Impactul șofranului în lupta împotriva cancerului de prostată
Un studiu recent publicat în "Nutrients" a explorat efectele antitumorale ale È™ofranului asupra celulelor de cancer de prostată uman. Studiul, condus de cercetători de la Universitatea California - Riverside È™i Marshall University Joan C. Edwards School of Medicine, a oferit noi perspective asupra potenÈ›ialului È™ofranului în tratamentul cancerului de prostată.
Context
Cancerul de prostată este o cauză majoră de mortalitate în rândul bărbaÈ›ilor.
AntagoniÈ™tii receptorilor androgeni sunt critici în tratamentul cancerului de prostată avansat, dar unii pacienÈ›i dezvoltă boală rezistentă la castrare, subliniind nevoia de terapii alternative.
Despre șofran
Șofranul, un condiment È™i ingredient de aromatizare, a demonstrat activitate anticancerigenă în mai multe tipuri de malignități.
Studiile anterioare au raportat efectele anticancerigene ale șofranului asupra xenogrefelor derivate din celule agresive de cancer de prostată la șoareci.
Despre studiu
Cercetătorii au examinat impactul terapiei cu È™ofran asupra reparării ADN-ului, căilor epigenetice È™i semnalizării inflamatorii în celulele de cancer de prostată.
Au evaluat proprietățile anticancerigene ale extractelor brute de șofran pudră asupra celulelor tumorale de prostată LNCaP și PC3.
Rezultatele studiului
- Șofranul a suprimat creșterea celulelor de cancer de prostată sensibile la androgeni prin mecanisme apoptotice.
- În celulele de cancer de prostată tratate cu È™ofran, metiltransferazele ADN-ului au fost, de asemenea, semnificativ reduse.
- Tratamentul cu șofran a arătat o disfuncție considerabilă dependentă de timp a intermediarilor de reparare a ADN-ului.
- Șofranul a redus proliferarea celulară în funcÈ›ie de doză, cu o suprimare semnificativă observată la o doză de 4,0 mg/mL comparativ cu celulele netratate.
Concluzii
Studiul a demonstrat că È™ofranul are proprietăți antineoplazice puternice în celulele de cancer de prostată, indicând utilizarea sa potenÈ›ială alături de tratamentele tradiÈ›ionale.
Acțiunea antiproliferativă a șofranului asupra celulelor LNCaP poate depinde de nivelurile AR, similar cu efectul chemopreventiv al vitaminei D.
A redus expresia enzimelor epigenetice și a crescut expresia genelor de reparare a ADN-ului, dar după 48 de ore, aceste gene au scăzut drastic.
Mechanism of Antitumor Effects of Saffron in Human Prostate Cancer Cells.
Nutrients 2024, 16, 114.
doi: https:// doi.org/10.3390/nu16010114.
https://www.mdpi.com/2072-6643/16/1/114
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Un nou test de sânge ar putea detecta riscul de cancer la pacienții cu diabet zaharat tip 2
- Noi indicii genetice despre cancerul mamar metastazic
- Terapia celulară cu limfocite prelevate de la pacient, un potențial tratament mult mai eficient al cancerului
- Futibatinib - extinde viața pacienților cu cancer de duct biliar
- Cancer Prostata
- Cancer de prostata
- Cancer prostata cu metastaze osoase si pulmonare
- Rezultat psa dupa prostatectomie radicala
- Radioterapie in cazul cancerului de prostata
- Cancer de prostata? doresc explicatie, examen CT
- Relatv tanar (49), la ce sa ma astpt pe viitor ?
- Cancer de prostata
- Ce se mai poate face in cazul urinarii cu sange prin sonda urinara.