Impactul utilizării tehnologiei de către părinți asupra adolescenților

Impactul utilizării tehnologiei de către părinți asupra adolescenților

©

Autor:

Impactul utilizării tehnologiei de către părinți asupra adolescenților
O recenzie recentă realizată de Universitatea Bangor È™i Public Health Wales evidenÈ›iază modul în care utilizarea tehnologiei de către părinÈ›i poate interfera cu relaÈ›ia dintre părinÈ›i È™i adolescenÈ›i È™i influenÈ›a sănătatea mintală È™i comportamentul adolescenÈ›ilor. Studiul introduce termenul „tehnoferență” (eng. technoference), care se referă la impactul negativ pe care tehnologia, cum ar fi smartphone-urile, computerele È™i alte dispozitive digitale, îl poate avea asupra interacÈ›iunilor noastre față-în-față, comunicării È™i bunăstării generale. Acest fenomen include comportamente precum acordarea de atenÈ›ie prioritizată dispozitivelor în locul petrecerii timpului de calitate cu alÈ›ii, verificarea constantă a telefoanelor în timpul conversaÈ›iilor sau distragerile cauzate de notificări È™i social media în prezenÈ›a prietenilor sau a familiei.

Studiul a fost publicat în jurnalul BMC Public Health È™i se intitulează „Parental technoference and adolescents' mental health and violent behaviour: a scoping review”.

Recenzia arată că adolescenÈ›ii recunosc că un anumit nivel de „tehnoferență” parentală este o parte tipică a mediului digital în care trăim. TotuÈ™i, studiile arată consecvent că atunci când părinÈ›ii manifestă un nivel de „tehnoferență” crescut, acesta este asociat cu o probabilitate mai mare ca adolescenÈ›ii să se angajeze în comportamente violente (de exemplu, cyberbullying) È™i să aibă rezultate mai slabe în ceea ce priveÈ™te sănătatea mintală (de exemplu, depresie È™i anxietate). Unele studii au arătat că riscurile adolescenÈ›ilor de a experimenta probleme de sănătate mintală sunt influenÈ›ate de căldura parentală È™i factori psihologici personali (de exemplu, stima de sine, agreabilitatea, nevrotismul).

Studiul subliniază importanÈ›a factorilor contextuali, cum ar fi frecvenÈ›a È™i durata utilizării dispozitivelor, în explorarea acestei zone de cercetare.

Donna Dixon, lector în Studii despre EducaÈ›ie, Copilărie È™i Tineret la Universitatea Bangor, care a contribuit la cercetare, spune: „InfluenÈ›a perturbatoare a tehnologiei în viaÈ›a de zi cu zi a familiilor, în special în relaÈ›iile interpersonale, poate avea consecinÈ›e de lungă durată. Studiul nostru relevă că măsurile proactive sunt cruciale.”

Dr. Catherine Sharp, unul dintre autorii lucrării, subliniază necesitatea unei abordări informate a utilizării tehnologiei în cadrul familial, subliniind importanÈ›a conÈ™tientizării orientărilor oferite de OfiÈ›erii Medicali Șefi din UK È™i implementarea de strategii care promovează obiceiuri digitale mai sănătoase pentru bunăstarea tuturor membrilor familiei.

sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 21-11-2023 | creare: 21-11-2023 | Vizite: 501
Bibliografie
Revealing the impact of parental tech use on adolescent mental health and behavior, link: https://medicalxpress.com/news/2023-11-revealing-impact-parental-tech-adolescent.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Copiii care utilizează tehnologia în siguranță È™i în mod pozitiv sunt mai fericiÈ›i
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum