Algoritm digital ce poate reduce frecvența prescrierii antibioticelor la copii

©

Autor:

Algoritm digital ce poate reduce frecvența prescrierii antibioticelor la copii
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat rezistența la antimicrobiene (AMR) ca fiind una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății globale. AMR a cauzat aproape 1,3 milioane de decese din cauza infecțiilor bacteriene în 2019, afectând în mod deosebit Africa Subsahariană.
Prescrierea inutilă și excesivă de antibiotice este una dintre principalele cauze ale apariției AMR. De exemplu, în Tanzania, peste 50% dintre copiii bolnavi au primit prescripții de antibiotice, majoritatea fiind considerate inutile. Un studiu publicat în Nature Medicine a explorat utilizarea unui algoritm digital, ePOCT+, pentru a ajuta medicii să decidă cum și când să prescrie antibiotice pentru tratarea copiilor bolnavi.

Algoritmul ePOCT+ este proiectat pentru a fi utilizat împreună cu o serie de teste clinice și de laborator pentru a instrui profesioniștii din domeniul sănătății în prescrierea tratamentului pentru boli acute la copii sub 15 ani. Eficacitatea sa a fost testată printr-un studiu controlat randomizat în centrele de îngrijire primară din Tanzania.

Incorporarea de rutină a algoritmului ePOCT+ a dus la o reducere semnificativă a numărului de prescripții de antibiotice la nivelul îngrijirii primare. Riscul relativ de prescripție de antibiotice a scăzut cu 65% în facilitățile ePOCT+. Nu au fost observate rezultate mai slabe în termeni de mortalitate sau spitalizare la ziua 7 în facilitățile ePOCT+.

Diferența în rata prescripțiilor de antibiotice a fost mai evidentă la copiii cu afecțiuni respiratorii, cu o reducere absolută de peste 60%. La copiii sub cinci ani, reducerea absolută a fost de aproximativ 50%.

Utilizarea ePOCT+ ar putea ajuta la abordarea problemei urgente a rezistenței la antimicrobiene prin reducerea sigură a prescrierii de antibiotice. Reducerea marcantă a eșecurilor clinice la sugarii sub două luni este importantă, deoarece acest subgrup reprezintă mai mult de jumătate din decesele copiilor sub cinci ani.

Integrarea ePOCT+ în practica clinică ar putea fi realizabilă împreună cu alte unelte digitale existente, cum ar fi înregistrările medicale electronice, pentru a minimiza creșterea timpului necesar pe vizită. Mentoratul și feedback-ul la fața locului, de asemenea, pot spori ratele de adoptare.

sursa: News Medical
foto: Ground Picture / Shutterstock.com

Data actualizare: 19-12-2023 | creare: 19-12-2023 | Vizite: 493
Bibliografie
Digital algorithm ePOCT+ successfully reduces antibiotic prescriptions in children, combating antimicrobial resistance, link: https://www.news-medical.net/news/20231218/Digital-algorithm-ePOCT2b-successfully-reduces-antibiotic-prescriptions-in-children-combating-antimicrobial-resistance.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cele mai periculoase bacterii rezistente la antibiotice, conform OMS
  • Prevenirea rezistenței la antibiotice – Ghid pentru pacienți!
  • Efectele secundare ale administrării nejustificate a antibioticelor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum