Vaccin experimental împotriva infecțiilor intraspitalicești

©

Autor:

Vaccin experimental împotriva infecțiilor intraspitalicești
În fiecare an, peste 90.000 de persoane mor în Statele Unite din cauza infecțiilor dobândite în spitale, generând costuri de sănătate cuprinse între 28 și 45 de miliarde de dolari. În prezent, nu există vaccinuri aprobate de FDA care să prevină infecțiile grave, rezistente la antibiotice, dobândite în mediile de îngrijire a sănătății.
O echipă de cercetători condusă de USC a dezvoltat un vaccin experimental cu scopul de a proteja pacienții împotriva infecțiilor grave cauzate de bacterii și fungi rezistenți la medicamente în mediile spitalicești. Studiul, publicat în Science Translational Medicine, arată că o singură doză de vaccin a activat celulele imune ale șoarecilor de laborator, oferind protecție rapidă împotriva a opt specii diferite de bacterii și fungi.

Brad Spellberg, autorul principal al studiului și director medical la Centrul Medical General din Los Angeles afiliat USC, compară vaccinul cu un sistem de alertă timpurie care mobilizează „soldații și tancurile” sistemului imunitar. Vaccinul nu se concentrează pe crearea de anticorpi împotriva unui anumit agent patogen, ci mai degrabă stimulează macrofagele existente ale organismului, celule care înghit și distrug agenții patogeni.

Vaccinul experimental, denumit ExBaq, a primit aproape 1 milion de dolari sub formă de bursă pentru întreprinderi mici de la Institutul Național de Alergie și Boli Infecțioase, parte a Institutelor Naționale de Sănătate. Acesta a fost testat în două laboratoare independente și a arătat eficacitate în termen de 24 de ore, cu o durată de până la 28 de zile. Datele preliminare sugerează că o a doua doză ar putea extinde perioada de protecție.

Compoziția vaccinului include doar trei ingrediente, dintre care două sunt deja utilizate în vaccinurile aprobate de FDA. Al treilea component este un fragment mic de la suprafața unei ciuperci comune pe pielea umană.

Următorul pas în dezvoltarea vaccinului este obținerea de îndrumări de la FDA pentru a finaliza studiile preclinice și a depune o cerere pentru un Medicament Nou în Cercetare (IND) în 2024. Primul astfel de studiu clinic ar urma să fie efectuat pe voluntari sănătoși pentru a determina doza corectă de vaccin care este sigură și care declanșează același tip de răspuns imun observat la șoareci.

Prin această inovație, echipa de cercetători speră să ofere o soluție eficientă și rapidă la una dintre cele mai presante probleme de sănătate publică ale momentului.

sursa: Science Daily
foto: USC Today (Photo/iStock)

Data actualizare: 06-10-2023 | creare: 06-10-2023 | Vizite: 310
Bibliografie
Hospital superbugs: Could one vaccine rule them all?, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/10/231004150336.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O proteină bacteriană ar putea fi foarte eficientă în distrugerea bacteriei Pseudomonas aeruginosa
  • Paturile de spital din cupru pot fi salvatoare de vieți
  • Impactul dezinfectiei cu ultraviolete asupra transmiterii nozocomiale a SARS-CoV-2 și a altor microorganisme
  •