Impactul negativ al utilizării rețelelor de socializare asupra sănătății adolescenților

©

Autor:

Impactul negativ al utilizării rețelelor de socializare asupra sănătății adolescenților

Un studiu recent publicat de BMJ evidențiază impactul negativ al utilizării rețelelor de socializare asupra sănătății adolescenților, asociindu-l cu comportamente de risc precum consumul crescut de alcool, droguri și tutun, comportament antisocial, comportamente sexuale riscante și jocuri de noroc.

Detalii studiu

  • Metodologie: Cercetătorii au analizat datele din peste 250 de măsuri legate de social media raportate în 73 de studii din perioada 1997-2022, implicând 1.4 milioane de adolescenți (vârsta medie de 15 ani).
  • Calitatea studiilor: Majoritatea studiilor au fost realizate în țări cu venituri ridicate și au variat ca și calitate, dar cercetătorii au putut evalua certitudinea dovezilor folosind sistemul recunoscut GRADE.

Rezultate

  • Comportamente de risc: Utilizarea frecventă sau zilnică a rețelelor de socializare a fost asociată cu șanse mai mari de consum de alcool (48%), utilizare de droguri (28%) și consum de tutun (85%) comparativ cu utilizarea ocazională sau nediurnă.
  • Comportamente sexuale riscante: De asemenea, utilizarea frecventă sau zilnică a fost asociată cu comportamente sexuale riscante, cum ar fi sextingul, sexul tranzacțional și utilizarea inconstantă a prezervativului (77%), comportament antisocial, cum ar fi bullyingul, agresiunea fizică și comportamentul agresiv/delinvent (73%), și aproape de trei ori mai multe șanse de jocuri de noroc.
  • Expunerea la conținut de risc: Expunerea la conținut de comportament de risc pe rețelele de socializare a avut cea mai puternică dovadă de rău, în special pentru alimentația nesănătoasă și consumul de alcool, comparativ cu lipsa expunerii.

Limitări ale studiului

Majoritatea măsurilor de social media s-au bazat pe amintirile personale și cercetătorii nu pot exclude posibilitatea ca alți factori nemăsurați, cum ar fi comportamentele de risc pentru sănătate ale părinților, să fi influențat rezultatele lor.

Data actualizare: 27-12-2023 | creare: 27-12-2023 | Vizite: 601
Bibliografie
Purba, A. K., et al. (2023).
Social media use and health risk behaviours in young people: systematic review and meta-analysis.
BMJ.
doi:10.1136/bmj-2022-073552.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Prezența online a copiilor - potențiale riscuri nebănuite de către părinți
  • 1 din 5 adolescenți prezintă un somn deficitar din cauza rețelelor de socializare
  • Cele mai mari 10 probleme care pun în pericol sănătatea adolescenților (Organizația Mondială a Sănătății)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum