În Europa, mai mult de o jumătate de milion de copii au dificultăţi de citire din cauza zgomotului (AEM)

Data publicării: 13-12-2024

În Europa, mai mult de o jumătate de milion de copii au dificultăţi de citire din cauza zgomotului (AEM) Poluarea fonică este responsabilă de dificultăţile de citire cu care se confruntă aproximativ 550.000 de copii europeni, a avertizat joi un raport al Agenţiei Europene de Mediu (AEM), transmite AFP.

Studiul AEM acoperă cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE), precum şi Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia.

De asemenea, agenţia estimează că unul din cinci locuitori ai UE este expus la niveluri de zgomot dăunătoare sănătăţii.

"Mai mult de 20% din populaţia Uniunii Europene, inclusiv copiii, trăiesc în zone în care nivelurile de zgomot din trafic sunt dăunătoare sănătăţii", a avertizat agenţia în raportul său.

"În multe zone urbane, acest procent este mult mai mare, ajungând la 50%", a precizat AEM.

Faptul de a locui într-o zonă afectată de zgomotul produs de transporturi este asociat cu un risc crescut de a dezvolta o gamă largă de probleme de sănătate, inclusiv afecţiuni cardiovasculare şi mintale", potrivit AEM, care consideră că poluarea fonică este "unul dintre factorii de mediu cei mai nocivi pentru sănătate în Europa, după poluarea aerului".

În cazul tinerilor cu vârsta sub 18 ani, poluarea fonică poate duce la tulburări cognitive şi poate fi asociată cu anxietatea.

Din cele 550.000 de cazuri de dificultăţi de citire cauzate de zgomotul din transporturi, majoritatea (84%) sunt cauzate de traficul rutier, în special în zonele urbane, 15% de traficul feroviar şi 1% de transportul aerian.

În plus, acest tip de zgomot este responsabil pentru aproape 60.000 de cazuri de tulburări comportamentale pe an în ţările studiate, în special în rândul copiilor care trăiesc în zonele urbane, conform AEM.

"Reducerea expunerii (la zgomot) acasă şi la şcoală ar permite minimizarea acestor consecinţe negative pentru copii, care le pot afecta oportunităţile şi calitatea vieţii", a adăugat agenţia cu sediul la Copenhaga, Danemarca.

Părţile implicate trebuie să se concentreze atât asupra măsurilor de reducere a zgomotului la sursă - prin scăderea limitelor de viteză, a zgomotului produs de motoare şi de pneuri -, cât şi asupra măsurilor corective de izolare a poluării fonice sau de creare a unor zone tampon verzi.
Sursa: Agerpres, 13-12-2024, Vizualizari 55
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.