Identificarea factorilor de risc pentru ADHD la naștere: implicații pentru intervenția timpurie

Identificarea factorilor de risc pentru ADHD la naștere: implicații pentru intervenția timpurie

©

Autor:

Identificarea factorilor de risc pentru ADHD la naștere: implicații pentru intervenția timpurie
InformaÈ›iile disponibile la naÈ™tere pot ajuta la identificarea copiilor cu o probabilitate mai mare de a dezvolta ADHD, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de Medicină È™i ȘtiinÈ›e ale Sănătății RCSI. Studiul a fost publicat în revista Development and Psychopathology È™i a analizat datele a aproape 10.000 de copii din Statele Unite.
Studiul este un proiect în curs de desfășurare care îÈ™i propune să înÈ›eleagă dezvoltarea creierului adolescenÈ›ilor È™i să identifice factorii de risc pentru diferite tulburări psihice, inclusiv ADHD. Cercetătorii RCSI au analizat datele colectate de la copiii înrolaÈ›i în acest studiu, care s-au născut între anii 2005 È™i 2009. Copiii au fost înscriÈ™i la studiu la vârsta de 9-10 ani, iar părinÈ›ii lor au fost întrebaÈ›i despre aspectele sarcinii È™i naÈ™terii, precum È™i despre sănătatea mintală actuală a copiilor lor.

Cercetătorii au identificat 40 de factori care sunt de obicei cunoscuÈ›i prin naÈ™tere, cum ar fi sexul bebeluÈ™ului, complicaÈ›ii în timpul sarcinii sau naÈ™terii È™i expunerea copilului la factori precum fumul de È›igară în uter. Cu ajutorul tehnicilor de învățare automată È™i statistică, cercetătorii au descoperit că 17 din aceÈ™ti 40 de factori au fost deosebit de buni pentru prezicerea numărului de simptome ADHD în copilărie.

Descoperirile ar putea avea implicaÈ›ii importante pentru identificarea È™i intervenÈ›ia timpurie în cazul copiilor cu ADHD. DeÈ™i diagnosticul de ADHD se bazează de obicei pe observaÈ›ia comportamentului copilului È™i a simptomelor sale, aceste informaÈ›ii pot fi dificil de obÈ›inut sau nu sunt disponibile înainte ca copilul să ajungă la vârsta la care se observă de obicei simptomele ADHD. Cu toate acestea, dacă factorii de risc pot fi identificaÈ›i în timpul sarcinii È™i naÈ™terii, acest lucru poate ajuta la identificarea copiilor cu un risc mai mare de a dezvolta ADHD È™i la intervenÈ›ia timpurie, pentru a preveni sau a reduce simptomele.

În concluzie, acest studiu sugerează că informaÈ›iile disponibile la naÈ™tere pot fi utile în identificarea copiilor cu un risc mai mare de a dezvolta ADHD. Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că aceste descoperiri trebuie validate È™i extinse prin alte studii, înainte de a fi utilizate în practica clinică.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 17-03-2024 | creare: 21-04-2023 | Vizite: 381
Bibliografie
Early signs that may help predict ADHD risk, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/04/230418101427.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Rolul temperamentului exuberant È™i răspunsului parental în dezvoltarea ADHD la copil
  • Evaluarea intoleranÈ›ei chimice la părinÈ›i prezice riscul de autism È™i ADHD la copii
  • Hiperglicemia în timpul sarcinii ar putea duce la dezvoltarea ADHD la copil
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum