Înțepături în burtă - cauze posibile în funcție de zonă
Înțepăturile în burtă reprezintă un simptom uneori greu de definit, cu o marcă de subiectivate notabilă. De obicei, se încadrează în grupul acuzelor benigne, dar în anumite cazuri, dacă sunt însoțite de anumite semne de gravitate, necesită intervenție promptă.
Din punct de vedere calitativ, durerea este descrisă de pacient în diverse moduri: fie înțepături, fie o durere surdă profundă, fie colicativă, aceste caracterizări putând să coexiste sau să se succeadă. Aspectele pot fi subiective, iar clinicianul trebuie să aprecieze, în urma examenului clinic, severitatea și necesitatea intervențiilor medicale conform contextului în care se prezintă pacientul.
Cauzele înțepăturilor în burtă pot fi multiple iar manifestările sindroamelor dureroase prezente la nivel abdominal destul de variate, aparținând unei ample cohorte de afecțiuni. Examenul clinic și investigațiile paraclinice rămân uneltele indispensabile decelării etiologiei implicate.
Din punct de vedere calitativ, durerea este descrisă de pacient în diverse moduri: fie înțepături, fie o durere surdă profundă, fie colicativă, aceste caracterizări putând să coexiste sau să se succeadă. Aspectele pot fi subiective, iar clinicianul trebuie să aprecieze, în urma examenului clinic, severitatea și necesitatea intervențiilor medicale conform contextului în care se prezintă pacientul.
Înțepături în burtă sus (la nivel abdominal superior)
De obicei, sindroamele dureroase de la nivelul abdomenului superior prezintă în mod obișnuit următoarele localizări:- În cadranul superior drept
- La nivel epigastric
- În cadranul superior stâng (4)
Înțepături în burtă - cadranul superior drept
- Litiaza biliară: disconfortul este de obicei intens, asociat colicilor biliare și poate iradia și la nivel epigastric, la nivel substernal, sau posterior (la nivelul spatelui, cu iradiere la nivelul umărului); simptomele care o însoțesc sunt reprezentate de greață, vărsături și diaforeză (transpirații abundente). Ca durată, se încadrează între 30 de minute și o oră.
- Colecistita acută: durerea este prelungită (peste 6 ore), severă, cu iradiere posibilă la nivel epigastric, febră, apărare abdominală cu semn Murphy pozitiv (durere la palparea ariei subcostale drepte în momentul inspirului).
- Colangită acută: atunci când o piatră se impactează la nivelul ductelor biliare sau hepatice, cauzând consecutiv dilatarea tractului obstruat, cu posibișă suprainfecție bacteriană; semnele însoțitoare sunt reprezentate de febră, icter și durere abdominală, ceea ce poartă denumirea de triada Charcot. Durerea poate fi vagă.
- Disfuncție a sfincterului Oddi: cauză de durere fără prezența inflamației la nivelul tractului biliar sau a litiazei; durata durerii poate atinge 30 de minute.
- Hepatita: durerea se însoțește și de fatigabilitate cu stare generală alterată, greață și/sau vărsături, posibil icter și modificări de culoare a urinei (închisă la culoare) și scaune acolice (deschise la culoare).
- Perihepatita/sindromul Fitz-Hugh-Curtis: reprezintă o situație aparte, în cadrul sexului feminin, atunci când este implicată ca etiologie boala inflamatorie pelvină, care conduce la inflamarea capsulei hepatice și apariția fibrozei cu elemente de adeziune între peretele abdominal și suprafața anterioară a ficatului. Microorganismele asociate cu boala inflamatorie pelvină (Chlamydia trachomatis, N. gonorrhoeae, Gardnerella, E. coli, Streptococcus) se consideră că ajung în cavitatea peritoneală prin trompele uterine, dar și prin intermediul limfaticelor (infecția parametrelor) și prin diseminare hematogenă. Durerea poartă de obicei un caracter acut, agravată de tuse, respirație, cu iradiere la nivelul umărului drept.
- Abcese hepatice: durerea este de tip visceral, iar pacienții prezintă și febră.
- Sindromul Budd-Chiari: caracterizat prin obstrucția fluxului sanguin la nivel venos hepatic și implică tromboza venelor hepatice, și/sau a venei cave inferioare intrahepatice sau suprahepatice; durerea este însoțită de febră și distensie abdominală, edeme ale membrelor inferioare, icter, sângerare de la nivel gastrointestinal. (3), (4), (5)
Înțepături în burtă - la nivel epigastric
- Infarct miocardic acut: durerea la nivel epigastric poate fi un simptom inaugural, asociindu-se și dispneea, eventual manifestări vegetative cu greață, vărsături, transpirații profuze.
- Pancreatita: cea acută cât și cea cronică sunt asociate cu durere abdominală care iradiază posterior, spre spate, iar cea acută prezintă o severitate notabilă, putând iradia și către cadranul abdominal stâng sau să dobândească un caracter difuz.
- Ulcer peptic: durerea se însoțește și de greață/vărsături, de obicei nocturnă, între mese, parțial ameliorată de alimentație.
- Boala de reflux gastroesofagian: durere epigastrică/retrosternală cu pirozis (arsură retrosternală), regurgitație și disfagie (dificultatea la alimentație).
- Gastrita: inflamația mucoasei stomacului, durere epigastrică însoțită eventual și de greață/vărsături. (4), (6)
Înțepături în burtă - cadranul abdominal stâng superior
- Splenemogalia: disconfort sau durere cu iradiere posibilă la nivelul umărului stâng și sațietate precoce. Etiologiile pot fi diverse, fie afecțiuni hepatice cu splenomegalie și hipersplenism consecutiv, fie diverse limfoproliferări sau mieloproliferări- afecțiuni de ordin hematologic. Dacă dimensiunile depășesc cu mult spectrul normal și vorbim de splenomegalia gigantă, se poate ajunge până la infarct splenic, caracterizat prin amplificarea severității durerii. Infarctul splenic poate fi favorizat și de preexistența unor stări de hipercoagulabilitate, fibrilație atrială cu asociere de evenimente tromboembolice.
- Ruptura splenică în urma traumatismelor (cel mai frecvent) asociată și cu semnul Kehr- durerea iradiază la nivelul umărului stâng și se accentuează odată cu inspirul (prin iritarea nervului frenic de către sângele aflat în apropierea hemidiafragmului stâng). (4)
Înțepături în burtă jos (la nivelul abdomenului inferior)
În ceea ce privește abdomenul inferior, sexul feminin prezintă situații mai aparte, cu patologii legate strict de sistemul reproducător, de organele genitale. Sumarizând, acestea pot fi eventualele patologii responsabile:- Apendicita acută: în mod obișnuit se prezintă cu durere la nivel periombilical inițial, care iradieză apoi spre partea dreaptă, la nivelul cadranului inferior; se asociază cu greață și/sau vărsături, iar mai rar se poate prezenta și cu durere la nivel epigastric sau chiar durere generalizată.
- Diverticulita: caracterizată prin inflamația și posibil infecția formațiunilor saciforme care apar la nivel intestinal (prin slăbirea pereților intestinali) iar cel mai frecvent simptom raportat este durerea la nivelul cadranului inferior stâng, constantă și cu durata care se întinde pentru mai multe zile, posibil însoțită de greață/vărsături.
- Boala inflamatorie intestinală: de obicei durerea poartă un caracter cronic, colicativ și se asociază cu modificări de consistență și culoare ale scaunului, inclusiv cu sângerare de la nivel gastro-intestinal, fatigabilitate și scădere ponderală marcată.
- Litiaza renală: durerea se poate localiz la nivelul flancurilor, la nivel posterior, sau abdominal. Colica renală (migrarea unei pietre și obstrucția ureterului consecutiv) se caracterizează prin durere severă postero-inferior, abdominal sau cu iradiere la nivel inghinal, care poate să apară și la urinat, însoțită eventual și de urină hipercromă și dificultate la micțiune, manifestări vegetative precum greață, vărsături.
- Pielonefrita: durere la nivelul flancurilor, durere și sensibilitate la nivelul unghiurilor costovertebrale, însoțită de febră și uneori și de simptome compatibile cu prezența cistitei- disurie, eventual hematurie, durere la nivel suprapubian.
- Boala inflamatorie pelvină: durere la nivelul abdomenului inferior, cu o varietate de prezentări clinice. Toate femeile active din punct de vedere sexual prezintă un risc. Complicațiile pot merge până la dezvoltarea unor abcese tuboovariene, infecția parametrelor și diseminarea în cavitatea peritoneală.
- Torsiunea ovariană: durere moderat-severă cu debut acut, cu iradiere la nivelul membrului inferior aferent, însoțită de greață și/sau vărsături, în cazul femeilor cu formațiuni la nivelul anexelor, mai ales în cazul chisturilor ovariene de mari dimensiuni.
- Ruptura unui chist ovarian: durere bruscă la nivelul abdomenului inferior, moderat-severă.
- Endometrita: inflamația endometrului de la nivel uterin, cu semne comune bolii inflamatorii pelvine, sângerări genitale anormale chiar și intermenstruale.
- Endometrioza: o entitate cu o varietate de prezentări clinice, cele mai comune fiind dismenoreea, durerea la nivel pelvin cu severitate variabilă, putând fi însoțită și de alte simptome precum urinare, sau gastrointestinale.
- Diverse formațiuni la nivelul organelor genitale feminine precum fibroame uterine, leiomioame - durere cu caracter compresiv la nivel pelvin; durerea poate fi uneori atribuită și torsiunii formațiunilor pediculate, context în care se asociază și cu febră, sensibilitate abdominală la palpare și alte semne de iritație peritoneală. (3), (4)
Situațiile care impun intervenții medicale urgente
- Anevrism aortic abdominal - majoritatea rămân asimptomatice, dar în cazul unui anevrism rupt poate să apară durerea la nivel abdominal cu iradiere posterioară sau în flancuri; uneori se poate prezenta cu durere la nivel posterior și hematurie, ceea ce pretează la confuzia cu litiaza renală.
- Ischemie mezenterică: având ca entități embolia arterială, tromboza arterială, ischemia non-ocluzivă, tromboza venoasă. Debutul durerii este rapid, deosebit de severp, la nivel periombilical, fără să fie în concordanță cu semnele găsite la examenul clinic, de obicei fără neremarcabil; poate fi însoțită de greață și vărsături.
- Perforația la nivel gastrointestinal: cel mai frecvent în cazul ulcerelor peptice, dar și în cazul apendicitei, diverticulitei, ischemiei mezenterice și megacolonului toxic; durerea are un debut brusc, este severă și de obicei difuză.
- Ocluzia intestinală: la nivelul intestinului subțire manifestată prin distensie abdominală, vărsături și greață, durere colicativă și absența tranzitului pentru gaze. Comparativ cu obstrucția intestinului subțire, la nivelul intestinului gros distensia abdominală este ceva mai marcată, iar tranzitul intestinal se poate păstra încă până și dupa debutul simptomelor. Cauzele ocluziilor pot fi aderențe, hernii încarcerate, neoplazii.
- Volvulus: volvulus cecal se prezintă cu durere asemănătoare ocluziei intestinale, abdomenul fiind difuz destins. Volvulusul sigmoidian însă este cel mai frecvent. Durerea este de obicei continuă și severă, prezentând o componentă colicativă supraadăugată; abdomenul este destins și prezintă timpanism la percuție.
- Sarcina ectopică: la femei de vârstă fertilă; factori de risc - boala inflamatorie pelvină, intervenție chirurgicală la nivelul trompelor uterine, istoric de endometrioză, etc.
- Infarctul miocardic: cu prezentare atipică mai frecventă la femeile peste 65 de ani; durerea abdominală este prezentă la aproximativ 1/3 din cazuri. (7)
Cauzele înțepăturilor în burtă pot fi multiple iar manifestările sindroamelor dureroase prezente la nivel abdominal destul de variate, aparținând unei ample cohorte de afecțiuni. Examenul clinic și investigațiile paraclinice rămân uneltele indispensabile decelării etiologiei implicate.
Data actualizare: 02-08-2022 | creare: 02-08-2022 | Vizite: 20201
Bibliografie
1. Robert M Penner, BSc, MD, FRCPC, MScMary B Fishman, MD. Evaluation of the adult with abdominal pain. s.l.: UpToDate Inc.; www.uptodate.com, May 10, 2021.2. Abdominal Examination, link: https://emedicine.medscape.com/article/1909183-overview
3. Evaluation of Acute Abdominal Pain Reviewed, link: https://www.medscape.org/viewarticle/573206
4. Robert M Penner, BSc, MD, FRCPC, MScMary B Fishman, MD. Causes of abdominal pain in adults. s.l.: UpToDate Inc.; www.uptodate.com, May 10, 2021.
5. Fitz-Hugh-Curtis Syndrome, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499950/
6. Peptic Ulcer Disease, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534792/
7. John L Kendall, MD, FACEPMaria E Moreira, MD. Evaluation of the adult with abdominal pain in the emergency department. s.l.: UpToDate Inc.; www.uptodate.com, Jun 10, 2022.
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Am o durere intepatoare in zona pelvina va rog ajutatima cu un raspuns
- Dureri mari de burta...
- Infecție urinare
- Durere de burtă și febră
- Durere de burta
- Durere abdominală