Ce modificări apar în creier că urmare a tratamentului antidepresiv prin stimulare magnetică transcraniană repetitivă

©

Autor:

Ce modificări apar în creier că urmare a tratamentului antidepresiv prin stimulare magnetică transcraniană repetitivă

Stimularea magnetică transcraniană repetitivă (rTMS) este un procedeu utilizat în tratamentul depresiei în cazurile în care alte metode medicamentoase şi psihoterapeutice s-au dovedit ineficiente.
Se estimează că aproximativ 40% din persoanele diagnosticate cu o depresie severă nu răspund la tratamentul antidepresiv medicamentos.
Deși deja cunoscut și dovedit a fi eficient, mecanismul care stă la baza acestui procedeu de tratament era până de curând incomplet cunoscut.


Scopul studiului desfașurat la University of British Columbia și publicat recent în Americal Journal of Psychiatry a fost să identifice modificările care au loc în creier în timpul stimulării transcraniene.
Pentru a răspunde la această întrebare, cercetătorii au desfașurat procedeul de stimulare concomitent cu efectuarea unui examen de rezonanţă magnetică nucleară (RMN). Pentru că acesta poate măsura activitatea creierului, a fost posibilă vizualizarea în timp real a schimbărilor apărute în timpul stimulării.
Procedeul în sine presupune aplicarea unui câmp magnetic la nivelul scalpului prin intermediul unei bobine conectate la aparatul de stimulare magnetică.


Rezultatele au arătat că prin stimularea cortexului prefrontal dorsolateral sunt activate și alte zone ale creierului. Aceste regiuni sunt implicate în mai multe funcții ale creierului, de la memorie, controlul mișcărilor și până la emoții.


Mai departe, participanții au urmat tratamentul de stimulare magnetică transcraniană timp de 4 săptămâni. La sfârșit, echipa implicată în studiu a evaluat măsura în care zonele activate erau asociate cu o amploare mai mică a simptomatologiei pacienților.
„Am descoperit că regiunile din creier care erau activate în timpul procedurii de stimulare transcraniană erau în mod semnificativ legate de un rezultat mai bun”, notează Dr. Vila-Rodriguez, asistent universitar la University of British Columbia. Acesta speră că rezultatul să poată fi folosit pentru a identifica cât de bine răspunde pacientul la tratament.

Activarea mai multor regiuni din creier deschide posibilitatea ca procedura de stimulare transcraniana să poată fi utilizată și în cazul altor tulburări neuropsihiatrice. Echipa de cercetători a primit fonduri pentru a studia modul în care această tehnică de stimulare ar putea îmbunătăți memoria pacienților cu semne incipiente ale bolii Alzheimer, sau dacă modelul de activare de la nivelul creierului poate fi detectat prin modificări ale frecvenței cardiace.

sursa: Science Daily
foto: Dr. Fidel Vila-Rodriguez efectuează stimularea magnetică transcraniană repetitivă (rTMS) unui participant la studiu.


Data actualizare: 26-05-2022 | creare: 26-05-2022 | Vizite: 501
Bibliografie
How the brain changes during depression treatment, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220518080559.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Stimularea cerebrală profundă la bolnavii cu Parkinson ar putea afecta abilitatea de a înota
  • Stimularea magnetică a creierului poate îmbunătăți memoria episodică
  • Un nou studiu identifică regimul optim de tratament pentru adulții în vârstă cu depresie majoră
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum