Influența pe care exercițiile fizice o au asupra organismului uman, la nivel molecular

©

Autor:

Influența pe care exercițiile fizice o au asupra organismului uman, la nivel molecular
Un studiu recent, condus de cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, stabilește genele și căile celulare care contribuie la pierderea în greutate indusă de exerciții fizice. Cercetătorii spera ca descoperirile să ajute la ghidarea proiectării medicamentelor care ar putea imita efectele benefice ale exercițiilor fizice.
În studiul actual, efectuat pe șoareci de laborator, cercetătorii și-au propus să identifice mecanismele celulare care fac oamenii să slăbească și să mențină ulterior pierderile câștigate. În acest sens, cercetătorii au cartografiat celule, gene și căi celulare modificate în urma exercițiilor fizice sau în urma unei diete cu un conținut ridicat de grăsimi.

Cercetătorii au studiat mai multe grupuri de rozătoare, care au avut fie o dietă bogată în grăsimi, fie o dietă tipică și care erau sedentari sau efectuau exerciții fizice ori de câte ori doreau. Folosind secvențierea ARN unicelulară, cercetătorii au catalogat răspunsurile a peste 50 de tipuri de celule găsite în mușchiul scheletic și două tipuri de țesut gras.

O amplă analiză a țesuturilor a dus la identificarea celulelor stem mezenchimale ca fiind principalele celule implicate în controlul efectelor induse de dietă și exerciții fizice. În țesutul adipos, cercetătorii au descoperit că dietele bogate în grăsimi modulează capacitatea celulelor stem mezenchimale de a se diferenția în celule de stocare a grăsimilor. În același timp, exercițiile fizice au inversat efectul.

sursa: Science Daily
foto: MIT News

Data actualizare: 10-10-2022 | creare: 10-10-2022 | Vizite: 336
Bibliografie
Scientists chart how exercise affects the body, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/10/221004121929.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum reduci riscul de deces din cauze cardiovasculare și cancer? Fii mai activ în weekend!
  • Primul pas pentru a fi mai activ? Ridică-te acum de pe scaun!
  • Sedentarismul la adolescenți duce la slăbirea oaselor (studiu)
  •