Simptomele persistente de insomnie din copilărie sunt asociate cu tulburări de dispoziție în viața de adult

©

Autor:

Simptomele persistente de insomnie din copilărie sunt asociate cu tulburări de dispoziție în viața de adult
Un studiu longitudinal desfășurat pe o perioadă de 15 ani arată că simptomele de insomnie din copilărie care persistă la maturitate sunt determinanți puternici ai tulburărilor de dispoziție și anxietate la adulții tineri. Studiul subliniază importanța intervențiilor timpurii pentru a aborda simptomele de insomnie la copii.
Datele au fost analizate din cohorta unui studiu efectuat anterior pe un eșantion de 700 de copii cu vârsta medie de 9 ani. Cercetătorii au urmărit participanții la 8 ani distanță de la prima evaluare, la vârsta mediană de 16 ani, și apoi peste încă aproape 8 ani, la vârsta mediană de 24 de ani. Simptomele de insomnie au fost definite ca fiind dificultăți moderate până la severe de inițiere sau menținere a somnului. Simptomele au fost raportate de părinți în copilărie și auto-raportate de participanți în adolescență și la vârsta adultă tânără. Rezultatele au fost ajustate în funcție de sex, etnie, vârstă și orice antecedente anterioare de internalizare a tulburărilor sau utilizarea medicamentelor pentru probleme de sănătate mintală.

„Am constatat că aproximativ 40% dintre copii nu depășesc simptomele de insomnie în tranziția către adolescență și sunt expuși riscului de a dezvolta tulburări de sănătate mintală mai târziu, la începutul maturității”, a declarat autorul principal, Julio Fernandez-Mendoza, profesor asociat la Penn State College of Medicine. Potrivit autorilor, s-a dovedit că simptomele de insomnie în copilărie sunt asociate cu tulburări de internalizare, care includ tulburări depresive și tulburări de anxietate.

Rezultatele studiului arată că simptomele de insomnie persistente din copilărie până la adolescență și până la vârsta adultă au fost asociate cu un risc crescut de 2,8 ori de tulburări de dispoziție. Simptomele de insomnie care s-au dezvoltat recent pe parcursul studiului au fost asociate cu un risc crescut de 1,9 ori de tulburări emoționale. Nu a fost găsit un risc crescut pentru acei copii la care simptomele de insomnie au fost remise în timpul perioadei de studiu.

„Aceste noi descoperiri indică în continuare că intervențiile timpurii de somn sunt justificate pentru a preveni viitoarele probleme de sănătate mintală, deoarece copiii ale căror simptome de insomnie s-au îmbunătățit în timp nu prezintă un risc crescut de a avea o tulburare de dispoziție sau anxietate ca adulți tineri”, a spus Fernandez-Mendoza.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 14-06-2021 | creare: 14-06-2021 | Vizite: 435
Bibliografie
Persistent insomnia symptoms since childhood associated with mood, anxiety disorders, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210609143437.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: