Măsurarea grăsimii din jurul inimii poate prezice riscul de diabet
Un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Queen Mary din Londra, demonstrează cum un instrument de inteligență artificială poate măsura automat cantitatea de grăsime din jurul inimii prim imagini de rezonanță magnetică (RMN).
Prin aceste măsurători, echipa a demonstrat că o cantitate mare de grăsime depusă în jurul inimii, este asociată cu un risc mai mare de diabet, independent de vârsta, sex și indice de masă corporală al unei persoane.
Este recomandat de către medici ca oamenii să își măsoare și indicele de masă corporală (IMC), chiar dacă acesta reflecta grăsimea de sub piele, mai mult decât cea din jurul organelor.
Distribuția grăsimii în organism poate influența riscul unei persoane de a dezvolta diferite boli.
Distribuția grăsimii în special la nivelul inimii, este un predictor pentru posibile boli de inimă, precum fibrilația atrială, diabetul și boala coronariană.
Dr. Zahra Raisi-Estabragh susține că măsurarea manuală a cantității de grăsime depusă din jurul inimii necesită foarte mult timp și este o procedură mai dificilă, motiv pentru care acest lucru nu e studiat la scară largă.
Pentru a ușura această problemă, cercetătorii au inventat un instrument de inteligență artificială ce poate fi aplicat rezonanței magnetice cardiace (RMN). Astfel, în mai puțin de trei secunde, se poate obține rezultatul măsurătorii grăsimii din jurul inimii.
Acest instrument poate fi folosit de viitorii cercetători pentru a înțelege mai bine legătura dintre grăsimea din jurul inimii și riscul de boală, dar și ca parte de tratament privind îngrijirea pacienților în spital.
Cercetătorii au testat abilitatea instrumentului de inteligență artificială din scanările RMN cardiace la peste 45. 000 de persoane.
S-a observat că instrumentul de inteligență artificială a reușit să determine cu exactitate cantitatea de grăsime din jurul inimii și să identifice riscul de diabet al unui pacient.
Acest studiu publicat în Frontiers in Cardiovascular Medicine, va fi continuat la scară largă pentru a se demonstra utilitatea clinică privind îmbunătățirea îngrijirii bolnavului.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Pierdere in greutate și câștig de masa musculara in același timp
- Diabet tip 2
- Am burta prea mare?
- Foita de grasime la inima.
- Menopauza si diabetul