Noi direcții privind înțelegerea, prevenirea și tratarea cancerului colorectal cu debut precoce

©

Autor:

Noi direcții privind înțelegerea, prevenirea și tratarea cancerului colorectal cu debut precoce

Un nou studiu al cercetătorilor de la Institutul Dana-Farber oferă noi introspecții cu privire la cauzele apariției unor anumite forme de cancer și mecanismele biologice din spatele acestora. Conform oamenilor de știință, incidența cancerului colorectal este în creștere, iar debutul acestuia la tineri este în creștere, ceea ce atrage automat nevoia de apariție a unor noi mijloace de prevenire și tratare a tumorilor situate la acest nivel.
Kimmie Ng, director la Centrul pentru Cancer Colorectal din cadrul institutului american și autor al studiului, explică faptul că debutul precoce al cancerului colorectal se manifestă printr-un caracter mai agresiv, interesând, în special, jumătatea stângă a colonului și se asociază deseori cu simptome specifice precum sângerare rectală și dureri abdominale. Cu toate acestea, forma precoce a cancerului colorectal este depistată tardiv, de obicei, întrucât programul de screening al acestei afecțiuni este destinat persoanelor cu vârsta de peste 45 de ani. Marios Giannakis, oncolog gastrointestinal, subliniază faptul că este important ca oamenii să nu respingă complet ideea că persoanele tinere pot avea cancer colorectal, cu toate că afecțiunea este prezentă mai des la vârste mai înaintate.

Autorii sunt de părere că studiile axate pe cancerul colorectal cu debut precoce ar trebui să țină cont de complexitatea acestei afecțiuni, astfel încât echipele care participă la lucrări să fie multidisciplinare, iar analiza să fie una cuprinzătoare. Aceștia sugerează ca studiile asupra genomului, prin care se analizează genele de risc pentru dezvoltarea cancerului colorectal, să includă și date referitoare la expunerile de mediu pe care o persoană le are întrucât și acestea sunt importante în dinamica apariției acestui tip de tumoră.

Giannakis sugerează și crearea de programe ce să faciliteze colectarea de probe biologice asupra cărora să poată fi realizate teste de detectare a markerilor pentru cancerul colorectal, precum sânge, țesuturi sau scaun, întrucât acestea pot fi utilizate și pentru a studia rolul celulelor imunitare și a microbiomului local în declanșarea acestei afecțiuni. Mai mult, specialiștii solicită ca oamenii de știință să facă mai multe eforturi pentru a include diverse populații în aceste studii, întrucât anumite minorități sunt sub-reprezentate în ceea ce privește prevalența cancerului colorectal, iar pacienții afro-americani înregistrează, deseori, o rată de mortalitate mai mare decât cei caucazieni din această cauză.

sursa: Science Daily
foto: Imagine microscopică a cancerului de colon. Photo: OGPhoto via Canva.Com


Data actualizare: 11-05-2023 | creare: 11-05-2023 | Vizite: 268
Bibliografie
Researchers chart a course for understanding, preventing, and treating young-onset colorectal cancer, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/03/230316140939.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vârsta biologică, instrument pentru a prezice riscul de cancer colorectal cu debut precoce
  •