Un nou tip de depresie a fost descoperit

Un nou tip de depresie a fost descoperit

©

Autor:

Un nou tip de depresie a fost descoperit
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Stanford descrie un nou tip de depresie recent descoperit, numit biotip cognitiv, care se întâlneÈ™te la aproximativ 27% din persoanele care suferă de depresie È™i ce nu poate fi tratat în mod eficient cu medicamentele antidepresive prescrise în mod uzual. Conform oamenilor de È™tiință, acest tip de depresie se manifestă în principal printr-o reducere a autocontrolului, capacității de plănuire È™i de menÈ›inere a atenÈ›iei, precum È™i printr-o incapacitate de control a comportamentelor neadecvate în anumite situaÈ›ii.

Autorii explică faptul că acest tip de depresie se caracterizează prin scăderea activității cerebrale în două dintre zonele creierului, ceea ce conferă acestuia particularități ce îl pot încadra în categoria disfuncÈ›iilor cognitive, È™i nu doar o tulburare a stării, aÈ™a cum este descrisă depresia în mod obiÈ™nuit. De asemenea, întrucât medicamentele antidepresive convenÈ›ionale, menite să crească nivelurile de serotonină la nivelul organismului, nu funcÈ›ionează în cazul acestui tip, autorii sunt de părere că încercarea altor medicamente antidepresive, mai puÈ›in utilizate în practica curentă, sau a altor substanÈ›e ar putea fi benefică acestui tip de depresie.

Leanne Williams, profesor de psihiatrie la universitatea americană È™i autor principal al studiului, afirmă că studiul este unul de tip trial-and-error, adică în cadrul său se încearcă numeroase medicamente în vederea determinării acelora care ameliorează depresia de tip cognitiv. EÈ™antionul de studiu a fost compus din 1008 persoane ce sufereau de depresie È™i nu au urmat cure medicamentoase anterior, acestora administrându-li-se trei tipuri de antidepresive, anume escitalopram, sertralină È™i venlafaxin-XR.

În urma împărÈ›irii participanÈ›ilor după tipul de depresie pe care îl prezentau, s-a observat faptul că rata de ameliorare a simptomelor acesteia a fost, în medie, de 38.8% la persoanele care sufereau de depresie de tip cognitiv È™i de 47.7% la cei care prezentau alte forme. Mai mult, cel mai pregnant efect l-a avut sertralina, fiind responsabilă de 35.9% din remisiile la biotipul cognitiv È™i de 50% din cele din grupul de control.

Williams sugerează ca atitudinea terapeutică din viitor în cazul persoanelor suspecte de depresie să depindă de biotipul pe care îl prezintă, astfel încât anterior investigaÈ›iilor clinice aceÈ™tia să completeze formulare de acasă în care să descrie simptomele pe care le acuză È™i să fie determinată natura afecÈ›iunii, pentru o rată de succes a tratamentului mai mare.

Data actualizare: 27-06-2023 | creare: 27-06-2023 | Vizite: 477
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • CombinaÈ›ia între depresie È™i tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Stimularea magnetică îmbunătățeÈ™te starea de spirit în cazul bolnavilor de depresie
  • Gazul ilariant, tratament pentru depresiile severe
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum