Bărbații și femeile reacționează diferit în cadrul competițiilor sportive fără audiență

©

Autor:

Bărbații și femeile reacționează diferit în cadrul competițiilor sportive fără audiență

Fără audiență, femeile au rezultate mult mai bune la probele sportive de rezistență decât bărbații: un nou studiu realizat de Martin Luther University Halle-Wittenberg (MLU) și publicat în jurnalul Psychology of Sport and Exercise a arătat cum absența spectatorilor în timpul pandemiei COVID-19 a avut un efect vizibil asupra performanței sportivilor la Cupa Mondială de biatlon 2020.
Performanța unei persoane este influențată dacă alte persoane o urmăresc, conform teoriei facilitării sociale. Amelie Heinrich de la Institutul de Științe Sportive de la MLU și lider al studiului a afirmat că, deși performanța sarcinilor sportive simple s-a dovedit a fi îmbunătățită în prezența publicului, rezultatele nu sunt clare atunci când vine vorba de sarcini mai complexe. Amelie Heinrich este un expert în psihologie sportivă, antrenând echipa germană de biatlon junior. Situația din domeniul sportiv cauzată de pandemia cu noul coronavirus i-a oferit șansa de a investiga mai în amănunt comportamentul sportivilor.

Pentru studiu, antrenoarea a comparat rezultatele tuturor participanților din sezonul 2018/2019 cu performanțele lor din sezonul anului 2020. „Așa cum era de așteptat, participanții de sex masculin au alergat mai repede cu publicul prezent, dar au avut performanță mai slabă la activități complexe. Interesant este că a fost invers pentru femei. ”

„Din câte știm, aceasta este prima dată când un studiu a reușit să arate un efect diferit al audienței asupra bărbaților și femeilor”, a adăugat profesorul Oliver Stoll, șeful secției de psihologie sportivă la MLU. „Studiul nostru ridică întrebări cu privire la teoria facilitării sociale și indică faptul că ar putea exista o diferență necunoscută anterior între bărbați și femei”, spune Amelie Heinrich. Lipsa de date referitor la diferențele între genuri este datorată, în cea mai mare parte, implicării mai accentuate a bărbaților în diversele studii existente decât a femeilor, genul participanților nefiind considerat, până acum, o variabilă importantă.

Ca interpretare a acestor rezultate, cercetătorii au conturat unele dintre motivele pentru care ar putea exista aceste diferențe de performanță în funcție de sexul participanților, ca răspuns la lipsa publicului: „Este posibil ca stereotipurile specifice genului să joace un rol. De exemplu, bărbații sunt considerați a fi mai puternici din punct de vedere fizic, un stereotip care ar putea fi întărit de prezența spectatorilor. Unele studii arată, de asemenea, că femeile reacționează într-un mod mai sensibil la feedback.”

sursa: Science Daily


Data actualizare: 25-06-2021 | creare: 25-06-2021 | Vizite: 353
Bibliografie
Sports: Men and women react differently to a missing audience, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210622123303.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Antrenamentul de rezistență, aproape obligatoriu pentru o îmbătrânire sănătoasă
  • Antrenamentul de rezistență și restricția calorică ar putea ajuta la reducerea greutății corporale
  • Antrenamentul de rezistență - o măsură simplă și accesibilă împotriva bolii Alzheimer
  •