Importanța bacteriilor intestinale pentru neurodezvoltare, reconfirmată de un studiu al cercetătorilor canadieni

©

Autor:

Importanța bacteriilor intestinale pentru neurodezvoltare, reconfirmată de un studiu al cercetătorilor canadieni
Sugarii de sex masculin cu o compoziție bacteriană intestinală bogată în bacteriile bacteroidete (n. r bacterii gram-pozitive prezente în mediul natural) la vârsta de un an s-au dovedit a avea cunoștințe mai avansate și abilități lingvistice îmbunătățite un an mai târziu, arată un studiu al Universității din Alberta. Cercetarea a urmărit peste 400 de sugari din studiul cohortei CHILD, un studiu național care a implicat peste 3.300 de sugari canadieni și familiile lor.

Cercetătorii, conduși de Anita Kozyrskyj, profesor de pediatrie la Universitatea din Alberta și profesorul asociat de pediatrie Piush Mandhane, au studiat bacteriile găsite în probele fecale de la sugari și au identificat trei grupuri de bacterii dominante similare. În următoarea etapă, cercetătorii au evaluat sugarii din punct de vedere neurologic. Conform concluziilor cercetării, numai sugarii de sex masculin cu bacterii dominante de tipul bacteroidete au prezentat semne de neurodezvoltare îmbunătățită.

Cercetarea confirmă o serie de concluzii similare dintr-un studiu din SUA, care a arătat, de asemenea, o asociere între bacteroidete și dezvoltarea neuronală. Potrivit lui Kozyrskyj, bacteroidetele sunt una dintre puținele bacterii care produc metaboliți numiți sfingolipide, care sunt esențiale pentru formarea și structura neuronilor din creier. „Este logic că, dacă aveți mai mulți dintre acești microbi și produc mai mulți sfingolipide, atunci ar trebui să vedeți unele îmbunătățiri în ceea ce privește formarea conexiunilor neuronale și scoruri îmbunătățite în cunoaștere și limbaj”, a declarat cercetătorul.

Potrivit lui Kozyrskyj, nașterea prin cezariană este un factor care poate epuiza semnificativ bacteroidetele. Factorii care influențează pozitiv compoziția microbiotei intestinale la sugari includ alăptarea, alimentația bogată în fibre, trăirea cu un câine și expunerea la natură și spații verzi. Descoperirile nu înseamnă neapărat că copiii cu o proporție mai mică de bacteroidete se vor dezvolta neurologic mai încet, însă cercetătorii consideră că studiul ar putea ajuta la identifica copiilor cu risc potențial de a dezvolta tulburări de neurodezvoltare.

Data actualizare: 16-07-2021 | creare: 16-07-2021 | Vizite: 444
Bibliografie
Species of gut bacteria linked to enhanced cognition and language skills in infant Boys, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210713145850.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hormonii din laptele matern influențează pozitiv flora intestinală a sugarului
  • De ce vinul și ciocolata pot declanșa migrene?
  • Loțiunea pe bază de bacterii benefice pentru infecțiile pielii
  •