Durerea sciatică - ce este și cum o tratezi

Durerea sciatică - ce este și cum o tratezi

©

Autor:

Durerea sciatică - ce este și cum o tratezi

Ce este sciatica?

Sciatica reprezintă durerea care apare la nivelul distribuÅ£iei nervului sciatic sau care iradiază de la nivelul coloanei vertebrale la nivelul membrului inferior, pe traiectul nervului sciatic (lombosciatica). Afectează frecvent persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 ÅŸi 60 de ani.

Rădăcinile nervoase L4 până la S2 se unesc la nivelul pelvisului pentru a forma nervul sciatic care este cel mai mare nerv din corp, având un diametru de aproximatix 2 cm.

Durerea din sciatica este accentuată de repaus, strănut, tuse, miÅŸcări bruÅŸte, răsuciri ÅŸi flexia coloanei lombare. Poate debuta brusc sau se dezvoltă în timp, cu următoarele simptome:

  • slăbiciune
  • amorÅ£eală
  • parestezii
  • dificultăţi de flexie a genunchiului ÅŸi incapacitatea de a miÅŸca picioarele ÅŸi degetele (mai rar).


Sciatica este o afecţiune inflamatorie care determină iritarea nervului sciatic, iar compresia directă a nervului cauzează disfuncţie motorie severă. (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9)

Cauze ÅŸi factori de risc

Orice situaÅ£ie care se soldează cu comprimarea nervului sciatic poate determina apariÅ£ia simptomatologiei. Episoadele de sciatică apar cel mai frecvent datorită degenerării discului vertebral, principalele cauze fiind cele mecanice, deoarece coloana lombară este cel mai suprasolicitat segment vertebral. Mai rar se întâmplă ca nervul să fie comprimat de o tumoră sau o afecÅ£iune cronică, precum diabetul zaharat.


Tulburările de aliniament vertebral
, inflamaţiile musculare lombare sau pelvine, masele vertebrale sau paraspinale, un hematom sau un abces epidural pot cauza, de asemenea, simptome ale sciaticii.


Spasmele musculare
pot provoca, de asemenea, sciatica prin comprimarea nervului sciatic pe traiectul acestuia prin muÈ™chi. O astfel de condiÈ›ie este sindromul piriform, în care muÈ™chiul piriformis irită nervul sciatic.


La vârstnici, sciatica apare frecvent ca urmare a unor afecÈ›iuni cauzate de degenerarea coloanei vertebrale, cum ar fi stenoza vertebrală.

Factorii de risc în dezvoltarea sciaticii includ:

  • vârsta (modificările coloanei vertebrale apar odată cu înaintarea în vârstă)
  • predispoziÅ£ia genetică
  • obezitatea (greutatea excesivă a corpului creÅŸte stresul asupra coloanei vertebrale)
  • ocupaÅ£ia (un loc de muncă solicitant care implică efort fizic intens creÅŸte riscul de dezvoltare a unei afecÅ£iuni precum sciatica)
  • sedentarismul
  • fumatul
  • diabetul zaharat (1, 2, 4, 5, 8)


Epidemiologie

Sciatica afectează în egală măsură femeile ÅŸi bărbaÅ£ii, cu incidenţă maximă în decada a patra, fiind implicată ÅŸi predispoziÅ£ia genetică.

Nu a fost stabilită o legătură cu înălÈ›imea corpului, cu excepÈ›ia grupului cu vârste cuprinse între 50 È™i 60 de ani.

Mai puÅ£in frecvent apare înainte de 20 de ani, doar dacă etiologia este traumatică.

Activitatea fizică crește incidența la cei cu simptome sciatice anterioare şi scade la cei fără simptome anterioare. (1, 2)

Semne ÅŸi simptome

PacienÅ£ii descriu dureri la nivelul coloanei vertebrale lombare cu iradiere în coapsă, fese, gambă sau picior. Durerile sunt însoÅ£ite adesea de parestezii, tulburări de sensibilitate ÅŸi dificultăţi la mers.

Există anumite manevre care pun în evidenţă durerea iradiată de la nivelul coloanei lombare. Una dintre acestea este reprezentată de efectuarea flexiei pasive a membrului inferior pe abdomen cu genunchiul în extensie, moment în care apare durere iradiata de la nivelul coloanei lombare pe traiectul radicular interesat, la anumite unghiuri între 30 ÅŸi 70 de grade.

Durerea care iradiază de la nivelul coloanei vertebrale inferioare (lombare) în coapse, fese È™i glezne este semnul distinctiv al sciaticii.

