Impactul vitaminei D și al suplimentelor sale alimentare în prevenirea cancerului de sân: o revizuire integrativă

©

Autor:

Impactul vitaminei D și al suplimentelor sale alimentare în prevenirea cancerului de sân: o revizuire integrativă
Vitamina D, prezentă în aproape toate celulele și țesuturile umane, este sintetizată prin expunerea la razele ultraviolete ale soarelui și poate fi, de asemenea, obținută din dietă și suplimente. Calcitriolul, forma activă a vitaminei D, joacă un rol crucial în reglarea metabolismului fosforului și calciului și are efecte anticancerigene. Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer la femei la nivel mondial, iar patogeneza sa este slab definită, ceea ce face cercetarea mecanismelor subiacente esențială pentru formularea strategiilor de prevenire.
Un studiu recent publicat în revista Nutrients a examinat relația dintre cancerul de sân și suplimentarea cu vitamina D, analizând studii relevante din bazele de date PubMed, Scopus și Web of Science. Au fost incluse 16 studii care au examinat suplimentarea cu vitamina D la femeile adulte, au furnizat niveluri serice de vitamina D și au evaluat efectul factorilor de risc asupra relației dintre cancerul de sân și vitamina D.

Rezultatele au indicat că vitamina D ar putea exercita efecte protectoare împotriva cancerului de sân la un nivel mediu de 40,26 ng/ml. Un meta-analiză a evidențiat că nivelurile serice medii erau de 26,88 ng/ml la pacienții cu cancer de sân și de 31,41 ng/ml la grupurile de control, sugerând că insuficiența de vitamina D ar putea fi legată de dezvoltarea sau progresia cancerului de sân. Mai mult, s-a observat că femeile cu concentrații de vitamina D de 60 ng/ml sau mai mari aveau un risc redus cu 80% de a dezvolta cancer de sân comparativ cu cele cu 20 ng/ml.

Deficiența de vitamina D a fost asociată cu debutul cancerului de sân, subliniind importanța expunerii crescute la soare și a suplimentării cu vitamina D pentru prevenirea cancerului de sân. Receptorul vitaminei D (VDR) este un factor critic în relația dintre vitamina D și riscul de cancer de sân, cu mai multe polimorfisme care alterează funcțiile principale ale receptorului.

Stilul de viață, inclusiv dieta, joacă un rol crucial în prevenirea bolilor. Modelele alimentare sănătoase au fost asociate cu riscuri semnificativ mai scăzute de cancer de sân. S-a sugerat că consumul de alimente cu un indice glicemic ridicat și carne ar putea fi legat de un risc mai mare de cancer de sân, în timp ce un aport crescut de legume și nutrienți precum vitamina D și calciul este invers asociat cu riscul de boală.

În concluzie, deficiența de vitamina D este strâns legată de dezvoltarea cancerului de sân, iar nivelurile serice de vitamina D de 40,6 ng/ml sau mai mari ar putea fi considerate protectoare împotriva riscului de cancer de sân. Sunt necesare studii suplimentare pentru a sublinia semnificația deficienței de vitamina D în riscul de cancer de sân și mecanismele și factorii de risc asociați.

sursa: News Medical

Data actualizare: 27-02-2024 | creare: 27-02-2024 | Vizite: 298
Bibliografie
Proper serum levels of vitamin D may have a protective effect against breast cancer, link: https://www.news-medical.net/news/20240222/Proper-serum-levels-of-vitamin-D-may-have-a-protective-effect-against-breast-cancer.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vitamina D ne poate proteja de răceli și gripă
  • Somnul și vitamina D în managementul durerii cronice
  • Aportul de vitamina D - este necesară o actualizare a îndrumărilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum