De ce unele virusuri gripale provoacă infecții mai severe

©

Autor:

De ce unele virusuri gripale provoacă infecții mai severe
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Pittsburgh oferă informații prețioase referitoare la motivul pentru care unele tulpini ale virusurilor gripale, precum gripa aviară, determină reacții mai severe asupra organismului, urmărind în acest scop tipurile de răspunsuri imune ale acestuia. Conform oamenilor de știință, înțelegerea mecanismelor prin care aceste boli se manifestă a fost posibilă prin intermediul modelării computaționale, astfel evidențiindu-se că nivelurile de interferon pot fi responsabile pentru severitatea infecțiilor, dar și cheia în tratarea lor.
Jason Shoemaker, profesor de inginerie chimică la universitatea americană și autor principal al studiului, afirmă că, în absența unor modele computaționale, este dificilă descoperirea fenomenelor ce apar în interiorul organismului în urma contactului cu un agent infecțios viral. Cu toate acestea, profesorul este încrezător că această tehnică poate identifica mecanismele imunologice implicate în ansamblul funcțional pe care îl reprezintă o infecție, oferind astfel și posibilitatea descoperii unor noi ținte terapeutice pentru persoanele care se confruntă cu astfel de afecțiuni. În vederea realizării acestei analize, specialiștii au utilizat șoareci de laborator infectați cu virusul H5N1, corespunzătoare gripei aviare înalt patogene, sau cu H1N1, gripa porcină, ce prezintă patogenitate scăzută. Ulterior, aceștia au folosit tehnici de inginerie modelatoare pentru a prezice tiparele de replicare virale și răspunsurile imunologice cheie, precum și nivelurile de interferon și activitatea celulelor sistemului imunitar.

Astfel, autorul evidențiază că rezultatele obținute indică un rol important al producției de interferon în conducerea răspunsurilor imune specifice tulpinii cu care șoarecii au fost infectați, sugerând faptul că încărcătura virală mare și producția de interferon rezultată în urma infecției de către celulele pulmonare sunt principalele motive pentru care boala prezintă multiple grade de severitate. Shoemaker menționează și că există dovezi pentru teoria conform căreia interferonul este indus într-un mod mai sever și mai precoce de către tulpina H5N1 decât de alte variante ale virusurilor gripale, acesta fiind unul dintre predictorii principali ai gravității infecției, explicând totodată și răspunsul imunitar distinctiv pe care aceasta îl induce. Ulterior, echipa dorește să extindă studiul într-o direcție care să includă și mecanismele specifice infecției cu virusul SARS-CoV-2.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 27-07-2022 | creare: 27-07-2022 | Vizite: 350
Bibliografie
Why some flu viruses cause more severe infections, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220721132017.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Gripa 2019 din România - ce trebuie să știm
  • Coronavirusurile umane
  • Diferența dintre gripă și COVID-19
  •