Roșiile ar putea diminua efectele secundare ale radioterapiei
©
Autor: Costin Oana
Licopenul este un carotenoid care se găseÈ™te în fructe È™i legume, cărora le conferă culoarea roÈ™ie. Acest pigment regăsit È™i în roÈ™ii ar putea proteja organismul împotriva efectelor negative ale radioterapiei, utilizată pentru tratamentul unei game largi de tumori. Din cauza efectelor secundare însă, eficienÈ›a terapiei cu radiaÈ›ii ionizante este afectată.
În contextul unui interes tot mai mare al oamenilor de È™tiință pentru rolul carotenoizilor din alimente în diminuarea acestor efecte, o echipă de cercetători a realizat, în cadrul University of Manchester's Dalton Cumbrian Facility, un studiu în care s-au testat efectele licopenului asupra radiaÈ›iilor.
Concluzia studiului a fost că licopenul poate proteja celulele umane de radiaÈ›iile gamma, iar consumul mai mare de roÈ™ii (gătite cu ulei pentru a favoriza absorbÈ›ia de carotenoizi) ar fi o modalitate la îndemână pentru suplimentarea cantității de licopen din alimentaÈ›ie. O altă descoperire importantă a fost faptul că efectele protectoare ale licopenului sunt valabile doar la o concentraÈ›ie mică a oxigenului, fiind reduse când concentraÈ›ia de oxigen creÈ™te.
În viitor, echipa de cercetători îÈ™i propune să evalueze È™i alÈ›i carotenoizi din alimente, să investigheze dacă È™i oxigenul joacă un rol în această protecÈ›ie È™i să testele efectele oxigenului È™i pe alte surse de radiaÈ›ii.
Sursa: Medical News Today
În contextul unui interes tot mai mare al oamenilor de È™tiință pentru rolul carotenoizilor din alimente în diminuarea acestor efecte, o echipă de cercetători a realizat, în cadrul University of Manchester's Dalton Cumbrian Facility, un studiu în care s-au testat efectele licopenului asupra radiaÈ›iilor.
Concluzia studiului a fost că licopenul poate proteja celulele umane de radiaÈ›iile gamma, iar consumul mai mare de roÈ™ii (gătite cu ulei pentru a favoriza absorbÈ›ia de carotenoizi) ar fi o modalitate la îndemână pentru suplimentarea cantității de licopen din alimentaÈ›ie. O altă descoperire importantă a fost faptul că efectele protectoare ale licopenului sunt valabile doar la o concentraÈ›ie mică a oxigenului, fiind reduse când concentraÈ›ia de oxigen creÈ™te.
În viitor, echipa de cercetători îÈ™i propune să evalueze È™i alÈ›i carotenoizi din alimente, să investigheze dacă È™i oxigenul joacă un rol în această protecÈ›ie È™i să testele efectele oxigenului È™i pe alte surse de radiaÈ›ii.
Sursa: Medical News Today
Data actualizare: 08-04-2016 | creare: 07-04-2016 | Vizite: 2529
Bibliografie
Tomatoes may combat the damaging effects of radiation, link: http://www.medicalnewstoday.com/releases/308648.php ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Reducerea consumului de carne poate contribui la scăderea riscului general de cancer
- Imunoterapia cu nivolumab este mai eficientă decât docetaxelul
- Cauza apariției metastazelor în cancerul de prostată: activitatea deficitară a unei proteine
- Suplimentele pe bază de broccoli ar putea fi benefice împotriva cancerului
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Astrocitom semi-malign gradul 2
- Dureri de gat, dupa radioterapie.
- Cistita radica
- De ce nu suporta stomacul meu rosiile?
- Metastaza la ficat se poate face radioterapie?
- A primit cineva a doua doza de iod radioactiv dupa operatia de tiroida?