Impactul cancerului asupra declinului cognitiv (studiul australian AIBL)

©

Autor:

Impactul cancerului asupra declinului cognitiv (studiul australian AIBL)

Un studiu recent publicat în Scientific Reports analizează impactul cancerului asupra riscului de afectare cognitivă ușoară (ACU) și boala Alzheimer (BA) folosind datele din studiul Australian Imaging Biomarkers and Lifestyle (AIBL). Această cercetare aduce în prim-plan o posibilă legătură inversă între prezența cancerului și dezvoltarea tulburărilor cognitive, inclusiv ACU și BA, contribuind la înțelegerea complexității relației dintre cancer și declinul cognitiv.

 

Despre studiu

Echipa de cercetători a aplicat modele de regresie logistică multivariată pentru a evalua raporturile de șanse (OR) și rapoartele de risc (RR) pentru afectarea cognitivă ușoară/boala Alzheimer și declinul cognitiv între participanții cu și fără cancer.

 

Studiul a inclus 2.136 de participanți, dintre care 26% aveau istoric de cancer. Analiza a ajustat pentru factori confuzori potențiali, cum ar fi sexul, nivelul educațional, statutul apolipoproteinei E (APOEε4), obiceiurile de fumat și consumul de alcool.

 

Rezultate

Rezultatele studiului indică:

  • o scădere semnificativă a riscului de boala Alzheimer cu 37%,
  • o reducere a riscului total de afectare cognitivă ușoară și boala Alzheimer cu 27% și 31%, respectiv, și
  • o rată cu 59% mai mică de deteriorare cognitivă de la afectarea cognitivă ușoară la boala Alzheimer în grupul cu cancer.

 

Aceste descoperiri sugerează o relație inversă între istoricul de cancer și dezvoltarea BA și ACU, cu o progresie mai lentă a deteriorării cognitive în rândul indivizilor cu cancer.

 

Concluzii

Studiul evidențiază relații inverse între cancer, boala Alzheimer și afectarea cognitivă, sugerând că deteriorarea cognitivă este mai lentă în rândul indivizilor cu istoric de cancer. Aceste constatări subliniază necesitatea cercetărilor viitoare pentru a explora mecanismele patobiologice care stau la baza acestei asocieri inverse, inclusiv alterările genetice, acumularea de beta-amiloid, hiperfosforilarea TAU și rolul moleculelor oncogenice.


Data actualizare: 28-02-2024 | creare: 28-02-2024 | Vizite: 303
Bibliografie
Ma, L., Low, Y.L.C., Zhuo, Y., et al. (2024)
Exploring the association between cancer and cognitive impairment in the Australian Imaging Biomarkers and Lifestyle (AIBL) study.
Sci Rep 14, 4364.
doi: https://doi.org/10.1038/s41598-024-54875-3.
https://www.nature.com/articles/s41598-024-54875-3

Image by DC Studio on Freepik
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vârstnicii cu o viziune mai optimistă au o memorie și o funcție cognitivă mai bună
  • Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
  • Vă doriți un creier în formă? Faceți voluntariat!
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum