Influența îndulcitorilor asupra sațietății (studiu)
©
Autor: Airinei Camelia
Cercetătorii au explorat efectele consumului acut și repetat de îndulcitori și amplificatori de dulceață, precum Stevia și Neotame, comparativ cu zahărul (sucroza), asupra răspunsurilor endocrine și apetitului într-o populație de persoane supraponderale sau obeze.
Studiul a inclus 53 de adulți supraponderali sau obezi din Anglia și Franța, evaluând impactul consumului de Stevia și Neotame în comparație cu sucroza asupra răspunsurilor endocrine și a modificărilor apetitului. Participanții, atât bărbați cât și femei, cu vârste între 18 și 60 de ani și un indice de masă corporală între 25 și 35 kg/m^2, au consumat biscuiți umpluți cu fructe conținând Neotame, Stevia sau sucroză timp de două săptămâni, cu perioade de pauză de o săptămână între sesiuni.
Rezultatele au arătat că înlocuirea sucrozei cu Neotame sau Stevia a redus semnificativ răspunsurile postprandiale ale glicemiei și insulinei, fără a avea impact asupra răspunsului endocrin sau apetitului. Nu au fost observate diferențe în scorurile de apetit sau în preferințele alimentare asociate cu consumul de Neotame sau Stevia. Deși scăderea răspunsului insulinic a fost similară pentru ambele îndulcitori în comparație cu sucroza, scăderea răspunsului glicemiei după consumul de Neotame nu a fost la fel de semnificativă ca scăderea observată după consumul de Stevia.
Nivelurile de ghrelină, peptidă glucagon-similă 1 și polipeptidă pancreatică au indicat că îndulcitorii și amplificatorii de dulceață non-nutritivi nu au avut impact asupra răspunsului de sațietate, nici în stadiul acut (o zi), nici după expuneri repetate.
În concluzie, studiul publicat în EBioMedicine sugerează că înlocuirea zaharurilor libere, cum ar fi sucroza, cu îndulcitori non-nutritivi precum Stevia sau Neotame, poate reduce răspunsurile postprandiale ale glicemiei și insulinei, dar nu influențează sațietatea, apetitul sau preferințele alimentare. Aceste descoperiri subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin impactul pe termen lung al îndulcitorilor non-nutritivi asupra sănătății și gestionării greutății.
sursa: News Medical
Studiul a inclus 53 de adulți supraponderali sau obezi din Anglia și Franța, evaluând impactul consumului de Stevia și Neotame în comparație cu sucroza asupra răspunsurilor endocrine și a modificărilor apetitului. Participanții, atât bărbați cât și femei, cu vârste între 18 și 60 de ani și un indice de masă corporală între 25 și 35 kg/m^2, au consumat biscuiți umpluți cu fructe conținând Neotame, Stevia sau sucroză timp de două săptămâni, cu perioade de pauză de o săptămână între sesiuni.
Rezultatele au arătat că înlocuirea sucrozei cu Neotame sau Stevia a redus semnificativ răspunsurile postprandiale ale glicemiei și insulinei, fără a avea impact asupra răspunsului endocrin sau apetitului. Nu au fost observate diferențe în scorurile de apetit sau în preferințele alimentare asociate cu consumul de Neotame sau Stevia. Deși scăderea răspunsului insulinic a fost similară pentru ambele îndulcitori în comparație cu sucroza, scăderea răspunsului glicemiei după consumul de Neotame nu a fost la fel de semnificativă ca scăderea observată după consumul de Stevia.
Nivelurile de ghrelină, peptidă glucagon-similă 1 și polipeptidă pancreatică au indicat că îndulcitorii și amplificatorii de dulceață non-nutritivi nu au avut impact asupra răspunsului de sațietate, nici în stadiul acut (o zi), nici după expuneri repetate.
În concluzie, studiul publicat în EBioMedicine sugerează că înlocuirea zaharurilor libere, cum ar fi sucroza, cu îndulcitori non-nutritivi precum Stevia sau Neotame, poate reduce răspunsurile postprandiale ale glicemiei și insulinei, dar nu influențează sațietatea, apetitul sau preferințele alimentare. Aceste descoperiri subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin impactul pe termen lung al îndulcitorilor non-nutritivi asupra sănătății și gestionării greutății.
sursa: News Medical
Data actualizare: 03-04-2024 | creare: 03-04-2024 | Vizite: 224
Bibliografie
Can sugar-free biscuits cut appetite in overweight adults? New study explores, link: https://www.news-medical.net/news/20240402/Can-sugar-free-biscuits-cut-appetite-in-overweight-adults-New-study-explores.aspxImage by BenjaminNelan on Pixabay
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Legătura dintre lipsa unei enzime și obezitate, conform unui studiu
- O potențială țintă pentru tratamentul obezității: adiponectina
- Efectul programului de slăbire folosind prebiotice și probiotice asupra compoziției corporale, fizicului și metaboliților
- Consumul de pâine cu indice glicemic scăzut promovează pierderea în greutate
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum