ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Impactul evenimentelor majore din viață asupra stării de bine

©

Autor:

Impactul evenimentelor majore din viață asupra stării de bine
Cercetătorii au evaluat efectele a 18 evenimente majore (spre exemplu căsătorie, decesul unei persoane dragi, faliment) din viața noastră asupra stării de bine.
Studiul a inclus 14.000 de participanți din Australia, desfășurându-se între 2002 și 2016. Datele participanților au fost obținute din studiul HILDA, care a investigat condițiile socio-economice și de sănătate ale familiilor din Australia. Metodele utilizate au fost interviul față în față și chestionarele la care participanții au răspuns individual.

Studiul poartă denumirea de „The differential impact of major life events on cognitive and affective wellbeing”, fiind publicat în revista SSM – Population Health.

Rezultatele arată că unele evenimente, de pildă schimbatul casei, concedierea sau obținerea unei promovări, au un impact minor asupra stării de bine. La polul opus, alte evenimente de tipul decesului unei persoane dragi sau pierderile finaciare majore ne afectează profund.

Cele mai mari efecte de elevare a stării de bine le-au exercitat căsătoria, nașterea unui copil și câștigurile financiare majore. Totuși, acestea nu au determinat o stare bine pe termen lung, efectul pozitiv disparând în general după 2 ani de zile. Un lucru interesant este faptul că starea de bine a crescut înainte de căsătorie și de nașterea unui copil, existând un efect de anticipare.

Evenimentele din viață care au deteriorat cel mai profund starea de bine au fost decesul unui partener sau a unui copil, despărțirea, pierderile financiare importante sau deteriorarea sănătății. Totuși, chiar și în cazul acestor evenimente negative, persoanele și-au recăpătat starea de bine după aproximativ 4 ani de zile.

O înțelegere mai bună a efectelor evenimentelor asupra stării de bine poate ajuta instituțiile să utilizeze resursele într-un mod care să crească nivelul de fericire și bunăstare al societății. Mai mult, rezultatele ar putea ajuta medicii și personalul medical să înțeleagă mai bine repercursiunile crizelor personale majore precum decesul unei persoane dragi, instalarea unei boli sau pierderea unei slujbe.

În studiul lor, cercetătorii au investigat 2 tipuri diferite de stare de bine. Primul tip este starea de bine afectivă, care reflectă nivelul de fericire sau frecvența și intensitatea emoțiilor pozitive sau negative. Al doilea tip este starea de bine cognitivă, care se referă la o evaluare mai deliberată, mai țintită a satisfacției în viață.

În timp ce anumite evenimente precum căsătoria și pensionarea au avut efecte pozitive asupra stării de bine cognitive, efectul net al evenimentelor pozitive asupra stării de bine de tip afectiv a fost aproape nul.

În ceea ce privește sarcina și nașterea unui copil, nivelul satisfacției a fost destul de mare în primul an de viață după nașterea copilului dar nivelul de fericire sau stare de bine emoțională au scăzut în acest timp.

Cele mai frecvent întâlnite evenimente
din viața unui om au fost schimbatul locuinței, sarcina, găsirea unei noi slujbe și dezvoltarea unei leziuni sau a unei boli serioase la un membru al familiei. Cele mai puțin comune au fost decesul partenerului sau partenerei și căsătoria.

Rezultatele sugerează că cea mai bună metodă de creștere a stării de bine ar putea fi protejarea împotriva evenimentelor negative prin dezvoltarea unor relații puternice, investirea în sănătate și gestionarea riscului financiar.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 02-06-2020 | creare: 02-06-2020 | Vizite: 768
Bibliografie
Impact of major life events on wellbeing: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200528115808.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: