Fumul de țigară modifică microbiomul și agravează severitatea infecției cu virusul gripal A

©

Autor:

Fumul de țigară modifică microbiomul și agravează severitatea infecției cu virusul gripal A
Fumatul este recunoscut ca fiind un factor major în dezvoltarea și agravarea bolilor pulmonare și cardiovasculare cronice, cancerului și infecțiilor. Cercetări anterioare au evidențiat o asociere între fumat și un risc crescut de îmbolnăvire de gripă, impactul fiind explicat prin mecanisme mecanice, structurale și imunologice.
Studiul Societății Americane de Microbiologie își propune să exploreze rolul microbiomului dezechilibrat, influențat de expunerea la fumul de țigară, în agravarea severității infecției cu virusul gripal A folosind un model de șoarece.

S-au folosit șoareci fără microbiom, care au fost colonizați cu microbiom de la șoareci expuși cronic la fum de țigară sau la aer de cameră. După transferul de microbiom șoarecii au fost inoculați cu virusul gripal H1N1 pentru a evalua efectele disbiozei induse de expunerea la fumul de țigară asupra clearance-ului viral și inflamației pulmonare.

Rezultate

  • Diversitatea microbiomului: S-a observat o scădere a diversității microbiotice orofaringiene la șoarecii expuși la fum de țigară comparativ cu cei expuși la aer de cameră. De asemenea, compoziția microbiotică a divergențat semnificativ între grupurile fum de țigară și aer de cameră, sugerând dezvoltarea unui microbiom dezechilibrat sub influența expunerii la fumul de țigară.
  • Transferul de microbiom: Transferul de microbiom a fost realizat cu succes la șoarecii fără microbiom, indicând că expunerea la fumul de țăgară modulase în mod semnificativ compoziția micromului donatorilor.
  • Severitatea infecției cu virusul gripal A: Șoarecii cu microbiom asociat expunerii la fumul de țigară au prezentat o pierdere semnificativ mai mare în greutate corporală și o încărcătură virală mai mare în plămâni, comparativ cu grupul aer de cameră, sugerând că disbioza poate agrava severitatea infecției cu virusul gripal A.

Concluzii

Studiul subliniază că fumatul nu doar că alterează structura microbiomului, dar această disbioză contribuie independent la agravarea infecțiilor virale respiratorii. Astfel, microbiomul dezechilibrat prin expunerea la fumul de țigară poate juca un rol crucial în exacerbarea infecțiilor respiratorii precum gripa, independent de alte efecte nocive directe ale fumatului.

Această cercetare aduce o lumină nouă asupra interacțiunii dintre microbiom și răspunsul imunitar în contextul infecțiilor virale și subliniază necesitatea unor strategii terapeutice care să vizeze restabilirea unui microbiom sănătos în cadrul populațiilor de fumători pentru a reduce riscul și severitatea infecțiilor respiratorii.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 26-11-2024 | creare: 26-11-2024 | Vizite: 76
Bibliografie
Cigarette smoke alters microbiota, aggravates flu severity, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/11/241120121936.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Fumatul pasiv reduce bariera imunologică și poate accelera dezvoltarea tumorilor
  • Fumatul de țigări în perioada de pubertate poate afecta sănătatea generațiilor viitoare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum