de fecale È™i chiar teste ale mâncării consumate pentru a determina bacteria care a provocat infecÈ›ia. De asemenea, este posibil ca doctorul să realizeze anumite teste pentru a exclude afecÈ›iuni cu simptome similare. (4, 5)
Tratament
Dacă simptomele nu trec de la sine în 2-3 zile doctorul va recomanda unul sau mai multe medicamente, de la caz la caz. În cele mai multe cazuri de intoxicaÈ›ie alimentară este recomandată rehidratarea organismului pentru a compensa fluidele pierdute. În funcÈ›ie de gravitate, mineralele precum potasiu, sodiu, sau calciu sunt administrate oral sau intravenos (în cazurile grave). (4, 5)
De asemenea, intoxicaÈ›ia alimentară cauzată de listeria este trată cu antibiotice intravenoase iar în cazul gravidelor antibioticele pot È›ine infecÈ›ia departe de făt. (4, 5)
Mod de prevenire
Intoxicația alimentară poate fi prevenită prin adoptarea unor obiceiuri sănătoasă de păstrare a alimentelor, de gătire și de depozitare după gătire. (5, 13, 14, 15, 16)
- spală-te pe mâini, spală ustensilele folosite la gătit (cuÈ›ite, linguri, suprafeÈ›e de tocat, oale, etc.)
- păstrează separat carnea crudă de cea gătită
- asigură-te că ai gătit carnea bine! Majoritatea preparatelor din carne necesită temperaturi înalte care moară majoritate bacteriilor. Puiul È™i curcanul se găteÈ™te la 74°C, mielul È™i porcul la 63°C, iar carnea de vită la 72°C.
- pune alimentele perisabile la frigider sau congelator în maximum două ore de la cumpărare sau de la gătire
- lasă alimentele la dezgheÈ›at în frigider È™i găteÈ™te-le imediat după dezgheÈ›are pentru a evita răspândirea bacteriilor.
- fructele È™i legumele proaspete trebuie trecute prin jet de apă înainte de consum, tăiere, sau gătire
- atunci când ceva miroase ciudat sau are o culoare anormală aruncă.
Gătirea adecvată, spălarea pe mâini precum È™i a unor alimente precum fructele È™i legumele sunt doar câteva măsuri care pot preveni intoxicaÈ›ia alimentară. În cazul în care simptomele nu dispar după 2-3 zile, drumul la doctor devine obligatoriu.
2. Food poisoning. https://healthywa.wa.gov.au/Articles/F_I/Food-poisoning
3. Food poisoning. https://www.nhs.uk/conditions/food-poisoning/
4. Food poisoning. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/food-poisoning/symptoms-causes/syc-20356230
5. Foodborne Illnesses. https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/foodborne-illnesses
6. Guidelines on the irritable bowel syndrome: mechanisms and practical management. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17488783
7. Guillain-Barre Syndrome. https://emedicine.medscape.com/article/315632-overview
8. Foodborne Illnesses and Germs. https://www.cdc.gov/foodsafety/foodborne-germs.html
9. Long term risk for hypertension, renal impairment, and cardiovascular disease after gastroenteritis from drinking water contaminated with Escherichia coli O157:H7: a prospective cohort study. https://www.bmj.com/content/341/bmj.c6020
10. Food Poisoning Symptoms. https://www.cdc.gov/foodsafety/symptoms.html
11. Food poisoning. https://medlineplus.gov/ency/article/001652.htm
12. Food Poisoning - The Basics. https://www.eatright.org/homefoodsafety/safety-tips/food-poisoning/food-poisoning-the-basics
13. Food Poisoning. https://www.bphc.org/whatwedo/infectious-diseases/Infectious-Diseases-A-to-Z/Pages/Food-Poisoning.aspx
14. 10 ways to prevent food poisoning. https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/10-ways-to-prevent-food-poisoning/
15. Preventing food poisoning. https://medlineplus.gov/ency/article/007441.htm
16. Prevent Food Poisoning. https://www.foodsafety.gov/blog/2018/09/prevent-food-poisoning.html
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Alergie, intoxicatie
- Pete care se muta
- Iritatii sau intoxicatii in timpul sarcinii
- Intoxicație?
- Am înghițit accidental o foaie de dafin