Hormonul stresului scade comportamentul altruist la anumite persoane
©
Autor: Teodorescu Mihai
![Hormonul stresului scade comportamentul altruist la anumite persoane](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=41557.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
În cadrul experimentelor, participanții la studiu au fost rugați să decidă dacă și câți bani doresc să doneze unor organizații caritabile înainte și după finalizarea unei sarcini stresante de vorbire în public. În timpul luării deciziei, activitatea creierului acestora a fost urmărită cu imagistică RMN. Pentru a simula pierderile personale ce derivă dintr-o decizie altruistă, participanții au primit o parte din banii pe care au ales să nu îi doneze. Înainte de sarcina stresantă, persoanele cu o mai mare abilitate de mentalizare au donat mai mulți bani, comparativ cu persoanele cu o abilitate de mentalizare scăzută.
Scăderea nivelului hormonului cortizol în rândul persoanelor cu o capacitate ridicată de mentalizare a fost asociată cu o scădere a altruismului, donațiile participanților devenind mai mici. În schimb, la persoanele cu o capacitate de mentalizare redusă, reducerea nivelului de cortizol nu a avut niciun efect în privința sumelor donate.
Urmărind activitatea din cortexul prefrontal dorsolateral, cercetătorii ar putea prezice modul în care persoanele cu o capacitate ridicată de mentalizare ar putea alege să doneze. Cortexul prefrontal dorsolateral, regiune a creierului implicată în luarea deciziilor sociale, și-a redus activitatea la creșterea nivelurilor de cortizol.
sursa: News Medical
Data actualizare: 25-03-2022 | creare: 25-03-2022 | Vizite: 384
Bibliografie
Stress hormone cortisol decreases altruistic behavior in people with high mentalizing ability, link: https://www.news-medical.net/news/20220323/Stress-hormone-cortisol-decreases-altruistic-behavior-in-people-with-high-mentalizing-ability.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Metoda curentă de diagnosticare a bolilor psihice ar putea fi imprecisă
- Cum a afectat pandemia COVID-19 sănătatea mintală a tinerilor?
- Tratamentul cu hormonul creșterii la copii ar putea intensifica simptomele depresiei
- Două intervenții online, desfășurate într-o singură sesiune, pot reduce depresia la adolescenți
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Stresul si managementul stresului
- Medicamante anti stress
- Stres, anxitate sau altceva?
- Probleme ale stomacului din cauza agitatiei si stresului?
- Am innebunit?
- Tahicardie pe fond de stres si oboseala cronica
- Stresul si conceperea unui copil
- Am bacalaureatul anul acesta si sunt foarte stresata.am stari de emotivitate excesiva
- Greturi de la stres