Durerea poate varia foarte mult, de la o durere uÈ™oară până la o senzaÈ›ie ascuÈ›ită, de arsură sau durere severa. Uneori apare ca un È™oc electric ÅŸi de obicei, este afectată numai o parte a corpului. (1, 2, 3, 4)

Diagnosticul pozitiv şi diferenţial

Diagnosticul pozitiv al sciaticii presupune o anamneză amănunţită care include caracterul mecanic al durerii şi durata simptomelor, precum şi factorul declanşator.


Examinarea neurologică
presupune evidenţierea tulburărilor de sensibilitate, efectuarea reflexelor osteotendinoase.

În cazul în care durerea sciatică persistă mai mult de 4-6 săptămâni, se efectuează o radiografie de coloană vertebrală ÅŸi pelvis pentru a exclude alte cauze precum un neoplasm sau o infecÅ£ie.


CT-ul
sau RMN-ul sunt investigaÅ£ii superioare radiografiei în detectarea modificărilor la nivelul măduvei, evidenÅ£iind leziuni degenerative, posttraumatice, spondilolistezis ÅŸi hernia de disc.


Electromiografia
este utilă pentru a examina cât de bine impulsurile electrice se deplasează prin nervul sciatic.


Mielograma
folosind colorant injectat între vertebre pentru a determina dacă o vertebră sau un disc provoacă durere.

Cu toate acestea, majoritatea pacienților cu sciatică pot fi tratați fără teste diagnostice suplimentare.

Diagnosticul diferenţial include:


Managementul ÅŸi tratamentul sciaticii

Măsurile terapeutice ale sciaticii includ tratamentul conservator, care are ca obiective remiterea simptomelor, prevenirea recurenÅ£elor ÅŸi tratamentul chirurgical în cazurile cu deficite neurologice importante ÅŸi care nu raspund la tratamentul conservator.

Tratament conservator

  • Odihnă limitată, dormitul într-o poziÅ£ie corectă, fără pernă sub cap.
  • Utilizarea compreselor reci pentru scăderea inflamaÅ£iei.
  • Evitarea eforturilor fizice intense, expunerea la frig ÅŸi umiditate, ridicarea ÅŸi purtarea unor greutăţi, poziÅ£ia în ÅŸezut prelungită, poziÅ£ii vicioase ale coloanei vertebrale ÅŸi miÅŸcările bruÅŸte de rotaÅ£ie sau de flexie anterioară.
  • PacienÅ£ilor obezi li se recomandă scăderea ponderală.

Tratamentul farmacologic

Tratamentul medicamentos constă în administrarea de antiinflamatorii nonsteroidiene (aspirină, ibuprofen, naproxen) pentru ameliorarea simptomatologiei algice, analgezice precum Paracetamol. Dacă sunt prezente spasme musculare, se pot administra miorelaxante (ciclobenzaprina), iar în cazul unei dureri severe, se pot administra opiacee (Petidina, Morfina).

Alternative: antidepresive în doze mici ÅŸi corticosteroizi cu administrare locală (infiltraÅ£ii paravertebrale, epidural).

Fizioterapia pentru durerea sciatică

Este recomandată pentru combaterea durerii ÅŸi miorelaxare. Este contraindicată în episoadele acute de sciatică.

Metode terapeutice alternative: masajul, acupunctura, tehnici de manipulare a coloanei vertebrale efectuate de chiropracticieni.

Balneoterapia este o opÅ£iune adjuvantă indicată în formele cronice.

Kinetoterapia pentru durerea sciatică

Exerciţiile fizice au ca scop relaxarea musculaturii paravertebrale, posturarea corectă şi creşterea mobilităţii coloanei.

Tratamentul chirurgical

5% dintre pacienÅ£i necesită tratament chirurgical. Tratamentul conservator este eficient în majoritatea cazurilor, însă dacă durerea nu se ameliorează, simptomele se prelungesc mai mult de 8 săptămâni sau apar tulburări sfincteriene, este necesar tratamentul chirurgical.

Chirurgia eliberează presiunea asupra nervului sciatic. Metodele chirurgicale cuprind:

  • discectomia, care implică îndepărtarea unui fragment sau a unui disc intervertebral
  • decompresia
  • laminectomia (1, 4, 7, 8, 9)


Complicaţiile sciaticii

In majoritatea cazurilor, persoanele care suferă de sciatică se recuperează fără tratament, însă uneori pot să apară leziuni permanente ale nervilor ÅŸi este recomandată solicitarea serviciilor medicale în următoarele situaÅ£ii:

  • durere cronică
  • pierderea sensibilităţii la nivelul membrului inferior afectat
  • slăbiciune
  • incontinenţă urinară sau anală (2, 3, 7)

Data actualizare: 13-02-2019 | creare: 13-02-2019 | Vizite: 7277
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un tratament combinat poate fi mai eficient decât injecÈ›ia cu steroizi pentru pacienÈ›ii cu dureri cauzate de sciatică
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum