Încălzirea globală ar putea crește patogenitatea fungilor
Cercetătorii de la Universitatea Duke au descoperit că încălzirea globală poate avea un impact major asupra evoluției fungilor patogeni, precum Cryptococcus deneoformans. Când temperatura crește, acest tip de ciupercă își intensifică răspunsurile adaptative, ceea ce duce la o creștere a numărului de schimbări genetice.
Unele dintre aceste schimbări pot conduce la rezistență la căldură mai mare, în timp ce altele pot fi îndreptate către potențialul patogenic crescut. Elementele genetice mobile (genele săltărețe sau transpozomi) din ADN-ul fungic devin mai active în condițiile de stres termic, ceea ce poate duce la modificări în modul în care genele sunt exprimate.
Cercetătorii au folosit secvențierea ADN-ului cu "citire lungă" pentru a vedea schimbările care ar fi putut fi ratate în mod normal. Analiza computațională le-a permis să mapeze transpozoni și să vadă cum s-au mutat.
Stress-ul cauzat de căldură a accelerat mutațiile.
După 800 de generații de creștere în mediu de laborator, rata mutațiilor transpozonilor era de cinci ori mai mare la ciupercile cultivate la temperatura corpului (37°C) față de ciupercile cultivate la 30°C. Unul dintre elementele transpozabile, numit T1, avea tendința să se inserte între genele codante, ceea ce ar putea duce la schimbări în modul în care sunt controlate genele.
Un element numit Tcn12 se așeza adesea în secvența unui gene, perturbând potențial funcția acelei gene și posibil cauzând rezistență la medicamente.
Al treilea tip, Cnl1, avea tendința să se așeze lângă sau în secvențele telomerice, la capetele cromozomilor, un efect care nu este înțeles în totalitate. Mobilizarea elementelor transpozabile pare să crească și mai mult în ciupercile care trăiesc în șoareci decât în culturile de laborator.
Cercetătorii susțin că acest studiu oferă o privire asupra modului în care încălzirea globală poate afecta evoluția fungilor și poate fi un pas important în înțelegerea bolilor fungice și a formelor de prevenție și tratament eficiente.
Proceedings of the National Academy of Sciences, 2023; 120 (4)
https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2209831120
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Ar putea consumul de ceai ajuta la gestionarea COVID-19?
- Cum pot declanșa virușii autoimunitatea, starea în care sistemul imunitar atacă celulele și țesuturile normale ale organismului?
- Cum este afectat microbiomul intestinal de doxiciclina administrată pentru prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală
- Prevenirea următoarei pandemii
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni