Intervenția timpurie în tratamentul bolilor autoimune: beneficii evidențiate de un nou studiu

©

Autor:

Intervenția timpurie în tratamentul bolilor autoimune: beneficii evidențiate de un nou studiu
Tratamentul bolilor autoimune poate fi extrem de eficient atunci când este început în fazele incipiente ale bolii, chiar înainte de apariția simptomelor, sugerează o nouă cercetare.
Bolile autoimune complexe care afectează diferite sisteme de organe rămân unele dintre cele mai mari provocări medicale, în ciuda progreselor înregistrate în ultimii ani. Simptomele difuze din stadiul incipient al bolilor autoimune complexe fac dificilă diagnosticarea precoce a stării, ceea ce, la rândul său, întârzie tratamentul. O echipă de cercetători a demonstrat acum că tratamentul poate fi extrem de eficient dacă bolile autoimune sunt tratate cât mai devreme posibil, chiar înainte de apariția primelor simptome clinice.

Multe boli autoimune se caracterizează printr-o pierdere a autotoleranței cu ani înainte de debutul efectiv al bolii. De exemplu, bolile autoimune pot determina corpul să producă autoanticorpi care pot să atace și să distrugă organele într-o etapă ulterioară activă a bolii. Până în prezent, s-au efectuat doar cercetări limitate cu privire la un posibil biomarker care ar putea fi folosit pentru evaluarea riscurilor de a dezvolta boala.

O echipă de cercetători condusă de Anja Werner de la Catedra de Genetică de la Universitatea Friedrich-Alexander din Nurnberg a demonstrat că direcționarea și îndepărtarea temporară a celulelor B, care nu numai că sunt implicate în producerea de autoanticorpi, dar pot influența și alte celule prin prezentarea de auto-antigeni sau folosind substanțe mesagere, are un impact major asupra evoluției bolii. „Am fost foarte surprinși să vedem că intervenția timpurie și temporară folosind o metodă bine stabilită de tratament ar putea avea un impact atât de dramatic asupra progresiei ulterioare a bolii autoimune”, spune prof. Falk Nimmerjahn, președinte de genetică.

Lupusul eritematos sistemic (LES), care afectează predominant femeile, reprezintă un exemplu concret de boală autoimună complexă. Pe măsură ce boala progresează, sistemul imunitar propriu al corpului atacă pielea, vasele de sânge și organele interne, cum ar fi rinichii. Intervenția timpurie este importantă pentru a preveni deteriorarea gravă a organelor. În prezent, opțiunile de tratament includ suprimarea sistemului imunitar al organismului, precum și terapii mai vizate, cum ar fi îndepărtarea celulelor autoreactive.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 01-09-2024 | creare: 30-09-2021 | Vizite: 1328
Bibliografie
Benefits of early intervention in autoimmune diseases, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/09/210927132044.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O afecțiune autoimună comună poate duce la dezvoltarea unei alte afecțiuni autoimune
  • Ratele bolilor autoimune ar putea fi reduse prin consumul de suplimente cu vitamina D sau acizi grași omega-3
  • Enzima din timus care previne bolile autoimune
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum