Infecția cu citomegalovirus la femei ar putea crește riscul pentru diabet și boli cardiovasculare
Potrivit unui studiu publicat în jurnalul științific Obesity, infecția cu citomegalovirus ar putea fi încadrată în rândul factorilor de risc pentru diabet zaharat și boli cardiovasculare la femeile cu greutate normală, cu vârsta între 20 și 49 de ani. Mai exact, femeile normoponderale infectate cu virus citomegalic, asimptomatice, au fost mai predispuse să dezvolte sindrom metabolic.
Există dovezi științifice care susțin că procesul inflamator subclinic, activ o periodă îndelungată, ar putea fi responsabil de apariția sindromului metabolic. Deși a fost luat în calcul statusul inflamator cronic caracteristic obezității, un număr mare de persoane nu au dezvoltat acest sindrom în ciuda excesului de greutate, în timp ce persoane normoponderale prezentau afectare metabolică. Astfel s-a ajuns la ipoteza conform căreia un factor inflamator adițional ar putea fi implicat în apariția sindromului metabolic.
Inflamația cronică este de asemenea o manifestare dominantă în infecția cu citomegalovirus, suspectată și în apariția altor afecțiuni inflamatorii, cum sunt bolile inflamatorii intestinale.
În cadrul studiului care a inclus 2,532 de participanți, femeile infectate cu virus citomegal au prezentat o prevalență crescută a sindromului metabolic și a dislipidemiei:
- 5% dintre femeile seropozitive au prezentat un risc de 3 ori mai mare de sindrom metabolic, comparativ cu <1% în cazul femeilor neinfectate;
- 27.4% dintre femeile infectate au înregistrat valori scăzute ale HDL-colesterolului („colesterolul bun”), în comparație cu 18.6% în rândul femeilor seronegative.
La polul opus, femeile care aveau infecția și sufereau de obezitate extremă (valoarea indicelui de masă corporală de minimum 40 kg/m2), au prezentat mai puțini factori de risc caracteristici pentru sindromul metabolic (valori crescute ale HDL-colesterolului și scăzute ale trigliceridelor plasmatice), fiind suspectată un posibil efect protector al infecției cu citomegalovirus. În ciuda acestei asocieri probabil benefice, sindromul metabolic rămâne o afecțiune extrem de comună în rândul persoanelor cu obezitate și un factor de risc major pentru diabet zaharat și boli cardiovasculare.
Relația dintre infecția cu virusul citomegal și sindromul metabolic trebuie studiată în continuare pentru a averifica dacă această asociere e prezentă și în cazul bărbaților. Este speculată adiția factorilor hormonali care ar putea influența riscul metabolic la femei în comparație cu cel al bărbaților, respectiv la femeile cu obezitate extremă comparativ cu riscul celor normoponderale.
Sursa: Medical Xpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Diabetul poate crește riscul de agravare a insuficienței cardiace
- Microbiomul intestinal ar putea fi cheia prevenirii diabetului
- Au fost identificate 4 virusuri care pot produce hormoni cu activitate asemănătoare insulinei la oameni
- Un plasture poate fi folosit pentru gestionarea tratamentului la pacienții cu diabet
- Azi am aflat ca am si eu citomegalovirus
- Citomegalovirus sarcina
- Citomegalovirus pozitiv în sarcina
- Cmv si rubeola
- TORCH - pozitiv IGG anticorpi pentru: Rubeola, Citomegalovirus si HSV1
- Citomegalovirus in sarcina
- Citomegalovirus
- Profil torch
- Sarcina citomegalovirus