Îmi amorțesc mâinile când dorm - e normal?

©

Autor:

Îmi amorțesc mâinile când dorm - e normal?

Amorțirea mâinilor pe timpul somnului poate fi un motiv de îngrijorarea însă de cele mai multe ori apare ca urmare a compresiei nervoase apărute în urma unei poziții de somn (de exemplu, dacă dormi cu mâna sub cap sau rămâne cumva „blocată” sub picior sau trunchi). În lipsa altor simptome, această amorțeală dispare la câteva secunde de la trezire. Mai jos poți afla ce alte cauze are amorțirea mâinilor în timpul somnului. (1, 2)

Care sunt cauzele amorțirii mâinilor când dormi?

Chiar dacă 90% dintre cazurile de mâini amorțite apar ca urmare a unei poziții incorecte în timpul somnului, există și alte posibile cauze ale apariției acestui fenomen: (2, 3, 4)

  • Sindrom de tunel carpian – apare ca urmare a compresiei nervul median din tunelul carpian, care se află în partea frontală a încheieturii mâinilor. Senzația de amorțire este însoțită de dificultăți în apucarea unor obiecte. Afecțiunea apare ca urmare a unor activități manuale repetitive (de exemplu, folosirea tastaturii sau a unei mașinării) sau poate fi un simptom al obezității sau a unui accident a încheieturii mâinii
  • Spondiloză cervicală – apare ca urmare a frecării discurilor cervicale care apare odată cu trecerea anilor. Printre simptome se numără amorțirea resimțită la nivelul mâinilor și picioarelor, dureri de gât și senzație de înțepeneală
  • Sindrom de apertură toracică – apare atunci când un grup de nervi din partea inferioară a gâtului sau partea superioară a pieptului suferă un traumatism. Printre simptome se numără amorțirea mâinilor și dureri de gât și umeri
  • Neuropatie periferică – apare ca urmare a unei traumatizări a sistemului nervos periferic (cel care face legătura între sistemul nervos central și restul corpului). Simptomele variază de la senzație de amorțire la dureri puternice
  • Diabet mellitus – o formă de diabet în care sunt afectați și nervii. Studiile spun că circa 50% dintre persoanele cu diabet au și variații de neuropatie periferică. Simptomele includ amorțirea mâinilor, senzație de slăbiciune și dificultăți în ridicatul unor obiecte precum și durere (5)
  • Chimioterapie și alte medicamente – unele medicamente pot afecta buna funcționare a sistemului nervos periferic. Potrivit cercetătorilor între 30 și 68% dintre pacienții care urmează chimioterapie resimt simptome specifice neuropatiei periferice inclusiv amorțirea mâinilor. Alte medicamente care pot duce la amorțirea mâinilor includ anticonvulsivele, unele medicamente pentru hipertensiune și unele antibiotice (mai ales, metronidazol) (6)
  • Deficiențe de vitamina B12 – această vitamină este esențială funcționării normale a creierului iar lipsa (cauzată de factori generice, unele boli cronice sau probleme în sinteza sa) poate duce la amorțirea mâinilor și a picioarelor, slăbiciune musculară și lipsa apetitului (7)
  • Consum excesiv de alcool – poate afecta sistemul nervos periferic (afecțiunea poartă numele de neuropatie alcoolică) ducând astfel la amorțirea mâinilor, slăbiciune musculară și chiar disfuncții sexuale (8)
  • Alte afecțiuni – artrită reumatică, scleroză multiplă, lupus, boala Lyme, SIDA, sifilis, hipotiroidism, sindromul Guillain-Barré


Ce poți face pentru a reduce amorțirea mâinilor când dormi?

În multe cazuri poți evita compresia nervoasă schimbându-ți poziția de somn. Evită să dormi în poziție fetală. Dacă dormi cu mâinile și coatele îndoite există un risc mai mare de a pune presiune asupra nervilor și de a te trezi cu mâinile amorțite. Dacă dormi pe burtă, încearcă să ții mâinile pe lângă corp pentru a evita apariția amorțirii. Evită să îți ții mâinile sub pernă; greutatea capului poate pune presiune asupra încheieturilor și astfel poate apărea amorțirea. (1, 2, 4)

De asemenea, întinderile și exercițiile de postură (specifice spondilozei cervicale) pot ajuta la reducerea amorțirii atunci când aceasta persistă și după ce te-ai trezit. Dacă resimți durere, ibuprofenul sau aspirina îți pot fi de ajutor iar pentru a calma durerea apărută ca urmare a neuropatiei periferice sunt indicate cremele pe bază de lidocaină, capsaicină sau mentol. (1, 4)

În fine, este dificil de controlat mișcările corpului în somn însă pentru a corecta postura mâinilor și pentru a preveni amorțirea poți apela la o mănușă specială care să îți țină încheieturile în poziție corectă. (2, 3)

Când ar trebui să mergi la doctor?

Dacă ai încercat să dormi în alte poziții și ai apelat la mănuși speciale și tot te confrunți cu mâinile amorțite ar fi bine să mergi la doctor. Este recomandat să mergi și dacă amorțirea mâinilor durează mai mult de 1-2 minute și este însoțită de simptome precum: (1)

  • amorțeală în alte părți ale corpului (mai ales, umeri, gât și spate)
  • slăbiciune musculară
  • scăparea lucrurilor ridicate
  • reflexe slăbite în mâini sau picioare


De cele mai multe ori, îți amorțesc mâinile în timpul somnului ca urmare a unei poziții incorecte și îți revii dacă ții mâinile pe lângă corp. Dacă amorțeala mâinilor ține mai mult de 1-2 minute și este însoțită și de alte simptome, este bine să mergi la doctor.


Data actualizare: 24-05-2019 | creare: 24-05-2019 | Vizite: 170179
Bibliografie
1. Numbness in hands. https://www.mayoclinic.org/symptoms/numbness-in-hands/basics/definition/sym-20050842
2. Why do my arms go numb at night? https://www.medicalnewstoday.com/articles/322967.php
3. Why Your Arm Might Fall Asleep at Night. https://www.verywellhealth.com/why-do-limbs-fall-asleep-4156881
4. Numbness and tingling. https://medlineplus.gov/ency/article/003206.htm
5. Neuropathy (Nerve Damage) . https://www.diabetes.org/living-with-diabetes/complications/neuropathy/
6. Chemotherapy-induced peripheral neuropathy: an update on the current understanding [version 1; peer review: 2 approved] . https://f1000research.com/articles/5-1466/v1
7. Vitamin B12 deficiency can be sneaky, harmful. https://www.health.harvard.edu/blog/vitamin-b12-deficiency-can-be-sneaky-harmful-201301105780
8. Alcoholic Polyneuropathy Issues & Treatment. https://www.alcohol.org/comorbid/polyneuropathy/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Îmi amorțesc mâinile des - ce ar putea însemna?
  •