Ratele obezității infantile cresc proporțional cu utilizarea dispozitivelor media

©

Autor:

Ratele obezității infantile cresc proporțional cu utilizarea dispozitivelor media
În ultimii 25 de ani ratele obezității în rândul copiilor și adolescenților din Europa au urcat rapid, potrivit declarațiilor membrilor European Academy of Pediatrics și European Obesity Group publicate în Acta Paediatrica.

Estimativ 1 din 5 copii și adolescenți în Europa prezintă suprapondere sau obezitate, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

În prezent, 97% dintre gospodăriile din Europa dețin un televizor, 72% un computer, 68% au acces la internet și 91% au un telefon mobil.

Astfel devine inevitabilă includerea dispozitivelor media fie într-un mod  pasiv sau interactiv, în viața copiilor și adolescenților, acaparând tot mai mult din timpul acestora, fapt care a contribuit la o calitate și durată ale somnului inadecvate, comportamente alimentare nesănătoase și reducerea gradului de activitate fizică – toate aceste modificări fiind favorabile pentru apariția supraponderii și obezității.


Părinții sunt deopotrivă o parte a problemei, dar reprezintă și o parte din soluție. Se pare că, deși timpul petrecut în fața ecranelor crește, părinții nu sunt pe deplin conștienți de acest fapt sau de ceea ce fac copiii lor în mediul online când utilizează tableta, smartphone-ul sau computerul, atrag atenția specialiștii.


Publicitatea la alimente necorespunzătoare pentru dieta copiilor și adolescenților sunt o altă problemă, deoarece îi conving pe aceștia să își dorească și ulterior să solicite părinților să le achiziționeze. Astfel, ajung să consume alimente tip junk food, în detrimentul fructelor și legumelor. În ceea ce privește comportamentele alimentare, copii ajung să consume alimente în porții mult mai mari comparativ cu nevoile energetice, fie în fața calculatorului, fie privind la televizor, de multe ori chiar atunci când reclamele la alimente le modelează alegerile alimentare.


Publicitatea agresivă la alimente bogate în grăsimi, zaharuri și sare, în paralel cu reducerea activității fizice, contribuie semnificativ la apariția obezității. Somnul de asemenea reprezintă o vulnerabilitate în relație cu excesul de grăsime corporală. Petrecerea timpului în fața ecranelor înainte de ora de culcare interferă cu durata și calitatea somnului, ceea ce constituie un alt factor de risc pentru obezitate în general.”

Limitarea timpului zilnic petrecut în fața dispozitivelor media cu condiția că ceea ce „consumă” copilul sau adolescentul din mediul online este un conținut de bună calitate ce manifestă o influență pozitivă asupra dezvoltării sale, respectiv absența acestor dispozitive (televizor, computer, tabletă, smartphone) în camera în care doarme copilul”, sunt direcții de bun simț pe care părinții trebuie să le urmeze pentru a le asigura coppiilor o creștere și o dezvoltare armonioasă afirmă Emond Jennifer, cercetător în cadrul Geisel School of Medicine, Dartmouth College. Desigur, implementarea acestor noi reguli trebuie să aibă loc progresiv pentru a avea succes și a fi acceptate de copii fără a întâmpina rezistență din partea acestora.

Cele 24 de ore din rutina unui copil sau adolescent se împart în:
  • 9-12 ore se somn, în funcție de particularitățile pe vârste,
  • timpul petrecut la grădiniță/școală,
  • timpul petrecut citind,
  • timpul alocat activităților fizice sau sportive,
  • timpul necesar pentru igienă personală,
  • timpul necesar pentru servirea meselor,
  • timpul necesar pentru finalizarea temelor,
  • timpul liber,
  • timpul petrecut cu familia,
  • timpul necesar pentru realizarea sarcinilor casnice,
  • program de tip „afterschool”,
  • timpul petrecut utilizând dispozitivele media. (2)

Planificarea timpului dedicat acestor dispozitive media împreună cu copilul poate aduce echilibrul între viața în online și offline a micuțului, fapt care va contribui pozitiv la starea sa de sănătate și calitatea vieții. (2)

Sursa: Reuters Health Information

Data actualizare: 20-04-2020 | creare: 20-12-2017 | Vizite: 1260
Bibliografie
(1) Childhood Obesity Climbing With Media Use, European Doctors Warn, link: https://www.medscape.com/viewarticle/890139?src=wnl_edit_tpal&uac=206814SR
(2) Family Media Plan, link: https://www.healthychildren.org/English/media/Pages/default.aspx#home
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Odihna necorespunzătoare dubleză riscul de apariție a obezității la copii
  • Fumatul în apropierea copilului poate fi la fel de dăunător ca fumatul în timpul sarcinii
  • Copiii obezi sub 8 ani au risc de probleme cardiace serioase
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum