Importanța microbiomului intestinal în tratamentul diabetului

©

Autor:

Importanța microbiomului intestinal în tratamentul diabetului
Un studiu publicat în revista Nutrients analizează rolul crucial al microbiomului intestinal în patogeneza și managementul diabetului zaharat. Cercetările anterioare au indicat că modificările compoziționale ale microbiomului intestinal sunt asociate cu diabetul de tip 2, evidențiind scăderi ale nivelurilor de Firmicutes și Clostridia și o prevalență crescută a Betaproteobacteria la pacienții cu diabet tip 2, factori corelați cu o toleranță scăzută la glucoză.
Un studiu de asociație metagenomică largă din China a raportat o disbioză microbială semnificativă la pacienții cu diabet tip 2, incluzând o prezență mărită a unor patogeni specifici și o reducere a bacteriilor producătoare de butirat. Aceste modificări sunt asociate cu alterări în metabolismul lipidic și glucidic, influențând dezvoltarea diabetului tip 2 prin intermediul acizilor biliari, aminoacizilor cu catenă ramificată, acizilor grași cu catenă scurtă și lipopolizaharidelor bacteriene.

Intervențiile terapeutice care vizează microbiomul, cum ar fi utilizarea probioticelor, sinbioticelor și transplantul de microbiom fecal, arată promisiuni în îmbunătățirea controlului glicemic și a sensibilității la insulină. De exemplu, suplimentarea cu Lactobacillus casei a redus nivelurile proteinei hepatice Fetuin-A și a îmbunătățit rezistența la insulină și concentrațiile de glucoză postprandială. Sinbioticele au demonstrat efecte benefice asupra insulinorezistenței și sensibilității la insulină la pacienți diabetici aflați sub hemodializă, iar transplantul de microbiom fecal a redus indicele de masă corporală și nivelurile de glucoză la pacienții cu diabet tip 2.

Dieta și exercițiile fizice influențează de asemenea compoziția microbiomului intestinal, susținând un mediu microbian divers și benefic, care conduce la producția de acizi grași cu catenă scurtă, reducând inflamația și îmbunătățind sensibilitatea la insulină. Aceste descoperiri subliniază importanța microbiomului intestinal ca factor potențial în patogeneza diabetului tip 2 și oferă noi direcții pentru tratamentul țintit al microbiomului, necesitând cercetări suplimentare pentru a dezvolta intervenții medicale personalizate mai eficiente.

sursa: News Medical

Data actualizare: 26-06-2024 | creare: 26-06-2024 | Vizite: 219
Bibliografie
Targeting the gut microbiome: A new approach to treating diabetes, link: https://www.news-medical.net/news/20240624/Targeting-the-gut-microbiome-A-new-approach-to-treating-diabetes.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • STUDIU: Unele antidiabetice ar putea crește riscul de boli inflamatorii intestinale
  • Tratamentul diabetului
  • Un plasture poate fi folosit pentru gestionarea tratamentului la pacienții cu diabet
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum