Vârsta subiectivă este mai importantă decât vârsta cronologică

Vârsta subiectivă este mai importantă decât vârsta cronologică

©

Autor:

Vârsta subiectivă este mai importantă decât vârsta cronologică
Conform studiilor, persoanele în vârstă care au o perspectivă pozitivă asupra vieÈ›ii È™i care se simt mai tinere decât vârsta cronologică, au È™anse crescute de reabilitare din diverse afecÈ›iuni medicale, fiind mai sănătoÈ™i È™i mai rezistenÈ›i psihic.
Expresia „eÈ™ti atât de bătrân pe cât simÈ›i” pare valabilă chiar È™i din punct de vedere È™tiinÈ›ific. Prin studiul publicat în revista Gerontology, cercetătorii subliniază importanÈ›a emoÈ›iilor È™i a gândirii corespunzătoare chiar È™i la bătrâneÈ›e, pentru a reduce riscul de dizabilități fizice È™i a scădea ratele de morbiditate.

Studiul a analizat datele a 194 de pacienÈ›i adulÈ›i, cu vârste între 73 È™i 84 de ani, aceÈ™tia fiind supuÈ™i programelor de reabilitare de pe urma fracturilor osteoporotice sau a recuperării după accident vascular cerebral în diferite spitale din Israel.

Pierderea independenÈ›ei funcÈ›ionale este considerată una dintre cele mai mari frici, însă toÈ›i pacienÈ›ii care s-au simÈ›it mai tineri decât vârsta cronologică la internarea în spital, s-au recuperat funcÈ›ional cu succes. Tonusul psihic a fost analizat cu ajutorul unor chestionare, iar evoluÈ›ia clinică a fost urmărită de aproape.

Optimismul este esenÈ›ial în orice program de recuperare, existând confirmarea prin studii a acestui fapt, efectele constructului psihologic sănătos reflectându-se în capacitatea organismului de a se vindeca.

AÈ™adar, vârsta subiectivă este un predictor mai bun al rezultatelor recuperării, decât vârsta cronologică a pacienÈ›ilor cu multiple comorbidități la internare.

A îmbătrâni cu succes presupune adoptarea unui stil de viață sănătos È™i viguros.

Clinicienii iau în considerare introducerea criteriului vârstei subiective a pacienÈ›ilor în elaborarea protocoalelor de reabilitare, pentru a facilita accesul la terapii personalizate cu mai mult succes, care să limiteze teoriile false legate de îmbătrânire È™i care să permită antrenamentul cognitiv al pacienÈ›ilor interesaÈ›i de menÈ›inerea tonusului mental.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 27-06-2022 | creare: 27-06-2022 | Vizite: 389
Bibliografie
The younger we feel, the better we rehabilitate, research shows, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/06/220622113139.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • PercepÈ›ia asupra vârstei se modifică în timp
  • Rata îmbătrânirii biologice are tendinÈ›a de a scădea (Studiu)
  • Vârsta maximă este influenÈ›ată de controlul asupra vieÈ›ii È™i de activitățile fizice
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum