Efectul anticancerigen al extractului de Kencur (Kaempferia galanga L.)

©

Autor:

Efectul anticancerigen al extractului de Kencur (Kaempferia galanga L.)

Cancerul rămâne una dintre principalele cauze de mortalitate la nivel mondial, cu o creștere alarmantă a numărului de cazuri și decese în fiecare an. Tratamentele tradiționale pentru cancer, cum ar fi chimioterapia, radioterapia și chirurgia, vin adesea cu efecte secundare severe, ceea ce necesită căutarea unor agenți terapeutici alternativi. Compușii naturali au câștigat atenție pentru potențialul lor anti-cancer cu efecte secundare mai puține. Un astfel de compus natural promițător este extractul de Kaempferia galanga L. (KGE) și componenta sa principală, ethyl p-methoxycinnamate (EMC).

Context

Kaempferia galanga L. (numită și Kencur), o plantă monocotiledonată din familia ghimbirului, a fost folosită tradițional ca mirodenie și medicament pe bază de plante. Extractul de rizom al acestei plante, cunoscut sub numele de KGE, conține diverse compuși bioactivi, cum ar fi terpenoizi, fenoli și flavonoide. Studii anterioare au arătat că KGE are efecte anti-cancer, în special împotriva celulelor tumorale Ehrlich ascites (EATCs), dar mecanismele subiacente au rămas neclare.

Obiectivul Studiului

Studiul a avut ca scop să elucideze mecanismele anti-cancer ale KGE și EMC, concentrându-se pe efectele lor asupra EATC-urilor derivate din cancerul de sân. Studiul a investigat, de asemenea, rolul factorului de transcripție mitocondrial A (TFAM) în efectele anti-cancer ale acestor compuși.

Rezultate Cheie

Efecte In Vitro

  • Blocarea Ciclului Celular: Atât KGE, cât și EMC s-au dovedit a inhiba proliferarea EATC-urilor prin provocarea unei arestări a ciclului celular în faza G1/S.
  • Reglarea Ciclinei D1 și p21: EMC a crescut expresia p21 și a redus ciclina D1, reglatori cheie ai ciclului celular.
  • Suprimarea TFAM: EMC a redus semnificativ expresia TFAM, un factor de transcripție mitocondrial strâns asociat cu proliferarea celulelor canceroase.

Efecte In Vivo

Administrarea orală de EMC și KGE la șoareci purtători de EATC a suprimat creșterea volumului de lichid ascitic, indicând efectele lor anti-cancer într-un model in vivo.

Mecanisme Moleculare

  • c-Myc și H-ras: EMC a redus fosforilarea la Ser62 a c-Myc, un factor de transcripție pentru TFAM, posibil datorită suprimării expresiei H-ras.
  • Citotoxicitate Selectivă: Studiul a raportat că KGE și EMC sunt selectiv citotoxici pentru celulele canceroase, cu valori ale indicelui de selectivitate (SI) de 3,21 și, respectiv, 1,96.

Discuție

Studiul este revoluționar, deoarece este primul care oferă un mecanism detaliat al efectelor anti-cancer ale KGE și EMC. Compușii s-au dovedit a fi selectiv citotoxici pentru celulele canceroase și au inhibat proliferarea celulelor tumorale prin blocarea tranziției de fază G1/S. În mod important, EMC a suprimat proliferarea celulară prin reglarea expresiei ciclinei D1 și p21 și prin reducerea expresiei TFAM.

Studiul sugerează că TFAM ar putea fi o țintă terapeutică potențială pentru tratamentul cancerului. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare, inclusiv studii clinice, pentru a confirma efectele anti-cancer ale KGE și EMC la pacienții cu cancer de sân.


Data actualizare: 29-08-2023 | creare: 29-08-2023 | Vizite: 1570
Bibliografie
Kaempferia galanga L. extract and its main component, ethyl p-methoxycinnamate, inhibit the proliferation of Ehrlich ascites tumor cells by suppressing TFAM expression
https://www.cell.com/heliyon/fulltext/S2405-8440(23)04796-5
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: