Centriolii - punctul slab al celulelor neoplazice?
Autor: Mancaș Mălina
Cercetătorii din cadrul Instituto Gulbenkian de Ciência (Portugalia) au descoperit noi caracteristici ale celulelor canceroase ce pot oferi noi direcții în ceea ce privește tratamentele anticancerigene.
Oamenii de știință au observat că numărul și dimensiunea unor mici structuri din interiorul celulelor, numite centrioli, sunt mai mari în cazul subtipurilor mai agresive de cancer.
Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Nature Communications.
Cancerul este o afecțiune complexă, iar unele tumori sunt mai agresive și mai rezistente la chimioterapie decât altele.
De aproximativ 100 de ori mai mici decât diametrul firului de păr, centriolii au fost numiți și „creierul” celulei, având un rol crucial în multiplicarea, mișcarea și comunicarea intercelulară. Numărul și dimensiunea lor sunt controlate în celulele normale. Încă de la descoperirea lor, s-a considerat că o creștere anormală a numărului acestor structuri poate induce cancerul.
Cercetătorii au analizat recent incidența anomaliilor la nivelul centriolilor în celulele canceroase umane. Au analizat astfel 60 linii canceroase umane din 9 țesuturi diferite. Rezultatele au arătat că celulele canceroase au de obicei extra centrioli sau centrioli de dimensiuni mai mari, ceea ce nu se întâlnește în celulele sănătoase. S-a observat și că numărul mai mare al centriolilor este întâlnit mai ales în cancerele agresive mamare sau cancerele de colon, și cu cât centriolii sunt mai mari, cu atât este afectată mai mult diviziunea celulară și crește riscul de formare a cancerului.
Sursa: Science Daily
Se poate observa în imagine că celulele sănătoase, cele din stânga, au 4 centrioli, cum e normal (punctele galbene), iar în celulele canceroase mamare (triplu negativ) sunt mai mulți centrioli, în acest caz 16, cum se vede în imaginea din dreapta.
Autorii studiului menționează că urmează studii aprofundate pentru a explora inclusiv mecanismele și opțiunile terapeutice ce pot identifica centriolii din cazul cancerului.
Sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Exercițiile fizice pot aduce importante beneficii persoanelor cu cancer în stadiu avansat
- Microdispozitivul care analizează proba de sânge și detectează rapid cancerul
- Vârsta biologică, instrument pentru a prezice riscul de cancer colorectal cu debut precoce
- O abordare sustenabilă a diagnosticului universal de cancer metabolic
- Cancer la stomac cu metastaze in ficat
- Temodal - dupa tratament radioterapie
- Suport psihic pentru oameni suferinzi de cancer.
- Produse naturiste pentru tumori benigne si cancer
- Tratament dna. Monica Tatoiu in emisiunea lui Maruta
- Apa sărăcită în deuteriu alungă cancerul, psoriazisul, depresia şi...
- Revenierea cancerului
- Pentru orice tip de cancer va recomand tinctura milena(ciuperca lui Dumnezeu)
- Coenzima q10 si cancerul!