Expunerea la microbi a sugarilor contribuie la dezvoltarea sistemului imunitar

©

Autor:

Expunerea la microbi a sugarilor contribuie la dezvoltarea sistemului imunitar
Un nou studiu al cercetătorilor de la UC San Francisco oferă noi informații cu privire la impactul pe care factorii externi din timpul copilăriei îl au asupra microbiomului uman în contextul dezvoltării unor afecțiuni atopice sau a astmului. Conform oamenilor de știință, rolul microbiomului în organismul uman este unul de o importanță aparte, întrucât dezechilibre în cadrul acestuia pot duce la imunosupresie și apariția unor afecțiuni.
Autorii explică faptul că gazda, care în acest caz este omul, oferă microbilor din cadrul microbiomului posibilitatea de angrenare la diferite nivele ale organismului și substratul nutritiv necesar supraviețuirii lor, iar aceștia, în schimb, contribuie la integritatea sistemului imunitar al gazdei și la lărgirea spectrului de substraturi nutritive și farmacologice ce se pot metaboliza. Mai mult, aceste interrelații dintre om și microbiomul său depind de factori precum dieta, expunerea la agenți patogeni și antimicrobieni, precum și de factori intrinseci, printre care se numără nivelurile de imunoglobuline, peptide și mucine de la nivelul organismului.

Specialiștii evidențiază rolul pe care factorii de mediu și cei asociați stilului de viață îl au asupra prevalenței alergiilor la copii, sugerând faptul că acestea nu prezintă o etiopatogenie strict genetică, întrucât numeroase studii recente au arătat că reducerea expunerii la microbi a sugarilor. Această perioadă a copilăriei este una critică, fiind cuprinsă de la naștere și până la vârsta de doi ani, factorii în cauză putând crește marcat riscul de dezvoltare a unor afecțiuni respiratorii cu componentă alergică, potențial persistente pe toată durata vieții.

Astfel, una dintre principalele cauze de predispunere la apariția afecțiunilor de natură alergică este industrializarea, alături de schimbări ale stilului de viață și de noi curent medicale vestice, întrucât s-a determinat o incidență mai mare a acestora la copiii ce locuiesc în medii urbane, spre deosebire de cei care trăiesc la țară. Studii realizate asupra populațiilor Amish și Hutterite au arătat faptul că stilul de viață al acestora și, în special, stilul de viață la fermă, se asociază cu reducere de patru ori a riscului de dezvoltare a astmului sau a afecțiunilor atopice la sugari, diferența cea mai pregnantă fiind reprezentată de nivelurile de leucocite pe care aceștia le au. În plus, persoanele din aceste medii prezintă microbioame cu spectru mai larg bacterian, ceea ce le conferă o rezistență superioară la afecțiuni de această natură.

sursa: News Medical
foto: Lightspring / Shutterstock.com

Data actualizare: 04-07-2023 | creare: 04-07-2023 | Vizite: 355
Bibliografie
Microbial exposure during infancy contributes immune system development, link: https://www.news-medical.net/news/20230629/Microbial-exposure-during-infancy-contributes-immune-system-development.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Microbii din corpul uman - o sursă bogată de medicamente
  • Stimularea imunității
  • Vârsta și imunitatea
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum